no author
Gandul
12201 vizualizări 16 feb 2017

Gândul a derulat, în 2015, o amplă campanie privind stoparea construcţiei gropii de Gunoi din inima Bucovinei. Chiar dacă iniţial demersul autorităţilor  fost stopat, ulterior construcţia a fost finalizată, la acest moment nefiind dată însă în folosinţă. Dacă acest lucru se va întâmpla camioanele de gunoi vor trece chiar pe drumul pe care turiştii îl folosesc. Mai mult, vizavi de rampa de gunoi se află cel mai frecventat loc de turiştii care pot admira frumuseţea văii. 

Pe o suprafaţă de 4,4 hectare, la o altitudine de 1.086m, în Pasul Mestecăniş, a fost amenajat un depozit ecologic chiar aproape de vârful muntelui şi deasupra a patru localităţi - Valea Putnei, Pojorâta, Mestecăniş şi Fundu Moldovei. Groapa de gunoi ecologică începe chiar de pe marginea drumului european 576, ce leagă staţiunile Vatra Dornei de Câmpulung Moldovenesc. 

„Depozitul de deşeuri de la Pojorâta” face parte din  Proiectulul  „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava”, proiect finanţat din bani europeni şi care prevede amenajarea a două depozite ecologice, una în Pasul Mestecăniş, în comuna Pojorâta, situată la circa 15 kilometri de municipiul Vatra Dornei, şi cealaltă în comuna Moara, la opt kilometri de Suceava. În cele două "depozite ecologice" va ajunge tot gunoiul menajer din judeţul Suceava. 

Pentru amenajarea gropii din Pasul Mestecăniş s-au făcut defrişări pe munte, fiind urmate de excavări masive, care au dat peisajului pitoresc un aspect dezolant. Contractul pentru amenajarea gropii a fost semnat în ianuarie 2013 de către preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, cu firma germană Bilfinger Baugesellschaft mbH şi compania românească SC Concret Construct AG SR. Valoarea totală a contractului este de 27,6 milioane de lei, fără TVA. Potrivit contractului, groapa va funcţiona până în 2037, având o capacitate totală de depozitare de 350.000 de tone de gunoi menajer.

CITEŞTE AICI TOATĂ POVESTEA GROPII DE GUNOI DIN VÂRFUL MUNTELUI ŞI CUM APĂRĂ AUTORITĂŢILE O INVESTIŢIE CARE DISTRUGE INIMA BUCOVINEI 

Comuna Pojorâta figurează pe lista celor 10 localităţi sau zone componente ale unor localităţi pentru care Guvernul a decis să primească atestare ca staţiuni turistice de interes local. Lista completă este: Baia de Fier - judeţul Gorj, Boghiş - judeţul Sălaj, Colibiţa - judeţul Bistriţa-Năsăud, Moisei - judeţul Maramureş, Negreşti Oaş – judeţul Satu Mare, Pojorâta – judeţul Suceava, Sângeorgiu de Mureş – judeţul Mureş, zona Băile Banffy – municipiul Topliţa, judeţul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, judeţul Cluj, zona Moineşti-Băi – municipiul Moineşti, judeţul Bacău. 

De asemenea, localităţile Borsec - judeţul Harghita şi Suceviţa - judeţul Suceava au fost atestate ca staţiuni turistice de interes naţional, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa de joi, acestea având şansa atragerii de finanţare nerambursabilă

"Prin promovarea ca staţiuni turistice de interes naţional sau local, aceste localităţi vor avea şanse mari în atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe de finanţare impun existenţa atestării ca staţiune turistică. După completările făcute astăzi, în total sunt atestate ca staţiuni turistice de interes naţional 43 de localităţi, iar 57 de localităţi au primit atestatul de staţiuni turistice de interes local", se menţionează într-un comunicat de presă al guvernului. 

Primar: Groapa de gunoi nu va afecta turismul

Primarul comunei sucevene Pojorâta, Bogdan Codreanu, a declarat, joi, după ce comuna a fost declarată staţiune turistică de interes local, că depozitul ecologic de deşeuri din Mestecăniş nu va afecta turismul şi că este convins că timpul va demonstra acest lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Codreanu a declarat joi pentru Mediafax că depozitul de deşeuri din pasul Mestecăniş nu va afecta în niciun fel turismul în zonă.

„Sunt convins că nu va afecta turismul şi timpul va demonstra acest lucru”, a spus primarul, care a menţionat că dacă acolo nu se va respecta legislaţia de mediu, autorităţile competente vor anula autorizaţia de funcţionare.

Codreanu a precizat că Pojorâta a devenit staţiune de interes local prin contribuţia comunităţii, a investitorilor privaţi care au dezvoltat structuri turistice, dar şi a administraţiei locale care a realizat investiţii în infrastructură.

Potrivit lui Bogdan Codreanu, localitatea are circa 300 de spaţii de cazare, iar cele mai importante obiective din zonă sunt Transrarău şi Pietrele Doamnei, Biserica Sf. Nicolae, cu şapte turnuri, dar că turiştii beneficiază şi de ospitalitatea localnicilor.

Codreanu a mai declarat că nu se va opri la acest statut şi că va face demersurile ca, în viitor, Pojorâta să ajungă staţiune turistică de interes naţional.

 

Citește și: