Versiunea Beta

CCR a respins cu 8 la 1 sesizarea PDL. Guvernul Ponta rămâne în funcţie

de Anca SIMINA
Judecătorii Curţii Constituţionale s-au întâlnit în această dimineaţă pentru a decide în privinţa legitimităţii Guvernului Ponta 3 după ce PDL a contestat-o invocând lipsa unui program de guvernare la momentul votului de învestitură, în Parlament. După mai bine de două ore de discuţii şi o pauză, judecătorii au decis că sesizarea nu mai are obiect.

Curtea Constituţională a respins astăzi, ca inadmisibilă, sesizarea parlamentarilor PDL legată de legitimitatea Guvernului Ponta 3. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, scorul fiind de 8 la 1. În aceste condiţii, Guvernul rămâne fără emoţii în funcţie.

Înainte de a intra în şedinţă, la ora 10.00, preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că sesizarea PDL trebuie discutată, conform procedurii Curţii, chiar dacă între timp premierul a anunţat că a adoptat în Guvern un program politic pentru care urmează să îşi angajeze marţi răspunderea în faţa Parlamentului, riscând o moţiune de cenzură. „În procedura CCR nu există renunţare la judecată”, a spus Zegrean, în opinia căruia în acest moment „există stabilitate şi e bine că există”.

Prin decizia de a respinge contestaţia PDL la adresa învestirii Guvernului, „ca inadmisibilă”, judecătorii nu au mai intrat însă în discuţia legată de procedura concretă prin care a fost învestit Executivul, luând în considerare adresa pe care premierul Victor Ponta a trimis-o Curţii Constituţionale pentru a informa în privinţa intenţiei de a-şi angaja răspunderea pentru un nou Program. „Noi încă nu am primit programul acela, nu l-am văzut. Am primit doaar o scrisoare”, spunea Augustin Zegrean la începutul şedinţei.

Ce le solicită PDL şi PMP judecătorilor

PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi ar fi neconstituţională.

"Prin hotărârea atacată, Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului şi nu numai remanierea acestuia la propunerea primului ministru în condiţiile art. 85 alin. 3 din Constituţie. În acest scop, USD a încheiat pe data de 3 martie 2014 un acord guvernamental şi un altul politic cu UDMR, în care au fost prevăzute o serie de obiective de atins în perioada de până la alegerile din 2015, care completează implicit programul de guvernare pe perioada 2013-2016 aprobat în 21 decembrie 2012, dată pe care a fost acordat votul de încredere Guvernului Ponta II. O asemenea hotărâre adoptată este neconstituţională", se arată în sesizarea PDL.

Potrivit contestatarilor, pentru adoptaareaa unui program de guvernare, există două căi procedurale prevăzute în Constituţie. "O primă cale presupune desfăşurarea procedurii constituţionale prevăzute la art. 103 din Constituţie, prim-ministrul trebuind să-şi dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condiţiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. A doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege în condiţiile art. 114 din Constituţie. În situaţia de faţă nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale şi, ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituţională, fiind astfel încălcate atât prevederile articolului 103 din Constituţie, cât şi cele din art. 114 din legea fundamentală", se mai arată în sesizarea PDL adresată CC.

Potrivit acestei sesizări, hotărârea adoptată de Parlament "a consfinţit" o completare implicită a programului de guvernare prin cooptarea UDMR.

Semnatarii sesizării cer CC să constate că hotărârea adoptată de cele două Camere ale Parlamentului în şedinţa comună din data de 4 martie este neconstituţională.

 

Anca Simina este redactor al ziarului Gândul

 


 

 

30 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Dumnezeu cel mic,.. CCR, 8.03.2014 11:16

Se pare ca in romania mai nou totul depinde de cei cativa numiti de cateva partide ca sa fie ei desteptii de care trebuie ascultat. CCR de fapt nu trebuie sa aibe alt rol decat supravegherea respectarii legilor facute de guvern si de legislativ. Un program de guvernare nu stiu cat de mult intra in atributiunile lor. Cred ca de loc.

 
#2 NEWS 8.03.2014 11:23

“Radiografia dezastrului de la CFR Călători .
Managerul privat al CFR Călători, Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le-a regizat şi încă le mai regizează în zona transportului feroviar de călători, a intrat în vizorul procurorilor DNA şi Poliţiei Române pentru “performanţa” de a trage pe linie moartă compania de stat”

DNA TREBUIE SA -I RIDICE CU AUTOCARUL …CAT DE CURAND.
AJUNGE CU BATAIA DE JOC PE BANI PUBLICI.
DOROBANTU VALENTIN , ALEXANDRA GATEJ , CLAUDIU DUMITRESCU , DANA RACHILA GALBEN , CARMEN MARIA POPESCU , MIU ILEANA , MANTESCU CRISTINA , LILIANA CONSTANTINESCU , MANTOIU CORNEL , ZAHARIA ADRIAN , MARCELA NAE , ZAMFIR EMIL , PROTOPOPU GABRIEL , NITA ROBERT , TIMIS BOGDAN ,CRINTEA STEFAN , ETC. PROTAGONISTII DEZASTRULUI?

 
#3 CROCODILUL CU PERUCA 8.03.2014 11:33

@Dumnezeu cel mic,.. CCR,

AI DREPTATE TREBUIE SA FIE DE SUPRAVEGHERE, DAR LA NOI SE INCALCA CONSTITUTIA PE SECUNDA DE ORICINE VREA MUSCHII LUI !! INTR_UN STAT NORMAL CAND INCALCI CONSTITUTIA TREBUIE SA FIE CEVA GRAV SI SA SE LASE CU DEMISIE... LA NOI CURTEA CONSTITUTIONALA NE SCAPA DE UNELE LEGI ALE PUSLAMALELOR ASTEA !!

 
#4 IP 8.03.2014 11:35

Nu dragul meu, CCR nu supravegheaza respectarea legilor facute de guvern si legislativ, ci vegheaza la respectarea unei singure legi: Constitutia Romaniei. Si exact asta face!
Gandeste inainte sa emiti idei.

 
#5 ?????? 8.03.2014 11:39

Oare Curtea Constituțională se va pronunța cu erate ?

 
#6 adita 8.03.2014 11:49

@Dumnezeu cel mic,.. CCR, CCR vine de la curtea constitutionala.deci el vegheaza la respectarea Constitutiei. citeste Constitutia.de cand poate fi investit un guvern fara program de guvernare? Constitutia spune ca nu.asta e o manarie a lui Ponta.pt. ca prin aducerea UDMR programul s-a schimbat.si daca s-a schimbat trebuie un alt guvern.pt. ca romanii au votat alceva cu alt program .deci?

 
#7 Vali 8.03.2014 11:53

Chiar ca sunteti idioti... Cititi intai Constitutia si apoi scrieti articole de presa.... UNDE in toata Constitutia, scrie ca Guvernul poate fi demis de CCR....UNDE in toata Constitutia , scrie ca CCR poate anula hotaririle luate de Parlament???

 
#8 ?????? 8.03.2014 11:59

Când considerați că va ajunge Curtea Constituțională să se pronunțe asupra prevederilor titlului IV din Constituția României ăn ceea ce privește economia și finanțele publice dacă dumnealor sunt în prezent pe la articolul 2 din Constituție încercând să stabilească despre suveranitate și reprezentativitate (probabil în formă și în fond ?) și despre influențele acestora asupra guvernării ?
Prin urmare în cazul unor alegeri libere și democratice considerați că ar trebui să delegați dreptul de reprezentare asupra deciziilor dumneavoastră suverane unor liste sau unor candidați ?
Considerați că votul de reprezentare adresat unei liste este echivalent votului adresat unui candidat ?
Dacă mergeți la un notar să delegați un drept de reprezentare mergeți în fața notarului cu o listă sau mergeți cu o persoană ?

 
#9 (iar) ai incurcat-o, plagiatorule 8.03.2014 12:07

chiar asa, ce guvern e asta fara nici un program; plagiatorul se incurca singur in propriile-i ite, un * ca asta nu a ajuns niciodata atit de sus, chiar si in rrominika.

 
#10 poate nu se realizează mica problemă .. 8.03.2014 13:08

dacă CCR declară neconstituțională investirea guvernului, GHICI GHICITOAREA MEA cine a încălcat Constituția semnând decretele de numire la Ponta III ...
Oricum este prima oară când CC ia la citit un program de guvernare ... precedentul este periculos, oricine va contesta de acum înainte o speță care este de competența strict a parlamentului. Cum era cu separația puterilor în țara lui MasăVerde ?

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Sunt devastaţi! DNA a aruncat BOMBA: ajung din nou în faţa judecătorilor! De ce sunt acuzaţi acum