Vasile Măgrădean
Andreea Tobias
4935 vizualizări 7 apr 2016

Kelemen Hunor a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că raportul este tehnic şi se referă la perioada 2010 – 2016, fiind elaborat de specialiştii Uniunii după ce s-a constatat că raportul Ministerului de Externe, finalizat în februarie, nu corespunde realităţii, având "inexactităţi şi lipsuri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"UDMR a finalizat raportul paralel privind aplicarea Convenţiei Cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, ca răspuns la raportul de ţară depus de România la începutul anului. Acesta este un raport tehnic, nu politic, pentru perioada 2010 – 2016, şi a fost elaborat de specialiştii Uniunii după ce am constatat că raportul Ministerului de Externe nu corespunde realităţii, are inexactităţi şi lipsuri. Concluzia raportului UDMR este că România cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii maghiare. (…) Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare, climatul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a deteriorat considerabil. Realitatea ne arată că în ceea ce priveşte sentimentul de libertate a comunităţii sunt motive de îngrijorare, am mai observat că au apărut noi tipuri de ameninţări la adresa păstrării identităţii etnice”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, printre problemele constatate se numără faptul că România nu a adoptat Legea Statutului minorităţilor naţionale, existenţa unor incidente antimaghiare, acte sistematice prin care sunt îngrădite drepturile maghiarilor în Ţinutul Secuiesc, sau cazuri de discriminare pe criterii etnice.

"Autorităţile statului au sancţionat maghiarii pentru că şi-au asumat identitatea etnică, în serviciile publice şi sănătate folosirea limbii materne e îngrădită considerabil, se constată o discriminare în domeniul învăţământului, retrocedarea imobilelor este un proces stopat, cereri nesoluţionate stau la comisii, discursul de ură este nesancţionat”, a mai spus liderul UDMR.

Acesta a recunoscut că s-au înregistrat şi aspecte pozitive în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale, dar a precizat că scopul raportului a fost de a semnala problemele existente.

Kelemen a adăugat că majoritatea românească este invitată la un dialog cu scopul de a identifica soluţii reale pentru aplicarea şi respectarea dreapturilor minorităţilor naţionale.

Raportul paralel al UDMR are 72 de pagini, a fost redactat în limba română şi urmează să fie tradus şi în engleză, după care va fi înaint experţilor Consiliului Europei.

Citește și: