70061 vizualizări 6 ian 2017

Jim Estill este CEO al companiei Danby şi s-a hotărât să îi ajute pe refugiaţii ajunşi în Canada să câştige bani curăţând zăpada de pe aleile şi din parcările oamenilor. A decis să salveze 200 de sirieni, cheltuind 1,5 milioane de dolari canadieni pentru acest lucru. 

În vara lui 2015, impresionat de poveştile cu refugiaţi care apăreau tot mai des în media, Jim a decis să încerce să ajute familiile de refugiaţi şi s-a interesat cum poate face acest lucru luând exemplul programului canadian de sponsorizare privată, lansat în urmă cu 35 de ani, atunci când, în urma războiului din Vietnam, peste 275.000 de refugiaţi au ajuns în Canada. Acest program le permite cetăţenilor canadieni să primească refugiaţi în casele lor, atât timp cât aceştia reuşesc să îşi acopere cheltuielile pentru primul an. Astfel, refugiaţii au posibilitatea de a se integra mai uşor. 

Calculele făcute de Jim arătau că unei familii formate din cinci persoane i-ar fi necesară suma de 30.000 de dolari canadieni pentru a trăi în Guelph şi că el ar putea susţine 50 de familii. 

Photo: Syrian Refugees in Vienna by Josh Zakary is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.

A pus la cale o întâlnire cu o parte dintre organizaţiile religioase şi de ajutor social din oraş, care au fost imediat de acord cu acest plan ambiţios. 

Totuşi, partea mai grea abia urma. Cum putea el să aleagă care familii să vină în Canada şi care nu. „Literalmente, te joci de-a Dumnezeu. Tu decizi cine trăieşte şi cine moarte, cine vine şi cine nu vine”, a explicat Jim. 

Bărbatul a decis că va face selecţia urmărind capacitatea de muncă a refugiaţilor, pentru că era necesar ca ei să fie capabili să plătească taxe şi să îşi aducă într-un fel contribuţia la bunăstarea societăţii canadiene. 

El a selectat deja 58 de familii, însă vrea să continue proiectul şi să aducă refugiaţi în serii de câte 50 de familii la anumite perioade de timp, asigurându-se că cei dinainte s-au integrat armonios în ţara de adopţie. Aproape 225 de refugiaţi sunt deja incluşi în diverse tipuri de activităţi, de la lecţii de engleză, la activităţi ce par destul de simple, precum călătoria cu autobuzul de la o destinaţie la alta. Totul este posibil cu ajutorul voluntarilor. 

„Este incredibil. Toată lumea se implică. Avem oameni de toate vârstele, voluntari gata să meargă peste tot şi să doneze ceea ce este nevoie pentru refugiaţi”, a explicat Sara Sayyed, preşedinte al Societăţii Musulmanilor din Guelph. 

În ciuda existenţei voluntarilor, Jim Estill a fost coloana vertebrală a acestei operaţiuni. Toţi refugiaţii nou-veniţi treceau prin casa familiei lui Jim. El şi soţia lui merg apoi, periodic, şi-i vizitează pe refugiaţi în noile lor case. 

Una dintre poveştile impresionante este aceea a lui Youssef, un refugiat Sirian care, cu ajutorul lui Jim, a reuşit să pună pe picioare un magazin care va fi deschis în curând într-un centru comercial din Guelph. 

„Încă nu îmi vine să cred. El m-a adus aici şi nu s-a oprit, m-a ajutat în continuare”, a spus, plin de entuziasm, Youssef. 

Acesta din urmă a fugit din Siria atunci când a început războiul şi a ajuns la Cairo. De acolo a încercat să ajungă în Europa, însă i-a fost teamă să plătească pentru acest lucru unor străini. Când a auzit despre proiectul lui Jim, a aplicat şi, iată-l ajuns în Canada. 

Acum nu are cuvinte suficiente pentru a-i mulţumi bărbatului care l-a ajutat să înceapă o nouă viaţă şi spune, cu zâmbetul pe buze, că oameni ca Jim întâlneşti mai rar. „Dacă aş fi milionar ca el, nu aş conduce niciodată maşina mică pe care o conduce el”, a mărturisit Youssef. 

Pentru Jim, răsplata faptei sale se traduce în momentele de glorie în care vede că familiile pe care le-a adus în Canada s-au adaptat în ţara lui şi că se simt bine. „Nu este nimic care să îmi aducă mai multă satisfacţie decât asta”, mărturiseşte Jim. 

Citește și: