Versiunea Beta

Scrisoarea din 1865 a unui sclav către fostul său stăpân, stârneşte acum dezbateri aprinse pe internet

de Ioana NICOLESCU

Sursă Foto: Wikipedia

În vara lui 1865, un fost sclav, pe nume Jourdan Anderson, i-a transmis o scrisoare celui care-i fusese stăpân. Ea a fost publicată în data de 22 august 1865 în the New York Daily Tribune, iar acum, cu 147 de ani mai târziu, vechiul document a apărut pe internet şi este dezbătut pe reţelele de socializare unde se răspândeşte cu repeziciune, scrie Huffington Post.

Scrisoarea este un răspuns trimis colonelului P. H. Anderson, care îşi rugase fostul sclav să se întoarcă la conac să lucreze pentru el. Jourdan Anderson îl refuză într-un mod cât se poate de ironic, aducându-i aminte de toate păţaniile de care a avut parte în timpul sclaviei.

Iată scrisoare lui Jourdan Anderson care a fost publicată în data de 22 august 1865 în the New York Daily Tribune:

"Domnule, am primit scrisoarea pe care mi-aţi trimis-o şi m-am bucurat că nu aţi uitat de Jourdon şi că vreţi să mă întorc şi să trăiesc alături de dumneavoastră din nou, promiţându-mi că veţi avea grijă de mine mai bine decât oricine altcineva. De cele mai multe ori am avut îndoieli în ceea ce vă priveşte. Am crezut că yankeii v-au spânzurat de mult pentru că aţi ascuns rebeli în casă. Îmi imaginez că nu au auzit niciodată că v-aţi dus la conacul Colonelului Martin ca să ucideţi un soldat al Uniunii care a fost lăsat de către compania sa în grajdurile casei. Deşi aţi tras în mine de două ori înainte de a pleca, nu am vrut să vi se întâmple nici un rău şi sunt bucuros că sunteţi încă în viaţă. Mi-ar plăcea să mă întorc în vechea casă şi să le văd pe domnişoarele Mary şi Martha, pe Allen, Esther, Green şi Lee. Transmiteţi-le dragostea mea şi spuneţi-le că sper să ne reîntâlnim în viaţa de apoi, dacă nu în asta. Aş fi venit să vă vizitez când lucram la spitalul din Nashville, dar mi-a spus un vecin că Henry a jurat că o să mă împuşte la prima ocazie.

CLICK PENTRU A MĂRI

Aş vrea să stiu ce înseamnă o şansă mai bună pe care vreţi să mi-o oferiţi. O duc destul de bine aici, câştig 25 de dolari pe lună, plus mâncare şi haine. Aici am o casă confortabilă pentru Mandy (oamenii locului îi spun "doamna Anderson") şi pentru copii: Milly, Jane şi Grundy, care merg la şcoală şi se descurcă bine. Profesorul spune că Grundy are o minte de preot. Se duc la şcoala de Duminică, iar Mandy şi cu mine mergem la biserică. Suntem trataţi cu bunătate. Câteodată îi mai auzim pe unii spunând "oamenii de culoare erau sclavi în Tennessee", iar copiii se simt prost când aud asemenea remarci, dar eu le spun că nu era nicio ruşine în Tennessee să spui că aparţii Colonelului Anderson. Aşa cum a fost şi cazul meu, mulţi negri ar fi fost mândri să vă spună "stăpân". Dacă îmi scrieţi să-mi comunicaţi ce salariu vom avea, atunci voi putea decide dacă ar fi în avantajul meu să mă întorc.

Cât despre libertatea mea pe care îmi spui că o pot avea, asta nu poate fi considerată o promisiune, deoarece mi-am obţinut hârtiile care-mi atestă libertatea în 1864 de la Departamentul din Nashville. Mandy spune că îi este frică să se întoarcă fără certitudinea că ne veţi trata corect şi bine şi astfel am ajuns la concluzia că trebuie să vă testăm sinceritatea cerându-vă să ne daţi salariile care ni le datoraţi pentru toţi anii în care am muncit pentru dumneavoastră. Acest lucru ne-ar face să uităm şi să iertăm ce s-a întâmplat în trecut şi să ne bazăm pe judecata şi prietenia dumneavoastră în viitor. Eu v-am servit cu loialitate pentru 32 de ani şi Mandy pentru 20 de ani. Dacă punem la socoteală 25 de dolari pe lună pentru mine şi doi dolari pe săptămână pentru Mandy, atunci câştigurile noastre ar ajunge la 11.680 de dolari. Dacă adăugăm la asta dobânda pentru tot timpul în care nu ne-aţi plătit şi scăzând banii care i-aţi dat pe haine, trei vizite la doctor pentru mine şi o vizită pentru Mandy atunci când i-a scos un dinte, veţi vedea că dreptatea este de partea noastră să vă cerem aceşti bani.

Vă rog să ne trimiteţi banii prin Adam Express, în grija lui V. Winters, Wsq, Dayon, Ohio. Dacă nu ne plătiţi pentru munca depusă în trecut pentru dumneavoastră, atunci nu avem nici un motiv să credem în promisiunile pe care ni le faceţi. Sperăm că bunul Dumnezeu v-a ajutat să vedeţi răul pe care voi şi strămoşii voştri ni l-aţi făcut nouă şi strămoşilor noştri obligându-ne să muncim pentru voi timp de generaţii fără nici o despăgubire. Aici îmi iau salariul în fiecare seară de sâmbătă, dar în Tennessee nu era nici o zi în care să ne luăm banii, cum nu era nici pentru vaci, nici pentru cai. Sunt sigur că există o zi de judecată pentru cel care nu răsplăteşte munca angajatului său.

Aş dori să menţionaţi în răspunsul dumneavoastră dacă fetele mele, Milly şi Jane, s-ar afla în siguranţă acolo, deoarece s-au făcut fete mari şi frumoase. Ştiţi ce li s-a întâmplat bietelor Mathilda şi Catherine. Mai bine stau aici şi mor de foame decât să-mi văd fetele dezonorate din cauza violenţei şi răutăţii tinerilor stăpâni. De asemenea, vă rog să-mi spuneţi dacă s-au deschis şcoli în zonă pentru copiii de culoare. Marea dorinţă a vieţii mele este să le asigur copiilor mei o educaţie prin care să-şi formeze un caracter virtuos.

Salutaţi-l pe George Hardy din partea mea şi mulţumiţi-i că v-a smuls pistolul din mână atunci când trăgeaţi în mine.

Din partea vechiului dumneavoastră servitor,
Jourdon Anderson."

 


 

 

27 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 constantin 3.02.2012 18:42

Aceste apucături ale ”stăpânilor” americani se manifestă și azi considerând celelalte țări niște adunături de slugi

 
#2 Gicu 3.02.2012 19:34

@constantin: Pai inteleg ca si tu ai apucaturi, avind in vedere ca romanii erau stapini de iobagi si tigani. Pe de alta parte cred ca esti doar un tip simplu, fara prea multa minte, deci nu ar fi posibil sa ai "apucaturi".

 
#3 nume * 3.02.2012 19:40

Si, continuand ironia, fostul sclav trebuia sa-l plateasca pe stapan pt scoala foarte buna pe care i-a permis s-o urmeze. Scria mai bine decat un absolvent de facultate din zielele noastre. :))

 
#4 constantin 3.02.2012 20:00

@Gicu
Gicuță, sigur ai lins flegme trase de americani pe podeaua closetului, să fii sănătos !

 
#5 pts 3.02.2012 20:40

@Gicu
esti prost si idiot pe deasupra. Romanii nu faceau decat sa respecte un sistem social larg raspandit in europa. Cand ideile ca iobagia si sclavia sunt rele au aparut atunci romanii s-au aliniat si ei curentului. Pe de alta parte, @constantin are dreptate - negrii nu si-au obtinut cu adevarat eliberarea decat incepand cu anii 70. Joe Frasier, campion de culoare mondial la box, nu putea sa isi ridice banii din cont deoarece banca nu lucra cu negrii in anii '60, de exemplu.

 
#6 nenea iancu 3.02.2012 21:02

Am citit destul de mult despre Razboiul Civil American in ultimii 2 ani."New York Daily Tribune" era proprietatea lui Horace Greeley,ziarist abolitionist radical,cel cu indemnul celebru catre tinerii colonizatori:"Go West,young man!".Facea destul de mari presiuni inclusiv asupra lui Lincoln,denuntandu-l public ca nu are o pozitie suficient de radicala in problema combaterii sclaviei,cand de fapt Honest Abe facea eforturi de a impaca capra cu varza,respectiv,de a nu
pierde sprijinul proprietarilor de sclavi care erau totusi in continuare fideli Uniunii.E posibil ca scrisoarea sa fie doar propaganda,e posibil sa fi fost doar "retusata'' ca stil de catre redactorii abolitionisti ai ziarului.Dar tot atat de adevarat ca existau suficienti fosti sclavi destul de bine instruiti,inteligenti si care-si cunosteau drepturile.Cand s-au inrolat sa lupte pentru cauza Uniunii,au facut proteste impotriva faptului ca la inceput,guvernul federal,macar ca-i considera oameni liberi,continua sa-i discrimineze,oferindu-le o solda mai mica decat voluntarilor de rasa alba...desi stapanii albi aveau atitudini foarte variate fata de "posesiunile'' lor vii,a fost clar ca cei mai multi n-aveau de gand sa renunte voluntar la sclavie,nici macar daca erau despagubiti pecuniar.

 
#7 dokko 3.02.2012 21:16

Scrisoarea este un FALS realizat pentru sustinerea filmului The Help in cursa pentru Oscar.
Ca de fiecare data, toate falsurile devin VIRALE pe Internet. In curand, noile generatii vor crede (in) tot, iar vechile generatii (in) nimic...
Trecand peste toate fotografiile trucate care au invadat mediul virtual, cele mai bune exemple sunt site-urile `serioase` care * poezii de Eminescu care nu apartin poetului...
Toate comentariile anterioare arata ignoranta `postacului` de Internet in orice domeniu (istorie, sociologie, limba romana etc.)
Puneti mana pe carte, romani!
Altfel ajungeti bataia de joc a `raspandacilor` din mediul virtual...

 
#8 IANCU JIANUL 3.02.2012 21:19

Sclavi suntem toti! Libertatea ne-o inaginam sau ne mai mintim singuri... suntem lasati doar cu o doza de libertate cat sa nu ne sara la cap. Ce inseamna libertate ptr om ca specie:
- dreptul de a calatori uriunde pe planeta nestigherit
- dreptul de a manca orice produs neprocesat-
- dreptul la o familie si la o casa... o meserie aleasa sau meserii platite decent sau de-asi porni o firma
- dreptul de a refuza in a plati dari unei sau unui grup infractional (guvern, institutie *, stat) stiind clar ca fondurile acesteia sunt deturnate de angajatii lor sau conducatorii statului respetiv
- dreptul de libera initiativa in a-si construi organizatii de sine statatoare economice si nu politice!
Daca toate fondurile adunate publi nu s-ar fura toate tarile din lume ar duce-o asa de bine incat nimeni nu ar mai muri de foame!

- Interzicerea promovarii mancarii excesiv procesate si otravitoare (glutamant de sodiu in primul rand si sanset yellow: mezeluri, delikkt, pudre si sosuri etc)

- Interzicerea firmelor care se folosesc de reclama mincinoasa ptr a-si vinde produsele (McDonalds, Parmalat)

- Cultivarea pamanturilor in mod egal si confiscarea verilor tuturor persoanelor care detin peste 1mil de E!

Concluzia: vosuri!

 
#9 constantin 3.02.2012 21:24

@dokko
În regulă, sunt conștient de manipulările din rețea, dar aroganța americanilor și faptul că desconsideră celelalte națiuni sunt lucruri evidente. (vezi cazul basistului de la Compact )

 
#10 eleefe 3.02.2012 22:33

@constantin
nu te-ai prins ca a fost ajutat de un om cu carte...

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Reacţie fermă a lui Ion Ţirac: "Trebuie interzise!" Afaceristul român cere intervenţia autorităţilor pentru a stopa un flagel