Adriana Stanca
Adriana Stanca
979 vizualizări 7 feb 2013

În vreme ce încălzirea globală devine un subiect tot mai des abordat de speciliştii din întreaga lume, americanii propun o soluţie inedită care ar putea încetini procesul care ameninţă viitorul plantei, scrie USNews.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru cercetări şi politici economice din Washington, reducerea duratei de lucru cu câteva ore ar putea contribui la salvarea mediului înconjurător. Aşadar, în opinia cercetătorilor americani, trecerea la un program de lucru  “european”, ce ar presupune mai puţine ore de lucru şi vacanţe mai lungi, ar putea reduce cu 50% creşterea temperaturii pe plan global până în anul 2100.

De altfel, o analiză anterioară arăta că un program de lucru mai scurt poate fi asociat cu o scădere a emisiilor de dioxid de carbon, întrucât în numeroase întreprinderi consumul de energie este foarte mare.

“Această relaţie (dintre programul mai scurt de lucru şi emisiile de dioxid de carbon) este complexă şi nu este înţeleasă foarte bine, dar este evident că reducând nivelul consumului (…) s-ar reduce şi emisiile de dioxid de carbon”, a explicat David Rosnick, autorul studiului.

Pe de altă parte, Rosnick a arătat că pentru ţările în curs de dezvoltare, unde economiile se află în proces de creştere, există două opţiuni: fie să aleagă programul de lucru “european”, fie pe cel “american”, care presupune vacanţe mai scurte şi un număr de 40 de ore de lucru pe săptămână.

“Există o mulţime de controverse (…). Dacă ar fi ca lumea să urmeze mai degrabă programul <<european>>, atunci ar trebui să ne aşteptăm la mai puţine ore de lucru, o productivitate mai scăzută şi mai puţine emisii de gaze cu efect de seră”, a spus Rosnick.

Potrivit calculelor economistului american, pentru a împiedica o creştere a temperaturilor cu până la 1,3 grade Celsius, americanii ar trebui să înceapă să muncească în fiecare an cu circa 0,5% mai puţin, pornind de la o scădere totală cu 10 ore a programului de lucru în 2013.

Cu toate acestea, David Rosnick admite că analiza sa are şi câteva puncte slabe, întrucât nu ia în considerare răspândirea lucrului de acasă, ce reduce semnificativ emisiile poluante generate de transporturi, şi nici nu poate prognoza felul în care oamenii ar prefera să îşi petreacă timpul liber.

“Dacă îşi iau vacanţă, nu mai folosesc mijloacele de transport pentru a ajunge la locul de muncă, dar poate vor să zboare undeva cu avionul”, a arătat economistul.

Citește și: