no author
Simona TUDORACHE
5615 vizualizări 14 mar 2017

Studiile  arată că una din cinci persoane se poate află în faza de prediabet. Conform Consiliului director al Asociaţiei Europene de Diabet (EASD), 11,6% din populaţie suferă de diabet zaharat, iar 16% de prediabet.

Acesta apare când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în ​​mod normal, dar nu suficient de mare pentru ca pacientul să  fie diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea, fără modificări ale stilului de viaţă, progresia este inevitabilă.

Prediabetul afectează atât adulţii, cât şi copiii, dar nu prezintă simptome evidente, pentru că indicele glicemiei este în creştere de la an la an şi se dezvoltă lent. Diagnosticul prediabetului are la bază testul de toleranţă la glucoză şi este foarte important, deoarece oferă posibilitatea de a trata boala înainte de a se instala. Pe lângă controlul periodic a indicelui glicemic, se pot observa anumite schimbări în organism, ca urmare a creşterii rezistenţei la insulină.

Specialiştii au demonstrat că genetica are un rol important, însă excesul de grăsime (în special în zona abdominală) şi sedentarismul pot pune în pericol orice persoană. Factorii de risc sunt greutatea corporală, dimenisiunea taliei, alimentaţia nesănătoasă, inactivitatea fizică, vârsta, istoricul de familie sau chiar rasa.  Supraponderabilitatea creşte riscul prediabetului, deoarece cu cât este ţesutul mai gras, cu atât celulele devin mai rezistente la insulină. Un semnal de alarmă poate fi o talie mai mare de 100 cm pentru bărbaţi şi mai mare de 90 cm pentru femei. De asemenea, există un risc mai mare pentru femeile care au dezvoltat diabet gestaţional în timpul sarcinii, pentru cele care au născut un copil mai mare de 4,10 kg sau pentru cele care suferă de sindromul ovarului polichistic.

Stările generale care pot fi asociate prediabetului sunt: tensiune arterială crescută, niveluri scazute de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL), un nivel ridicat de trigliceride, dar şi tulburările somn, setea, urinarea frecventă, oboseala sau vederea neclară.

Prevenţia şi tratamentul din faza incipientă ajută ca nivelul zahărului din sânge să revină la nivelul normal şi să se evite astfel instalarea diabetului.

 

Citește și: