Cristina ANDREI
509 vizualizări 11 aug 2017
„Comisia specială de anchetă a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 solicită ministrului Justiţiei, domnul Tudorel Toader, să uzeze de autoritatea sa pentru a debloca situaţia gravă apărută în urma refuzului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  de a pune la dispoziţia Comisiei speciale de anchetă o copie a dosarului nr. 213/P/2017", se arată în comunicatul transmis de membrii Comisiei. 
 
Parlamentarii reclamă faptul că Lazăr a interpretat greşit prevederi din Codul de procedură penală, Constituţia şi hotărâri ale CCR şi susţin că membrii Comisiei i-au demontat toate argumentele, arătând că, în loc să colaboreze cu ei pentru anchetă, procurorul general îşi arogă atribuţii ale Curţii Constituţionale, scrie postări pe Facebook şi trimite prin comunicate care încalcă deciziile CCR. Mai mult, parlamentarii îi impută lui Augustin Lazăr faptul că încală principiul cooperării loiale între instituţii, pe cel al fidelităţii faţă de Constituţie şi multe alte articole din legea fundamentală, la care adaugă şi nerespectarea unor decizii ale Curţii.
 
„Solicităm ministrului Justiţiei să iniţieze 'in extremis' exercitarea unui control care să vizeze modul de îndeplinire de către domnul Augustin Lazăr  a atribuţiilor sale de serviciu, în calitate de Procuror General; conform art.44 alin.(4) coroborat cu art.45 alin.(1), în calitate de titular al acţiunii disciplinare să sesizeze Inspecţia Judiciară în legătură cu exercitarea  de către domnul Augustin Lazăr a funcţiei de Procuror General", se mai arată în sursa citată. 
 
La scurt timp, ministrul Justiţiei a precizat că va da curs solicitării Comisiei şi va sesiza Inspecţia Judiciară miercurea viitoare: „Este de presupus faptul că procurorul general îşi cunoaşte atribuţiile de serviciu! Miercuri voi sesiza Inspecţia Judiciară în legătură şi cu acest refuz. (...) Ministerul Public îşi desfăşoară activitatea respectând strict principiul constituţional al legalităţii, iar în calitate de procuror general nu doresc să polemizez cu nimeni şi nici să comentez acţiunile altora”, a spus, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.
 
În această săptămână, CSM a transmis Parchetului General că sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la un potenţial conflict juridic între Parchetul General (PG) şi Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 nu este oportună. Această decizie vine după ce, în 31 iulie, Parchetul General a cerut CSM să spună dacă este oportună sesizarea CCR cu o cerere de constatare a existenţei unui conflict juridic, în cazul solicitărilor Comisiei de Anchetă a alegerilor din 2009 către Parchetul General privind trimiterea unei copii după dosarul în care au fost anchetate faptele presupus a fi penale în legătură cu alegerile parlamentare din 2009.
 
Conform sursei citate, în cadrul jurisprundenţei CCR nu există cazuri similare. Mai exact, situaţia dintre Parchetul de pe lângă instanţa supremă şi Comisia de anchetă nu poate fi interpretat drept un conflict de natură instituţională.
 
În cadrul aceleiaşi solicitări, Parchetul General a cerut un punct de vedere CSM cu privire la „faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”. În cazul acestei solicitări, CSM a stabilit că nu poate exprima un punct de vedere pentru că acest lucru ar excede competenţei sale.

 

Citește și: