Cristina ANDREI
429 vizualizări 24 apr 2017

„În primul rând, această lege a graţierii cred că e foarte binevenită. Eu am considerat, după 10 ani de mandat, că odată cu alegerea lui Iohannis, s-a încheiat etapa de tranziţie. România are toate instrumentele, are cea mai mare parte a legislatiei total adaptată legislaţiei europene, chiar dacă în unele zone, mă refer aici la justiţie, moştenim apucături din Codul Penal din 1968", a spus Traian Băsescu în Comisia juridică, la dezbaterile pe marginea proiectului Legii graţierii.

Fostul preşedinte şi-a susţinut în Comisie amendamentele depuse la această iniţiativă, care, printre altele, ar avea ca efect ieşirea din puşcărie a majorităţii condamnaţilor pentru corupţie, dar şi pentru furt calificat, înşelăciune sau constituire de grup infracţional organizat, spunând şi că sistemul de justiţie românesc trebuie adaptat la cel european şi trebuie să se concentreze, dincolo de recuperarea prejudiciului, şi pe recuperarea omului. 

„România are nevoie de un moment 0, după părerea mea, şi de adaptarea sistemului de justiţie românesc la realitatea unui sistem european care, în acelaşi timp în care vizează recuperarea daunelor, vizează şi recuperarea omului. E singurul lucru pe care legislaţia nu-l are în vedere în practicitle din penitenciare. Noi nu avem asta în practica noastră, ni se pare că a-l înfunda 9 ani în puşcărie este un lucru care aşa trebuie să fie. În străinătate, media pedepsei pentru recuperarea omului şi a prejudiciului este de 9 luni. În România, unde nu avem cifre oficiale, dar am nişte date, media de pedeapsă este 7 ani. Unde este recuperarea omului?", i-a întrebat Băsescu pe cei prezenţi. 

Un motiv invocat de fostul preşedinte este şi cel că amendamentele sale vizează multe infracţiuni care nu sunt săvârşite cu violenţă, concluzionând că „proiectul este restrictiv": „Amendamentele mele sunt îndreptate şi în această direcţie: nu să fie graţiaţi recidividiştii, cei care au săvârşit fapte de violenţă, cei care au ucis, cei acuzaţi de pedofilie. Dar sunt foarte multe infracţiuni care se produc fără violenţă, iar din punctul meu de vedere proiectul este restrictiv". 

Amendamentele Băsescu pentru corupţi: „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie”

Fostul preşedinte Traian Băsescu, senator PMP, a propus o serie de amendamente la proiectul de lege a graţierii, care ar avea ca efect ieşirea din puşcărie a majorităţii condamnaţilor pentru corupţie, dar şi pentru furt calificat, înşelăciune sau constituire de grup infracţional organizat, printre altele. Băsescu doreşte majorarea limitei pedepselor graţiate la 10 ani şi are o justificare halucinantă: dacă se păstrează o limită mică, cum e cea a faptelor cu condamnări de maximum 5 ani, judecătorii vor aplica pedepse mai mari „persoanelor indezirabile”.

Fostul preşedinte mai propune de asemenea reducerea la jumătate a pedepselor femeilor însărcinate, dar şi a tuturor femeilor şi persoanelor de peste 60 de ani, cu condiţia să nu fi comis infracţiuni cu violenţă. Bonus: reducerea cu o treime a tuturor pedepselor pentru infracţiuni comise fără violenţă şi achitarea prejudiciului doar dacă condamnatul graţiat are de unde. Dacă nu are bani, nu plăteşte. „A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie”, s-a justificat Traian Băsescu.

„A luat o dată o mită. Acuma nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. Avem nevoie de un moment zero, de o graţiere largă, de la care să spunem, oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate. Şi v-aş mai spune un lucru. Sunt şi... chiar abuzuri”, a declarat Traian Băsescu, pentru TVR.

Turcescu, atac la Băsescu pe amendamentele la Legea graţierii: „Orice compromis cu Dragnea &Co e inacceptabil”

Deputatul PMP Robert Turcescu a declarat, joi, că orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia PMP, afirmând că Mişcarea Populară este „un proiect viabil" doar în condiţiile în care declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie 2016 rămâne de actualitateDeputatul PMP Robert Turcescu îşi începe postarea citând o declaraţie a preşedintelui PMP,Traian Basescu, din decembrie 2016.

„Am obligaţia ca în numele democraţiei , împreună cu toate resursele politice ale micuţului PMP, să asigur o opoziţie fermă, fără compromisuri, fără jumătăţi de măsură. Asta este democraţia. Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD", spunea preşedintele Traian Băsescu, citat de Robert Turcescu, pe pagina sa de Facebook. Robert Turcescu susţine că orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia PMP.

 
 
 

Citește și: