472 vizualizări 14 mai 2009

Grecia, Turcia, Bulgaria, Croaţia şi Spania rămân şi anul acesta în topul preferinţelor pentru petrecerea vacanţei de vară în străinătate, în timp ce litoralul românesc reprezintă alegerea majorităţii celor care nu pleacă din ţară, spun reprezentanţii agenţiilor de turism. Distanţa relativ mică faţă de România (în cazul primelor patru) şi preţurile bune, dacă se ţine cont de reducerile făcute prin programul de rezervări timpurii, i-au făcut pe români să se îndrepte către aceleaşi destinaţii ca anul trecut. Ordinea în clasament diferă de la o agenţie la alta, pentru că fiecare are o strategie proprie de preţuri, însă ţările rămân aceleaşi."Într-un clasament al vacanţelor în funcţie de vânzări, Grecia, cu Halkidiki şi Riviera Olimpului, este pe primul loc, urmată de Croaţia şi Bulgaria", ne-a declarat Marius Usturoiu, directorul agenţiei Mareea.

Perioada concediilor nu a început încă şi sunt destule persoane care doar şi-au făcut rezervările, achitând o parte din sumă. Chiar şi aşa, Grecia rămâne tot pe prima poziţie, iar celelalte locuri sunt disputate între Turcia, Bulgaria şi Croaţia, adaugă Usturoiu. Preţurile din clasament variază între 200 şi 500 de euro/persoană. Situaţia diferă la Eximtur, unde Turcia este câştigătoarea în clasamentul vânzărilor, cu un procentaj de 25%, după cum ne-au declarat reprezentanţii agenţiei. Urmează Grecia (14%), Spania (9,5%) şi Bulgaria (4%). În acest caz, cel mai ieftin este pachetul turistic pentru Bulgaria (în jur de 136 de euro), iar cel mai scump este cel pentru Turcia (437 de euro). Proporţiile sunt neschimbate faţă de anul trecut în privinţa destinaţiilor preferate, adaugă aceştia. La J'info Tours, topul este dominat de Spania (cu Barcelona, Mallorca şi Tenerife), urmat de Grecia (cu Creta şi Rhodos) şi Turcia (Antalya), cu preţuri de 407-662 euro, în cazul ofertelor de patru stele.

Oferte "de criză" în Grecia: 99 de euro/două persoane

De ani de zile, românii aleg Grecia datorită preţurilor accesibile, mai ales în cazul ofertelor în care deplasarea se face cu autocarul. Iar anul acesta, preţurile au fost chiar mai mici cu 10-20% decât în 2008, prin reducerile asigurate de rezervările timpurii, pentru toate destinaţiile. "În general, pachetele de early booking (n.r. – rezervare timpurie) se îmbină cu cele de last minute (n.r. – ultimul minut) la sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie", ne-a declarat Ciprian Enea, consultant besttourism.ro. În plus, anul acesta, patronii agenţiilor au pregătit şi oferte "de criză", cum este, spre exemplu, pachetul de şapte nopţi pentru Paralia Katerini, cu autocarul. Se plătesc 99 euro şi merg de fapt două persoane. Şi Santorini intră la categoria de oferte speciale, costul unul pachet turistic fiind de 229 de euro/persoană pentru şapte nopţi de cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun plus biletul de avion.

Ofertă speciala: copii nu plătesc nimic

Agenţiile au tot felul de oferte speciale pentru cei care vor să-şi ia copiii cu ei în vacanţa din străinătate. Facilitatea nu este valabilă însă decât în anumite hoteluri şi doar în anumite perioade, în funcţie de strategia fiecărei agenţii. De exemplu, cine pleacă în Malta în luna iulie nu va plăti nimic pentru copilul de până în 12 ani, dacă alege dintre cele două hoteluri de cinci stele, cinci de patru stele şi unul de trei stele. O altă agenţie dublează oferta: primul şi al doilea copil de până în 15 ani au gratuitate la unele hoteluri de trei stele din Halkidiki. Sunt şi promoţii în care copilul sub 12 ani are biletul de avion asigurat şi nu plăteşte nici taxele de aeroport, pe destinaţiile charter ale agenţiei respective. (Simona Simionescu, Andrada Ghira)

INFO PLUS

Top destinaţii interne

Cei care vor rămâne în ţară pentru a-şi petrece vacanţa de vară au ales litoralul, aceasta fiind cea mai vândută destinaţie internă, potrivit agenţiei Eximtur. Cele mai căutate staţiuni sunt Mamaia, Eforie Nord, Jupiter, Neptun şi Saturn, în funcţie de biletele cumpărate. Urmează staţiunile balneoclimaterice, ordinea cu Băile Felix, Sovata, Călimăneşti-Căciulata, Băile Herculane şi Băile Tuşnad. Clasamentul J'info Tours plasează zona Bran pe primul loc, pe poziţiile următoare fiind situate Valea Prahovei, Bucovina, litoralul şi Maramureş.
 

Citește și: