no author
Mihai SCHIAU
6942 vizualizări 27 nov 2011

Business Insider scrie că "sportul înseamnă să fii cel mai bun, mereu în vârf, să iei ochii tuturor şi să dai goluri imposibile". Publicaţia se întreabă, însă, cine e cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor.

Pentru că e foarte greu de dat un răspuns, date fiind valoarea apropiată a unor sportivi şi disciplinele diferite la care concurează, portalul a realizat un top al celor mai valoroşi 16 atleţi din istorie şi realizările lor.

MICHAEL JORDAN. Este cel mai cunoscut baschetbalist al tuturor timpurilor. Una dintre cele mai cunoscute "reuşite" ale sale este cea din filmul "Space jam", când a realizat un slam-dunk de la mijlocul terenului.

JESSE OWENS. La Jocurile Olimpice din 1936, de la Berlin, a spart trei recorduri mondiale şi a câştigat patru medalii de aur: la 100 de metri, 200 de metri, săritura în lungime şi la ştafeta de 4x100 de metri. Owens, sportiv american de culoare, i-a stricat planurile lui Hitler, care voia ca la JO să reiasă superioritatea rasei ariene.

USAIN BOLT. Câştigă cursă după cursă şi medalie după medalie, ridiculizându-şi pur şi simplu adversarii.

REINHOLD MESSNER. A escaladat toate vârfurile muntoase de peste 8.000 de metri fără mască de oxigen. În 1978, a escaladat muntele Everest de unul singur, fără să se oprească nici măcar o dată, de la bază până în vârf. Cu doar câţiva ani înainte, se credea că oamenii nici nu rezistă la o asemenea altitudine fără rezerve de oxigen.

ALEX HONNOLD. A escaladat un dom de granit din Parcul Naţional Yosemite (SUA), printr-o urcare complet verticală de 609 metri înălţime, în sub trei ore.

JAVIER SOTOMAYOR. Deţine, din 1993, recordul la săritura în înălţime: 2,45 metri.

SHAHID AFRIDI. A realizat cel mai rapid "century" (100 de puncte) din istoria cricketului.

WILT CHAMBERLEIN. Singurul baschetbalist din NBA care a înscris peste 100 de puncte într-un meci.

ERIC HEIDEN. Patinatorul a câştigat toate probele la care a concurat, în cadrul JO de iarnă din 1980.

VINCE CARTER. Baschetbalistul a realizat un slam-dunk incredibil la JO 2000, după ce a sărit peste un adversar francez de 2,18 metri înălţime.

RYAN GIGGS. Jucătorul lui Manchester a reuşit ceea ce mulţi numesc "cel mai frumos gol din istorie". A păcălit patru jucători, pe unul de două ori, şi a înscris cu un şut sub bară, după ce a parcurs jumătate de teren cu mingea la picior. Bucuria a fost pe măsura reuşitei din poarta lui Arsenal.

GREG LEMOND. Ciclistul american a câştigat Turul Franţei la doar opt secunde în faţa fracezului Laurent Fignon.

FRANZ KLAMMER. La JO din 1976, a câştigat în mod dramatic medalia de aur la proba de downhill.

ROY JONES. A fost primul sportiv profesionist din lume care a evoluat, în aceeaşi zi, în două meciuri la două discipline: de dimineaţă a jucat o partidă de baschet, iar seara şi-a apărat titlul la box.

SAM HILL. În 2007, ciclistul Sam Hill a terminat o probă pe teren accidentat cu 13 secunde înaintea sportivului de pe locul doi. De obicei, distanţele dintre competitori sunt de ordinul sutimilor de secundă.

BOB BEAMON. La JO din 1968, a sărit mai mult decât se întindea scala de măsurare. Organizatorilor le-au trebuit minute bune pentru a măsura distanţa suplimentară.

Citește și: