Raluca Pancu
Raluca Pancu
8943 vizualizări 11 ian 2017

„A fost o discuţie aplicată, în care am analizat efectul primelor măsuri luate de Guvern. Am solicitat şi primit informaţii despre cum se vede la Guvern construcţia bugetului pentru 2017. După părerea mea, e important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid care ţine cont de câteva date importante, cum ar fi să ne încadrăm într-un deficit de sub 3%, alocare de 2% pentru Apărare. Avem promisiuni ca aceste lucruri vor fi realizate", a declarat Klaus Iohannis, după finalizarea discuţiilor cu premierul Sorin Grindeanu şi ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

Şeful statului a precizat faptul că în prezent se lucrează pe buget şi că discuţiile au urmărit să vadă care sunt intenţiile Guvernului.

„Datele cu care au venit sunt date pe care le-am avut şi noi. Am confruntat datele dintr-o parte şi din cealaltă parte. Important e să avem un buget care ţine cont de toate aceste condiţionalităţi", a spus Iohannis.

Întrebat dacă au discutat despre „gaura din buget" de 10 miliarde lei, invocată de liderul PSD, Liviu Dragnea, Iohannis a răspuns că „foarte pe scurt" acest subiect a fost dezbătut.

„Din motive pe care nu le cunosc, s-a vehiculat iniţial sintagama de „gaură la buget", de ceea ce nu poate fi vorba. E vorba de o sumă care nu s-a realizat la încasări, cert e că nu a plecat nimeni cu bani acasă şi în această etapă e nevoie să se lucreze serios la bugetul pe 2017", a afirmat şeful statului, adăugând că „este bine să o luăm încet cu aceste anchetări din partea Parlamentului'', iar discuţia să nu se ducă „la nivel de contre politice''.

Întrebat, totodată, dacă anterior a mai purtat discuţii cu cei din partea Guvernului pe tema bugetului pe 2017, Iohannis a răspuns: „Preşedintele are foarte puţine atribuţii pe domeniul economiei şi bineînţeles că am discutat despre aceste lucruri fără să fi solicitat detalii despre execuţia bugetară".

„Nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3% dar el e obligatoriu. Asta e o chestiune care va aparţine Guvernului să vină cu soluţii", a subliniat şeful statului.

Pe de altă parte, întrebat despre înregistrările făcute publice de Sebastian Ghiţă, în care apare şi fostul şef de stat, Traian Băsescu, Iohannis a declarat: „A văzut cineva sau a auzit cineva aceste înregistrări? Dacă le are să le pună la dispoziţia procurorilor".

Întrebat de legea, care a trecut de Parlament săptămâna trecută, privind modificarea Codului Fiscal prin care se elimină CASS pe pensii şi impozitul pe venit pentru cele sub 2.000 lei, Iohannis a precizat că o va promulga: „După analiza pe care am făcut-o, am decis să promulg această lege în zilele următoare". 

Reacţia Guvernului: „Abordăm cu maximă responsailitate construcţia bugetului pe 2017"

La câteva ore de la încheierea întrevederii de la Palatul Cotroceni, Guvernul a transmis, printr-un comunicat de presă, că este extrem de atent la modul în care se construieşte bugetul pe 2017 şi că prioritatea rămâne păstrarea ritmului de creştere economică, alături de asigurarea unui procent de 2% din PIB pentru Apărare, aşa cum prevăd angajamentele internaţionale ale României faţă de NATO. 

„Abordăm cu maximă responsabilitate construcţia bugetului pentru 2017, cu obiectivul principal de a pune în aplicare măsurile asumate în Programul de Guvernare, în condiţiile încadrării în limita deficitului bugetar de 3% din Produsul Intern Brut. De asemenea, avem în vedere măsuri care să susţină continuarea ritmului de creştere economică, astfel încât dezvoltarea economiei să fie resimţită în mod concret de oameni”, a transmis Grindeanu prin intermediul unui comunicat de presă postat pe site-ul Guvernului. 

Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a venit însoţit de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan la Palatul Cotroceni, unde, din partea Administraţiei Prezidenţiale, la întâlnire a participat Cosmin Marinescu, consilierul prezidenţial pe probleme economice.

Preşedintele Klaus Iohannis transmitea, în urmă cu câteva zile, că se declară „foarte îngrijorat" de măsurile pe care actualul Cabinet are sarcina să le implementeze şi că doreşte să afle „direct" de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare", ce planuri are Executivul în ceea ce priveşte bugetul pe anul în curs.

„Şeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuţie necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri şi la efectele pe care acestea le-ar putea avea", declara, luni, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Puşcalău.

Întrebată în urma căror discuţii sau analize au fost formulate aceste preocupări, aceasta a răspuns că subiectele discutate în spaţiul public în ultima perioadă sunt cunoscute tuturor, începând de la cetăţenii de rând, până la administraţia prezidenţială, acolo unde există studii şi analize bine fundamentate.

„Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă şi cu siguranţă ştiţi că la nivelul administraţiei prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există aceste îngrijorări bazate pe cifre, date, îngrijorări care au ajuns până la nivelul administraţiei prezidenţiale", mai spunea Mădălina Puşcalău, adăugând şi că nu poate nici să confirme, nici să infirme faptul că ar fi existat discuţii cu reprezentanţi ai BNR.
 
„Îngrijorările" preşedintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care Executivul a aprobat, în şedinţa de vineri, primele măsuri dintr-o lungă serie de promisiuni făcute în campania electorală, care vizează creşterea veniturilor unor categorii de români. Este vorba creşterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi; creşterea punctului de pensie la 1.000 lei; creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.

După depunerea jurământului de credinţă de către Guvernul Grindeanu, Klaus Iohannis i-a avertizat pe noii miniştri că îi aşteaptă o "misiune grea" întrucât au de îndeplinit "promisiuni complicate", exprimându-şi speranţa că cei care au alcătuit programul de guvernare îi vor explica "într-o zi" cum se vor încadra într-un deficit de 3%, "scădea impozitele, creşte salariile şi multe alte lucruri".

''Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate, trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că după alegeri trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că şi asta este. Şi în campania electorală s-au făcut promisiuni de asta aţi fost votaţi - şi mă adresez aici celor care sunt parlamentari şi şefi în Parlament - şi asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să-mi explicaţi cum veţi face în aşa fel încât să vă încadraţi într-un deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitul, TVA-ul şi multe alte lucruri'', declara şeful statului în discursul susţinut după depunerea jurământului de către noii miniştri.

Citește și: