Cristina ANDREI
531 vizualizări 28 sep 2017

„Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. Mi-am exprimat aceste îngrijorări în mod privat, cu ministrul sau cu alţi membri ai Guvernului, şi am făcut lucrul acesta public, într-o declaraţie oficială", a reiterat Klemm, după ce, în urma întâlnirii cu ministrul Justiţiei afirmase că discuţiile s-au desfăşurat într-un „spirit de cooperare". 

Oficialul american a ţinut să precizeze însă că declaraţia oficială pe care a făcut-o iniţial a fost transmisă în numele ţării pe care o reprezintă şi că Executivul SUA ia foarte în serios propunerile lui Tudorel Toader: „Vreau doar să subliniez că acea declaraţie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisă în numele meu, în numele Ambasadei SUA la Bucureşti, ci a fost transmisă în numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justiţiei în serios, este profund îngrijorat". 

Klemm a adus din nou în discuţie evoluţiile României în materie de justiţie, care a ajuns, crede ambasadorul, un punct de reper în Europa de Est din acest punct de vedere şi a evidenţiat că există o îngrijorare potrivit căreia lupta anticorupţie ar putea intra pe o pantă descendentă: „Eu cred, Statele Unite ale Americii cred că România, din 2004, a făcut paşi foarte importanţi pentru a avea un sistem judiciar independent şi un parchet anticorupţie puternic. Mai pot fi făcute lucruri în privinţa Educaţiei, dar, prin realizările ce au început în 2004, România a devenit un model pentru regiune şi este o inspiraţie pentru Statele Unite ale Americii. Vrem ca România să rămână pe direcţia pe care şi-a consolidat-o în ultimii ani. Suntem îngrijoraţi că propunerile ministrului ar putea inversa acest parcurs pentru România", a explicat ambasadorul. 

La începutul lunii septembrie, Hans Klemm a avut o întrevedere de două ore cu ministrul Justiţiei la finalul căreia a tras o concluzie simplă: „Vom transmite o declaraţie comună". 

Intrat cu „îngrijorări” la discuţiile cu ministrul Justiţiei, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a ieşit după două ore anunţând că „abia aşteaptă să lucreze mai departe” cu Tudorel Toader şi cu Guvernul României. „Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, a spus el, precizând că dialogul a fost „eficient”. Întrevederea a avut loc la solicitarea ambasadorului.

„Am avut o discuţie foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declaraţie comună pe parcursul acestei zile. Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informaţii şi păreri şi abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a declarat, luni seara, referitor la declaraţiile ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, care a susţinut că îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu modificarea legilor justiţiei, că poate este îngrijorat pentru că nu a propus ca procurorul general să fie numit de Senat.

„Poate (n.r. este îngrijorat) pentru că în proiectul de modificare a legilor justiţiei nu am propus sistemul cel mai democratic din SUA prin care procururorul general e numit de Senat. Mă gândesc să propun şi eu ca procurorul general să fie propus de Senat şi să tindem şi noi spre acelasi standard de democraţie", a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

„Am văzut că media a titrat, oarecum specific modului de abordare, că ambasadorul a chemat ministrul Justiţiei la dialog. De principiu, nu poate să ma cheme la mine în birou. Daca mă chema la ambasadă, mergeam. E a treia oară când mă întâlnescu cu ambasadorul. Am primit la Ministrul Justiţiei mai mulţi ambasadori, de fiecare dată la iniţiativa dânşilor. Mi-a oferit mai multe variante de întrevedere, am oferit varianta mea, pe care a acceptat-o cu promptitudine. Aş fi preferat şi motivarea exprimării îngrijorării. Discursul a fost prin media. Mâine o sa aflu, am să întreb, probabil, sau o să-mi spuna domnia sa. Deşi e foarte posibil ca mâine să nu discutăm de legile justiţiei pentru că în vizitele anterioare m-a invitat să fac o vizită în SUA. Voi vedea mâine (marţi-n.r.)", a mai spus Toader.

Reacţia ministrului vine după ce ambasada a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiţiei, că SUA au luat la cunoştinţă de acestea cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar şi că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent.

 

 

Citește și: