Liviu Dadacus - Mediafax
247 vizualizări 27 iul 2017

„Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere - pentru ca aceştia au preogativele - pentru a sesiza Curtea Constituţională cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între cele două instituţii ale statului, respectiv Ministerul Public şi Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a precizat, joi, preşedintele Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

Ea a menţionat că a avut o discuţie telefonică, miercuri seara, în acest sens, cu liderul PSD, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

„Cu siguranţă se va face o discuţie, aşa cum am discutat şi cu domnul Dragnea, luni în şedinţa de coaliţie, având în vedere că este o decizie politică – se va discuta oportunitatea sesizării CCR pe conflictul juridic”, a menţionat Florea.

Ea a precizat că o decizie a CCR va aduce lumină în acest caz, chiar dacă aceasta ar putea fi luată în toamnă.

„Eu voi fi acolo (la şedinţa coaliţiei, n.r.), voi susţine argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situaţia de fapt ca cele două instituţii să se afle într-un conflict de natură constituţională, eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect şi ar fi folositoare şi pe viitor”, a mai spus Oana Florea.

Comisia de anchetă vrea să sesizeze şi MAE şi SRI în cazurile Maior şi Coldea
 
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 ia în calcul sesizarea MAE cu privire la faptul ca ambasadorul George Maior nu a răspuns întrebărilor adresate de Comisie, precum şi sesizarea SRI cu privire la prezenţa lui Maior şi Coldea acasă la Gabriel Oprea, în seara scrutinului.
 
Propunerea a fost avansată de deputatul PSD Liviu Pleşoianu: „Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul (George Maior, n.r.) s-a prezentat la Comisie, dar a refuzat să răspundă, şi să sesizăm şi SRI să cerem lămuriri publice legate de prezenţa directorului SRI şi directorului adjunct acasă la Gabriel Oprea”, a propus Pleşoianu, în cadrul şedinţei de joi a Comisiei.
 
Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în viitoarea şedinţă.
 
„Se vor avea în vedere adrese către MAE pentru a cere răspuns cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior, în seara respectivă în casa domnului Oprea, de asemenea şi către SRI, dar aceste decizii le vom lua la şedinţa următoare, când vom da un vot final”, a spus Anca Florea.
 
Întrebată dacă în sesizările către MAE şi SRI, Comisia va solicita şi sancţiuni, Florea a spus că acest lucru nu este în sarcina Comisiei.
 
„Nu este în sarcina nostră. Decizia Curţii Constituţionale spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituţiei respective. Deci nu avem în prerogative aşa ceva”, a spus Anca Florea.
 
E a a menţionat că la nivelul Comisiei se discută şi despre o serie de propuneri de modificare a legislaţiei, care să confere comisiilor de anchetă prerogative suficiente pentru a-şi desfăşura activitatea.
 
„Avem în vedere o modificare legislativă fie în perioada următoare şi atunci va trebui să suspendăm activitatea comisiei, fie în raportul final să înserăm modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante, pentru ca acestea să-şi desfăşoare activitatea. Aşa cum aţi observat, activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la şedinţe sau, în cazul în care există participare, de refuzul de a da informaţii, refuzul de a da documente - ceea ce în legisalţia altor ţări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislaţia din Franţa şi Belgia pe acest aspect”, a spus Anca Florea.
 
Parlamentarii, scrisoare în două puncte pentru Kovesi despre prezenţa acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, joi, să îi transmită procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o scrisoare care conţine două întrebări, ambele legate de prezenţa acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului secund al scrutinului prezidenţial din 2009.

„S-a votat textul final al scrisorii. Citez întrebările din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv şi dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Acestea au fost întrebările adresate de către domnii deputaţi. Sunt două întrebări trimise de către deputaţi”, a precizat, joi, preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.
 
Ea a menţionat că textul final al scrisorii a fost votat în unanimitate de către membrii Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, iar scrisoarea va fi transmisă în cursul zilei de joi procurorului şef al DNA.
 
Demersul Comisiei de anchetă de a transmite aceste întrebări Laurei Codruţa Kovesi are la bază refuzul repetat al acesteia de a se prezenta la audieri.

Citește și: