Mădălina CHIŢU
Mădălina CHIŢU
20455 vizualizări 5 oct 2011

Dulci, ieftine şi naturale, asta este metoda de marketing adoptată de comercianţii care produc sucuri sau alte alimente pe bază de fructe. În realitate, zahărul, care se găseşte în mod natural în fructe şi care este adăugat în tot mai multe alimente procesate, ascunde câteva secrete care ar putea fi mortale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că fructoza este asociată cu apariţia a tot mai multe epidemii moderne, precum cancerul, hipertensiunea, distrugerea rinichilor şi demenţă. Un studiu recent arată că persoanele care beau sucuri bogate în zahăr natural prezintă un risc crescut de a suferi de cancer rectal.

Cercetarea, publicată în jurnalul Asociaţiei Americane de Diabetologie, sugerează că nivelul crescut de fructoză din sucurile aşa zise naturale pare să fie cauza acestor afecţiuni.

Cercetătorii spun că substanţele din fructe, precum fibrele, vitamina C şi alţi antioxidanţi, care protejează organismul împotriva cancerului intestinal, se deteriorează în timpul procesului de prelucrare, informează Daily Mail.

Un studiu anterior avertiza că fructoza din sucuri este la fel de periculoasă pentru corp ca zahărul. Cercetătorii de la Bangor University, din Marea Britanie, anunţau că un pahar de suc de fructe conţine echivalentul a trei linguriţe de zahăr. În urma acestei descoperiri, British Dietetic Association a recomandat omenilor care obişnuiesc să includă astfel de alimente în dieta zilnică să bea cel mult 150 de mililitri de suc pe zi.

Fructoza poate îngrăşa mai mult decât zahărul

Mai mult, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton, din SUA, au demonstrat că fructoza obţinută din sirop de porumb este mult mai toxică decât zahărul. În timpul studiului realizat pe cobai, specialiştii au constatat că subiecţii care au avut acces la fructoză din sirop de porumb s-au îngrăşat mai mult decât cei care au avut acces la zahăr, chiar dacă au consumat acelaşi număr de calorii. Pe parcursul experimentului s-a mai constatat că şoarecii de laborator hrăniţi cu fructoză din sirop de porumb au avut o creştere anormală a grăsimii corporale, în abdomen în special, şi de o creştere a grăsimilor din sânge, denumite trigliceride.

Cercetătorii de la Harvard Medical School au concluzionat că sucurile de fructe ne pot face rău. Specialiştii consideră că lipsa fibrelor din sucurile de fructe dereglează nivelul zahărului din sânge. În urma studiului, se pare că 3 porţii de fructe pe zi ne feresc de diabet, dar doar un pahar de suc de fructe zilnic creşte semnificativ riscul, cu 24%. "Trebuie să aveţi mare grijă atunci când beţi suc de fructe. Sucurile au şi ele rolul lor, pentru că ne oferă multă vitamina C, dar au şi foarte mult zahăr", a explicat dr. Joanne Lunn, coordonatorul cercetării.

Experţii avertizează că fructoza poate forma compuşi toxici cu hemoglobina din sânge, crescând astfel riscul de boală cardiovasculară.

75% dintre zaharurile existente în vegetale sunt conţinute în fructe. În legume se regăsesc în proporţie de 25%. Fructoza este prezentă în toate vegetalele, precizează specialiştii, menţionând că fructele şi legumele aduc beneficii sănătăţii doar dacă sunt mâncate în stare crudă, fără a fi deloc procesate.

Citește și: