Versiunea Beta

Băsescu la Chicago: Şeful politicii externe a României este şeful statului

de Marius Fratila

MEDIAFAX FOTO/ADRIANA NEAGOE

 

 Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara. la întâlnirea cu membrii comunităţii româneşti din Chicago, că "şeful politicii externe a statului român este şeful statului român".

"Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român. Deci, parteneriatul strategic este cu SUA. Federaţia Rusă ne este vecin, avem interese economice şi de securitate în zonă, dar parteneriatul nostru definitiv, parteneriatul nostru strategic este cu SUA, plus calitatea de membri ai UE. Iar, din acest punct de vedere, v-a răspuns cea mai autorizată voce a statului român", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări a unui român din SUA referitoare la afirmaţiile ministrului de Externe Andrei Marga despre admiraţia sa pentru Vladimir Putin şi necesitatea întăririi cooperării cu Rusia.

Ulterior, Andrei Marga a venit la microfon şi a ţinut să explice contextul declaraţiilor sale de la audierile de la comisiile de specialitate ale Parlamentului, precum şi atributele stabilite de Constiuţie în privinţa politici externe. "Sigur, cum spunea şi domnul preşedinte, direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, o stabilesc autorităţile. Şi sigur, preşedintele este cel care, conform Constituţiei, are întreaga autoritate în acest domeniu", a spus Marga.

Ministrul a ţinut să asigure şi că nu se pune problema schimbării direcţiei politicii externe. "S-a extras un fragment dintr-o depoziţie la Parlament, dintr-o întrebare pusă la Parlament. Depoziţia a fost axată pe problemele care sunt deschise …..şi am spus acolo, fundamental pentru România este să fructifice avantajele apartenenţei la NATO şi ale calităţii de membru al UE. Aceasta este o achiziţie istorică a României, la care au aspirat multe generaţii, încât aici e fundamentul. Sigur, am pus întrebarea: oare în relaţia cu SUA folosim, dincoace de excelentele relaţii politice, excelentele relaţii militare, folosim destul prezenţa economică americană? E destul de mare această prezenţă în România? Folosim şi alte aspecte? Cum spune şi domnul preşedinte, educaţia, cercetarea, tehnologia. După aceea, am spus că sunt capitole care trebuie relansate în politica externă a României şi anume relaţia cu Rusia, relaţia China, relaţia cu alte puteri sau supra-puteri, emergente în lume. Deci, s-a scos din context", a comentat ministrul de Externe.

După ce ministrul Marga şi-a încheiat explicaţia, preşedintele Băsescu a şi glumit cu românii pe tema "delimitărilor de Est". "Eu am fost delimitat demult de Est...Ştiţi că eu am navigat, eu am văzut America cu mult înainte de Revoluţie", a spus el râzând.

De asemeneaa, Băsescu a glumit şi pe seama funcţiei de rector a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, pe care a deţinut-o Marga, dând impresia că acesta ar ocupa şi în prezent această funcţie. Întrebat de un român din Statele Unite despre posibilităţile de angajare în sistemul universitar din România, Băsescu l-a chemat pe Marga: "Domnul Marga? Unde este domnul Marga? Avem aici pe rectorul de la Babeş-Bolyai şi pe loc vă dădea contractul să îl semnaţi", i-a spus preşdintelui celui care îl întrebase.

Marga plecase însă din zona tribunei unde se afla preşedintele, iar din sală s-a auzit o voce care a spus că ministrul de Externe s-a dus să îşi ia de mâncare de la bufet. "E la sarmale", a spus românul din SUA, iar preşedintele Băsescu a răspuns şi el râzând.

Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Chicago, Marius Frăţilă

 


 

 

64 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 maidanezul de pe vapor 20.05.2012 08:03

glumele trisorului sunt pe cat de tampite pe atat de ires-
ponsabile! acest sinistru iresponsabil se crede in conti-
nuare pe barcaz! individul TREBUIE SCOS la pensie!
mai avem o DOVADA de prostie si ambitie de bisnitar!

 
#2 Marin 20.05.2012 08:20

In privirea suie a lui basescu vad viitorul luminos al Romaniei!

 
#3 Zeno -ATENTIE ! 20.05.2012 08:49

ATENTIE !
Desi i s-au cam taiat unele "aripi " bolsevico-securistul Basescu inca poate face mult rau acestei tari si poporului roman !
Sper ca noii conducatori sa aiba intelepciunea sa-l izoleze si sa-i blocheze toate marsaviile de care mai este inca in stare sa le faca !

 
#4 Mayfly 20.05.2012 08:54

...d-le Presedinte, Marga face tara de rusine.
Afirmatii nefondate, negandite, amatorism pur, libidinos si respingator, iata caracteristicul acestui om.
Ponta face greseli in serie, a pus la carma ministerelor o serie de incompetenti. Doar orbii nu-si dau seama ce se petrece pe plaiurile mioritice, Oricum n-o sa dureze mult. oamenii o sa-si dea repde seama de realitatea actuala-
Ponta, continua asa mai departe, activitatea ta la carma guvernului o sa fie de "mayfly" adica de scurta durata.

 
#5 GICA 20.05.2012 08:56

Tot mitocan este si asa va ramane. Oare ce "ghidusie" ne mai pregateste?

 
#6 stefan jicol 20.05.2012 09:01

Faptul ca un om total nepopular sustine o alianta sau un parteneriat poate sa se transforme intr'o adversitate a majoritatii populatiei pentru respectiva alianta sau parteneriat...
Partenerii NATO si aliatul SUA fac o imensa gresala lasandu'se reprezentati de un om pe care romanii il urasc.
Idem si pentru dl Dl Mark Gitenstein, perceput ca fiind corupt si pe statele le plata ale lui Basescu, aduce imense deservicii SUA… ceea ce e
in contra fisei postului sau diplomatic. Administratia Obama-Clinton ar trebui sa remedieze situatia si sa instaleze un ambasador credibil care sa fie ascultat cand vorbeste.

 
#7 Harcea Parcea 20.05.2012 09:01

Un "suficient" ajuns pe scaunul pe care nu trebuia sa ajunga niciodata...

O tara intreaga asteapta cu nerandare sa afle cine e vinovatul care a "praduit" flota Romaniei... iar Giusticia nu reuseste sa-i dea de capat procesului decat dupa ce mai trec 100 de ani...

De ce credeti ca i-e frica cel mai tare lui Pitzigoi... ?!? SI de ce nu se termina procesul.. ?

 
#8 k malone 20.05.2012 09:08

Cu un ochi la slanina si cu unul la faina, asta e presedintele pe care l-am ales , nu inteleg la cine se uita urat acolo , cred ca nu se sperie nimeni de el...Si nu inteleg de ce e acolo , ca sa-si confirme atributiunile de serviciu , noi nu stiam ca politica externe o face el , si o face prost ?

 
#9 octavian 20.05.2012 09:17

Nu imi place Basescu fiindca e mojic. Insa are o calitate mare. Nu-i este frica sa ia decizii. Majoritatea politicienilor o plimba de la stanga la dreapta si ne tin intr-o stare de provizorat ce dureaza deja mai mult de 20 de ani. basescu a fost ales tocmai pentru acea calitate. Spune exact ce vrea. a ales sa fie partener NATO. SUA. A mers in directia asta. A avut probleme cu Germania, s-a reorientat. A vrut parlament unicameral cu nr redus de parlamentari, a otinut "DA" la referendum. Ceilalti dau din gura, ca o sa facem, o sa dregem. Din Ponta si Antonescu o s afca terci mafiotii din tara pentu ca ei nu au o directie interioara, nu stiu clar ce vor. Vor doar sa fie in vazul lumii, si sa li se ridice statuie. Basescu cica a fost "premierul Romaniei" prin Boc. Nu stiu daca e chiar asa. In spatele lui Boc a fost un partid, oameni de afaceri, etc. asa sunt si in spatele lui Ponta. Intrebarea se pune daca USL e capabila sa limiteze frauda poporului, accesul la banii publici. PDL a reusit ceva in acest sens. Nu au ma putut fura cei din USL si o parte din PDL. Sa vedem ce urmeaza. USL sa reduca fraudaPDL si a USL-ui. Vor fi in stare?

 
#10 calin 20.05.2012 09:26

@Harcea Parcea
dar toata industria romaneasca unde este si cine a praduit-o?..dar de ce nu se mai termina procesele lui nastase-bombonel?...POSTACI de serviciu de la gindul,ginditi-va bine ce spuneti,voi serviti niste scursuri comuniste care au stiut unde se afla bunurile tarii,ei au stiut cit de proet este acest popor si cum pot pune mina pe averi,gratis si"legal".

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O judecătoare din România s-a ”trezit” cu 10.000 de euro în poşetă. Este incredibil cum a încercat să se justifice în faţa procurorilor