no author
Monica Stoica
2321 vizualizări 10 ian 2017

Uniunea studenţilor din Departamentul de Studii Orientale şi Africane (SOAS) insistă asupra faptului că în studiul filosofiei "majoritatea filozofilor incluşi în cursurile lor" ar trebui să fie din Africa şi Asia. Sindicatul se declară parte din campania de largi proporţii de "decolonizare" a universităţii.

Campania urmăreşte să "abordeze moştenirea structurală şi epistemologică a colonialismului" şi a fost demarată după ce liderii din învăţământul britanic au avertizat că universităţile vor fi obligate să satisfacă cererile studenţilor, oricât de nerezonabile ar fi.

Sir Anthony Seldon, prorector al Universităţii Buckingham, academia din care face parte Departamentul de Studii Orientale şi Africane, afirmă: "Exista un pericol real dacă acceastă corectitudine politică scapă de sub control. Avem nevoie să înţelegem lumea aşa cum a fost şi nu să rescriem istoria filosofiei după capriciile unora."

Uniunea studenţilor de la SOAS, centru important de studii despre Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, a declarat că procesul de "decolonizare" în universitate şi "confruntarea cu instituţia cu reguli stabilite de rasa albă" este una dintre priorităţile sale pentru anul universitar.

Studenţii afirmă că "filosofii albi" ar trebui studiaţi numai "dacă este necesar", adăugând că sistemele filosofice concepute de Platon sau Kant ar trebui să fie predate exclusiv dintr-un "punct de vedere critic". "De exemplu, prin confirmarea contextului colonial în care aşa-numitele filosofii ale "Iluminismului" au fost concepute", adaugă studenţii, potrivit The Telegraph.

Citește și: