Publicat

18

iulie

2013

15:11

5596

vizualizări

Un tsunami creat de un cutremur în Portugalia ar putea şterge Marea Britanie de pe hartă

Un tsunami creat de un cutremur în Portugalia ar putea şterge Marea Britanie de pe hartă

Marea Britanie s-ar putea scufunda în urma unui tsunami de trei metri produs de un cutremur devastator în Portugalia, anunţă specialiştii citaţi de Daily Mail.

Insulele Scilly şi coastele peninsulei Cornwall ar fi cele mai afectate dacă un cutremur de magnitudinea celui din 1755 s-ar mai produce în Portugalia.

Experţii consideră că un cutremur atât de puternic precum cel produs acum peste 250 de ani ar trimite un val de apă de trei metri spre Marea Britanie. Această ipoteză a fost pusă în discuţie la o întâlnire a Devon and Cornwall Local Resilience Forum. Membrii au ajuns la concluzia că se pot confrunta cu un dezastru precum cel din Indonezia din 2004, motiv pentru care este nevoie de un sistem care să îi alerteze pe cei de pe coastă.

“Trebuie să ne întrebăm dacă avem nevoie de măsuri diferite de cele pe care le pregătim în mod obişnuit pentru evenimentele climatice severe. Un tsunami este diferit – nu ştii când vine, iar când se întâmplă, apa tot vine şi nu se mai opreşte”, a declarat Paul Netherton, preşedintele forumului, citat de Daily Mail.

În 1755 a avut loc în Portugalia un cutremur de 8,5 pe scara Richter, Lisabona fiind aproape total distrusă. Epicentrul a fost atunci la aproape 322 de kilometri sud-vest de Capul Sfântul Vincent. La 40 de minute, un vast tsunami a inundate oraşul, el fiind urmat de alte două valuri. Peste câteva ore, un val de trei-patru metri înălţime a lovit coastele peninsulei Cornwall. Tsunamiul a fost atât de puternic încât a ajuns până în Galway, Irlanda.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Anunţ ŞOC în tenis! Se retrage la doar 25 de ani. E cu doar 4 zile mai mare decât Simona Halep, dar a decis să spună STOP

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info