1842 vizualizări 11 mar 2017

Experţii susţin că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ceva existent în mediul de odihnă activează persoana în loc să o determine să adoarmă. 

Incapacitatea de a adormi are ca sursă frecventă obiceiul oamenilor de a desfăşura anumite activităţi în patul în care, la căderea nopţii, ar trebuie să doarmă. Spre exemplu, folosirea laptopului în pat construieşte, în creierul nostru, o imagine distorsionată a acestui loc, care ajunge să fie asociat muncii şi nu odihnei. 

De asemenea, tulburările de somn pot fi cauza unor evenimente stresante care au marcat existenţa persoanei respective în perioada recentă, incluzând aici pierderea job-ului sau o despărţire. 

Experţii numesc această tulburare insomnie psihofiziologică şi, odată instalată, aceasta se repetă constant, putând fi tratată numai în urma vizitei la un medic specialist. Terapia folosită în acest caz este una de tip cognitiv, specifică insomniei. 

Totuşi, pentru a nu ajunge în situaţia de a ne recăpăta somnul în cabinetul medical, este indicat să lăsăm patul să fie locul de odihnă, nu locul în care învăţăm pentru un examen sau în care lucrăm de acasă pentru job.

Citește și: