2215 vizualizări 9 ian 2017

Spre deosebire de cele 3 luni de iarnă, care dau mari bătăi de cap românilor, finlandezii au trotuare şi străzi curăţate perfect, de multe ori pe bani mult mai puţini, deşi “codul roşu” de ninsori de la noi înseamnă cel mult o avertizare la ei.

Alina Sînziana Filipoaia, de 25 de ani, o româncă stabilită în Finlanda, a povestit pentru Adevărul  cum trec iarna locuitorii de la Cercul Polar.

La minus 33 – minus 34 de grade Celsius, pe un viscol năpraznic, niciun drum nu a fost blocat.

„Aici, totul este foarte bine organizat şi nu prea se abat de la reguli, doar în cazul în care sunt schimbate rutele transportului în comun. Sunt hărţi cu străzile oraşelor pe categorii de mentenanţă: prioritare sunt drumurile principale şi străzile pe care circulă mijloacele de transport public. Abia după ce acestea sunt deszăpezite urmează arterele secundare şi zonele rezidenţiale. Însă niciodată nu e voie să se întârzie mai mult de trei zile“, povesteşte românca.

Foarte mirată a fost când a descoperit că fiecare locuinţă are câte o saună, la care au acces, în mod gratuit, toţi locatarii. La fel se întâmplă şi cu maşina de spălat şi cu uscătoria.

„Ceea ce în România este un lux, aici este ceva normal“, consideră tânăra.

Citește și: