Anca SIMINA
Anca SIMINA
8301 vizualizări 13 mai 2014

Preşedintele Traian Băsescu a chemat astăzi la consultări la Palatul Cotroceni întregul Guvern sau măcar pe miniştrii care fac parte din CSAT, semnatarii unei solicitări oficiale privind convocarea de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu pe tema conflictului din Ucraina pentru ca "România să vorbească pe o singură voce".

După o oră şi 20 de minute de discuţii, preşedintele a arătat spre liderul rus Vladimir Putin pe care l-a acuzat că "nu a spus adevărul" legat de prezenţa trupelor în Ucraina, a afirmat că "în opinia României, obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei şi blocarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai" şi a sugerat Republicii Moldova să renunţe la articolul din Constituţie care vorbeşte despre neutralitate.

Rezervat în a face comentarii, premierul s-a rezumat la a menţiona ca teme de discuţie pregătirea vizitei vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, şi modul de aplicare a sancţiunilor decise în UE la adresa Rusiei, fără a anunţa însă dacă preşedintele va convoca o şedinţă extraordinară a CSAT.

"Poziţiile oficialilor români era nevoie să fie coordonate. Primul obiectiv l-am atins, poziţia României va fi clară. Am discutat şi despre modul de aplicare a sancţiunilor. Vom aplica cu fermitate nivelul de sancţiuni. Preşedintele a spus că ne va informa când va convoca CSAT", a spus Ponta înainte de a intra la o recepţie organizată de Ambasada SUA.

Băsescu: "Rusia doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control"

Fără a face nicio referire la o şedinţă extraordinară a CSAT pe această temă, care în opinia sa ar fi "un semnal care nu trebuie dat", Băsescu a reluat, şi după întâlnirea cu Ponta, poziţii exprimate anterior şi despre care spune că "fără excepţie, au fost transmise deja în mod repetat către toate cancelariile europene şi către SUA". 

"În opinia României, obiectivul Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei - şi considerăm că este o gravă încălcare a Constituţiei Ucrainei - şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale de la 25 mai. Este clar că Federaţia Rusă doreşte destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control integral sau parţial", a spus preşedintele, adăugând că "România nu recunoaşte nici anexarea Crimeeei, nici referendumul din Lugansk, nici referendumul din Doneţk, pentru că sunt împotriva Constituţiei Ucrainei".

"Riscul major de federalizare" invocat în discuţiile de la Cotroceni s-ar diminua, susţine Băsescu dacă autorităţile de la Kiev ar continua negocierile cu separatiştii. În situaţia în care se vor organiza negocieri internaţionale, "România propune ca separatiştii să nu fie parte", a mai spus preşedintele, întrucât "minoritatea rusă nu este reprezentativă pentru Ucraina". "Acesta este un argument asupra căruia l-am avertizat şi pe prim-ministrul Iaţeniuk", a adăugat Băsescu.

Care este riscul unui război

Pe de altă parte, Ponta şi Băsescu s-au pus de acord că nu ar exista în acest moemnt indicii legate de scenariul atacării Ucrainei. "Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina", a spus Băsescu, acuzându-l însă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, că "nu a spus adevărul" legat de prezenţa trupelor de la Moscova în Ucraina.

"Toate informaţiile arată că preşedintele Putin nu a spus adevărul când a informat oprinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor la frontiera de est a Ucrainei. Aceste trupe au fost un formidabil element de presiune asupra autorităţilor de la Kiev şi un suport care a încurajat separatişii să organizeze referendumurile. Preşedintele Putin are obligaţia să îşi respecte cuvântul. Eu am afirmat că nu cred că nu îşi respectă cuvântul. Iată că am avut prea multă încredere. Una spune şi alta face", a comentat Băsescu, referindu-se şi la faptul că ministrul de Externe Rus, Serghei Lavrov a salutat ieri referendumul din Doneţk şi Lugansk.

"Neeutralitatea Moldovei nu-i este respectată. Să se gândească"

În ceea ce priveşte Republica Moldova, preşedintele a susţinut că toţi "factorii de decizie" de la Bucureşti au ştiut "că în perioada 1-9, dar şi în continuare, vor exista provocări" din partea Moscovei.

"Scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odesa, să se poată ajunge cu influenţa Federaţiei Ruse, incluzând şi Transnistria, pentru ca influenţa Federaţiei Ruse să ajungă la braţul Chilia. Este vechea frontieră cu URSS şi noi credem că acesta este unul dintre obiective", a adăugat Băsescu.

În acest context, sugestia făcută de la Cotroceni a fost aceea a renunţării la neutralitatea menţionată în Constituţie. "Republica Moldova ar trebui să se gândească care este valoarea articolului din Constituţie că este un stat neutru, atâta timp cât neutralitatea nu-i este respectată", a spus preşedintele, invocând prezenţa trupelor ruse în Transmistria.

În opinia sa, "Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate", atât în Trasnistria, cât şi în Găgăuzia şi în zona de vest. "Trebuie mult calm, multă atenţie şi să nu se răspundă provocărilor pentru  că nu estimăm că Federaţia Rusă va trimite trupele în regiune, cu excepţia celor care se află deja în Transnistria. În analiza noastră, armata transnistreană are 5000 de militari, bine instruiţi, bine echipaţi", susţine Băsescu.

Cât despre negocierile pentru o perspectivă europeană reală, România va insista pentru accelerarea procesului de semnare a Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb  "dacă este posibil pe 27 mai, când se desfăşoară un Consiliu Extraordinar) dacă nu la Consiliul din luna iunie".

Oprea şi Duşa, singurii din suita miniştrilor

Invitaţia la consultări i-a fost trimisă prim-ministrului Victor Ponta, ca răspuns la cererea acestuia dinaintea şedinţei de Guvern de a avea "urgent" o discuţie pe această temă pentru ca "România să vorbească pe o singură voce".

"Având în vedere declaraţiile dumneavoastră publice recente prin care vă manifestaţi nelămurirea în legătură cu poziţia României privind situaţia din Ucraina şi din regiune, în conformitate cu Art. 86 din Constituţia României vă invit pentru consultări astăzi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea nelămuririlor Guvernului referitoare la politica externă, de securitate şi de apărare a României - problemă urgentă şi de importanţă deosebită", i-a scris Băsescu lui Ponta, chemându-l la Preşedinţie în primul minut după încheierea programului oficial anunţat în prealabil de Guvern. Potrivit acestuia, Ponta era aşteptat de la ora 16.00 să facă o "vizită în câmp" în judeţul Ialomiţa, programată de staff-ul său să dureze 90 de minute.

Ca răspuns, premierul a renunţat la drumul în Ialomiţa, anunţând iniţial că va merge la Palatul Cotroceni, împreună cu toţi miniştrii membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). "Sigur voi merge, cu toţi membrii CSAT", a spus Ponta pentru Mediafax. Ulterior, s-a răzgândit mergând doar cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi cu ministrul de Interne, vicepremierul pe probleme de siguranţă naţională, Gabriel Oprea.

De la discuţii au lipsit, în schimb, miniştrii Finanţelor, Justiţiei şi Economiei, membri ai CSAT, cu care premierul s-a întâlnit în cursul dimineţii.

Citește și: