Maria Bîrnaure
Maria Bîrnaure
1558 vizualizări 11 ian 2017

Dacian Cioloş a explicat că bugetul de stat se calculează anual şi că, chiar dacă existau sume rămase în bugetul anului trecut, acestea nu puteau fi transferate în bugetul pentru anul 2017, arătând şi că dacă această „gaură” ar fi existat într-adevăr în buget, ea s-ar fi concretizat în deficit bugetar. 

„N-avea cum să existe această gaură sau aceşti bani lipsă, fără ca asta să se traducă în deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la început un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost ţinta noastră şi deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai că nu s-a lăsat o gaură în buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, în condiţiile în care la sfârşitul anului, aşa cum se întâmplă în general cu bugetele, s-au făcut mai multe plăţi, inclusiv am plătit toate restanţele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lăsat pe bugetul anului acesta, aşa cum se mai întâmplă uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta”, a declarat Cioloş. 

Fostul premier susţine că actualii guvernanţi apelează la scoaterea în evidenţă a unor presupuse greşeli ale fostului guvern pentru că „îşi pun problema” asupra felului în care vor reuşi să îşi respecte promisiunile electorale. 

„Sunt aspecte legate de tehnică bugetară, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lăsând să se înţeleagă mesaje eronate, dar în interesul unora, care au făcut promisiuni în campania electorală şi probabil că acum îşi pun problema cum o să le realizeze şi atunci e mai simplu, decât ceea ce s-a făcut şi în cursul lui 2016, să dai vina pe tehnocraţi”, a spus Cioloş. 

Acesta a explicat că Guvernul tehnocrat a preluat estimarea bugetară de la proiectul de buget şi analizele Ministerului de Finanţe de pe vremea Guvernului Ponta şi că, într-adevăr esitmările au fost mai mari pentru proiectele din fonduri europene. Totuşi, aceste cheltuieli nu au fost atât de ridicate pe cât fuseseră prognozate pentru că nu au existat proiecte pregătite pentru accesarea lor.  „Deci ca noi să fi plătit proiecte europene din buget şi apoi să recuperăm banii de la Comisia Europeană, deci să facem cheltuiala, pe de o parte, plătind facturile pe fonduri europene şi apoi să recuperăm banii de pe cheltuiala respectivă de la CE şi să-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala făcută, deci aici, vedeţi, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi să avem deja proiecte pregătite în 2014, 2015, ca ele să poată fi implementate în 2016 şi să putem face aceste plăţi. Acest lucru nu s-a întâmplat. Noi am plătit anul trecut din fonduri europene peste şapte miliarde de euro, dar nu atât cât au fost estimaţi", a explicat Dacian Cioloş.

Fostul premier nu a confirmat prezenţa la audierile din comisia parlamentară de anchetă dacă va fi invitat şi a susţinut că, dacă această anchetă are loc, ar trebui să vizeze situaţia bugetelor în ultimii zece ani, pentru a se vedea care a fost raportul între „venituri prognozate şi venituri realizate, între venituri şi cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri şi cheltuieli”.

La două zile după ce Guvernul condus de Sorin Grindeanu a pus cerneala pe ordonanţele de urgenţă prin care s-au majorat salariul minim la 1.450 lei, punctul de pensie cu 9% şi salariile din administraţia locală cu 20%, iar salariile actorilor cu 50%, Liviu Dragnea a anunţat, în cadrul unei emisiuni televizate, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii. Pentru ce? Pentru „o gaură de 10 miliarde de lei" pe care cei de la PSD susţin că au găsit-o în bugetul României pe 2017.

Ulterior, Dragnea a revenit, după convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară, arătând că, de fapt, este vorba despre diferenţa dintre veniturile prognozate la buget şi cele realizate efectiv, lucru care apare de altfel an de an, nemulţumirea sa fiind legată de faptul că Executivul tehnocrat a făcut două revizuiri pozitive ale alocărilor bugetare, în condiţiile în care se putea observa că veniturile la buget nu se ridicau la nivelul estimărilor. Dragnea a schimbat macazul şi în privinţa „anchetei", întrucât procedura era „de durată", solicitând Parlamentului ca ancheta să revină, în schimb, comisiilor de buget finanţe ale Parlamentului.

Citește și: