Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
757 vizualizări 23 mar 2011

Dietele draconice şi abuzul de exerciţii fizice ne pun sănătatea în pericol, avertizează specialiştii în nutriţie. Potrivit experţilor, recent s-a identificat, atât printre femei, cât şi printre bărbaţi, o obsesie pentru un stil de viaţă sănătos, dus la extrem. Această boală este cunoscută sub denumirea de ortorexie nervoasă, informează Daily Mail.

Specialiştii precizează că o femeie din 10 şi un bărbat din 20 prezintă din acest motiv un risc crescut de a suferi de malnutriţie, afecţiune care netratată poate duce la deces. Nutriţioniştii au constatat că persoanele care au dezvoltat această obsesie au tendinţa de a elimina din dieta zilnică grupe importante de nutrienţi, motivând că nu fac parte dintr-o dietă echilibrată. În plus, s-a constatat că tot mai multe persoane au tendinţa de a face abuz de exerciţii fizice, neştiind că organismul are nevoie şi de odihnă.

Pentru a scăpa de kilogramele în exces, medicii au constatat că există o tendinţă de a urma aceleaşi diete dezechilibrate pe care le-au ţinut şi vedete precum Naomi Campbell şi Beyonce. Experţii în nutriţie avertizează că multe dintre regimurile de slăbit sau de detoxifiere urmate de persoanele publice sunt monotone, axate pe o singură categorie de nutrienţi, fapt ce predispune la apariţia malnutriţiei.

Grăsimile ajută la asimilarea vitaminelor

Adolescenţii şi persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse ortorexiei nervoase, afecţiune care seamănă cu anorexia sau cu bulimia, subliniază nutriţioniştii. Diferenţa dintre acestea este că obsesia pentru un stil sănătos nu apare neapărat din dorinţa de a slăbi. Nutriţioniştii au constatat că persoanele care adoptă acest stil de viaţă îşi aleg reguli alimentare nerealiste, fără să ţină cont că îşi pun sănătatea în pericol.

Reprezentanţii Centrului Naţional pentru Afecţiuni Alimentare din Marea Britanie susţin că numărul persoanelor afectate de ortorexie nervoasă care au apelat la ajutor specializat a crescut îngrijorător în ultimul an.

O alimentaţie echilibrată ar trebui să conţină toate cele trei tipuri mari de nutrienţi - glucide, proteine şi grăsimi, în următoarele proporţii: glucide - 55%, proteine - 15% şi grăsimi - 30%. Grăsimile furnizează aşa-numiţii acizi graşi esenţiali (omega 3 şi omega 6), pe care organismul nu îi poate sintetiza, dar de care are nevoie pentru o întreagă serie de procese (imunitare - omega 6 şi cerebrale - omega 3). În plus, grăsimile ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E şi K) din alimente. Fără grăsimi, aceste vitamine, absolut necesare pentru un organism, nu se asimilează în cantitate suficientă.

Citește și: