Cristina ANDREI
1864 vizualizări 28 sep 2017

„2018 va fi un an extrem de greu, dacă nu un an de intrare în criză a României, că lumea nu mai intră. Aduceţi-vă aminte anul 2008, când îi duduia economia în cap lui Tăriceanu şi în şase luni am scăzut de la 8 la minus 7, ne-am dus în anul următor şi au trebuit luate măsuri disperate, cele pe care mi le-am asumat şi pentru care şi acum mă înjură foarte mulţi români, pentru că deşi aparent le-am facut un rău, le-am făcut un bine atunci. Guvernele PSD-ALDE au luat măsuri economice catastrofale, care în loc să facă o consolidare fiscală, în continuare, au făcut-o vraişte şi începem să ieşim din criteriile de la Maastricht, criteriile de convergenţă pentru intrarea în zona euro", a spus Basescu la B1TV. 

Modalitatea prin care s-ar putea rezolva aceste probleme, dar şi crizele din interiorul continentului este o integrare mai rapidă a statelor, lucru pe care Macron şi Merkel l-au adus în discuţie şi prin consturirea unui buget alocat zonei euro: „Numai nişte politiceni şi tehnicieni antinaţionali amână intrarea în zona euro, iar noi acum pe inflaţie - evaluarea mea este că ieşim din unul dintre criteriile principale, pentru că trebuie să avem inflaţie sub 3% - mă tem că vom ieşi din criteriile de la Maastricht.

De 3 ani noi îndeplinim toate criteriile pentru a începe procedurile de intrare în zona euro, pentru că ai o perioadă în care stai în anticameră şi în care eşti supravegheat pe toţi parametrii macroeconomici: anunţi Comisia Europeană şi Comisia trece la supraveghere să rămâi în criteriile de convergenţă. Nu am făcut-o, deşi îndeplineam condiţiile. La anul presimt că vom ieşi din aceste criterii cu inflaţia datorită măsurilor guvernului. Or, atât Merkel, cât şi Macron spun foarte clar că se va face un buget al zonei euro, vor avea un ministru de finanţe al zonei euro, că procesele de integrare trebuie accelerate. Singura soluţie de a rezolva crizele Europei este accelerarea proceselor de integrare", a mai spus fostul şef de stat. 

Citește și: