Publicat

2

iulie

2012

19:26

15278

vizualizări

Antonescu: Curtea Constituţională este o ruşine. Săptămâna asta cred că putem depune şi vota cererea de suspendare a lui Băsescu

Antonescu: Curtea Constituţională este o ruşine. Săptămâna asta cred că putem depune şi vota cererea de suspendare a lui Băsescu

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că miza sesiunii extraordinare a parlamentului este schimbarea judecătorilor Curţii Constituţionale(CCR), despre care a apreciat că, în actuala componenţă, "este o ruşine". Mai mult, Antonescu a pus pe lista schimbărilor şi pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga şi Roberta Anastase. Calendarul schimbărilor s-ar încheiea cu o suspendare preşedintelui Traian Băsescu, a adăugat liderul PNL. Liderul PNL a fost întrebat, într-o emisiune Antena 3, ce poate însemna sesiunea extraordinară pentru duce la deblocarea activităţii guvernamentale. "Ar putea însemna inclusiv Băsescu mai e sau nu mai e preşedinte al României", a replicat Antonescu. De asemenea, el a fost întrebat dacă USL va depune cerere de suspendare săptămâna asta pentru preşedintele României. "Da, eu cred că putem să o şi votăm săptămâna asta", a răspuns Antonescu.

Atac dur la CCR

"Miza principală, sub o formă sau alta, este intrarea în normalitate a Curţii Constituţionale. Mai explicit, înseamnă schimbarea componenţei acestei Curţi. Presupun, pe scurt, că parlamentul care a numit şase judecători din nouă are dreptul să-i revoce. (...) Eu, Crin Antonescu, consider că în actuala componenţă Curtea Constituţională este o ruşine", a declarat liderul PNL, la Antena3.

Antonescu a admis însă, că până în acest moment, nu s-a convenit s-a convenit asupra formulei juridice de schimbare a magistraţilor. "Nu putem face nimic în această ţară cu această Curte", a insistat el.

Potrivit Constituţiei, "judecătorii Curţii Constituţionale sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe durata acestuia".

Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale prevede că mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează în următoarele condiţii: la expirarea termenului pentru care a fost numit sau în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces; în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni; dacă nu are cetăţenie română, face parte dintr-un partid sau îşi încalcă grav atribuţiile.

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.

ULTIMA ORĂ
Asta le întrece pe toate! Un senator spune că este prieten cu Kim Jong-Un! Ce cadou incredibil vrea să-i ducă liderului nord-coreean

Lasă-ne feedback despre noul site Gândul.info