Cristina ANDREI
Otilia Ciocan Serescu
1269 vizualizări 6 sep 2017
Întâlnirea a avut loc la iniţiativa ambasadorului Marii Britanii, care a subliniat că, în ceea ce priveşte modificările pe Legile justiţiei, România trebuie să decidă ce fel de sistem îşi doreşte şi că progresele făcute anul trecut în materie în consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei sunt remarcabile. „România are instituţii precum DNA care lucrează într-un mod foarte, foarte bun şi punctul nostru de vedere este că orice modificare ar fi bine să fie discutată cu toate părţile interesate, cu scopul de a întări sistemul de drept în România şi lupta anticorupţie", a spus Brummell.
 
„Am subliniat că România trebuie să decidă singură, conform Constituţiei şi procedurilor parlamentare ce sistem de justiţie îşi doreşte, care este sistemul potrivit pentru România. Noi am subliniat că apreciem foarte mult ce a făcut România anul trecut în ceea ce priveşte stabilitatea sistemului de drept şi lupta împotriva corupţiei. (...) Domnul ministru a explicat scopul modificărilor, şi noi am subliniat că este ceva pentru România, că vrem ca modificările să aibă scopul de a întări lupta împotriva corupţiei şi statul de drept, să fie discutate cu toate părţile interesate. Domnul ministru a explicat că o să fie şi deja este în curs examinarea, inclusiv acum la CSM, şi a subliniat că România vrea ca modificările să ia în considerare recomandarile MCV", a declarat Brummell, care a explicat şi că importantă nu este recomandarea Marii Britanii în această chestiune, ci ca schimbările să fie discutate cu toate părţile interesate, care să aibă posibilitatea de a expune un punct de vedere, pentru a crea o legislaţie nouă, adaptată nevoilor României. 
 
Vizita lui Paul Brummell vine după ce, marţi, la sediul Ministerului Justiţiei, a fost şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

„Astăzi, 5 septembrie 2017, domnul prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul justiţiei, şi doamna conf. univ. dr. Marieta Safta, secretar de stat, au primit vizita E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. Cu această ocazie, a fost evidenţiată cooperarea româno-americană, bazată pe parteneriat şi colaborare în domeniul justiţiei, cu accent pe promovarea de schimburi de bune practici in ariile de interes comun. Întrevederea de astăzi a constituit un bun prilej pentru un schimb deschis de puncte de vedere şi o discuţie fructuoasă în spiritul cooperării în cadrul Parteneratiului Strategic bilateral”, se arăta într-un comunicat de presă comun al Ministerului Justitiei şi Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, transmis marţi după-amiază.

În urma întrevederii, Klemm a afirmat că „discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare”, precizând că dialogul a fost „eficient”.

„Am avut o discuţie foarte eficientă cu domnul ministru Toader, în această dimineaţă, într-un spirit pozitiv, care trebuie să existe în cadrul parteneriatului nostru strategic. Vom transmite o declaraţie comună pe parcursul acestei zile. Discuţiile au avut loc într-un spirit de cooperare. Am făcut schimb de informaţii şi păreri şi abia aştept să lucrez mai departe cu ministrul şi Guvernul”, a spus Klemm, după întâlnirea cu Tudorel Toader, de la sediul Ministerului Justiţiei.

Întâlnirea a avut loc la solicitarea ambasadorul SUA la Bucureşti, după ce Hans Klemm s-a declarat „îngirjorat” de unele modificări propuse de ministrul Toader la legile justiţiei.

Citește și: