57 vizualizări 17 oct 2009

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a organizat, sâmbătă, prima conferinţă de presă de la Palatul Victoria, unde a anunţat priorităţile sale pe termen scurt. El a explicat că de la momentul nominalizării sale de către preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de şef al Executivului şi-a petrecut timpul lucrând la programul de guvernare al Cabinetului pe care trebuie să-l formeze.

"Programul de guvernare va fi în linie cu acordurile pe care România le are cu Uniunea Europeană, cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială.Dar, pentru că programul de guvernare este presupus a fi pentru patru ani, el este, de asemenea, în linie cu Planul Naţional de Dezvoltare, precum şi Programul de Convergenţă al României cu Uniunea Europeană", a spus Croitoru.

Echipa Croitoru, formată din economişti în care crede

El a explicat că echipa care îl sprijină, în momentul de faţă, pentru creionarea programului este formată din economişti şi colegi de la Banca Naţională.

"Lucrez cu câţiva oameni. Sunt specialişti în care cred. Am lucrat de exemplu, mă ajută, domnul Laurian Lungu, un economist de mare clasă, după părerea mea. Am lucrat şi lucrez cu domnul Aurelian Dochia. Îl ştiţi. Am de asemenea coechipieri, colegi de la Banca Naţională în care cred ş.a.m.d. Şi eu însumi", a declarat Lucian Croitoru. În ceea ce priveşte proiectul legii bugetului de stat, premierul desemnat a admis că se uită, în prezent, pe "schiţa" realizată de Guvernul interimat Boc II. "Bugetul pe 2010 ca şi program este făcut. Mă uit la el acum", a spus Croitoru.

În acest context, el a confirmat că există riscul ca România să nu primească banii de la FMI, dacă nu va fi format un Guvern. "Riscul de a nu primi (cea de-a treia tranşă de bani- n.r.) există, dacă nu se îndeplinesc condiţionalităţile. FMI a spus că-şi amână venirea în România până la constituirea unui guvern. Evident, curg termenele pentru îndeplinirea unor condiţionalităţi. Deci, Guvernul trebuie să fie format", a declarat Lucian Croitoru.

Programul negocierilor

Referitor la discuţiile pe care le va avea cu liderii partidelor politice în vederea formării unui Guvern, premierul desemnat a anunţat că aceste consultări vor avea loc, în principiu, luni şi marţi. Pentru moment, doar în privinţa negocierilor cu PSD are o necunoscută, preşedintele social-democrat Mircea Geoană urmând să-i dea un răspuns în acest sens duminică. "Vreau să vă informez că aceste consultări vor avea loc la sediile partidelor respective.De asemenea,programul efectiv este următorul, exceptând data incertă pe care o am deocamdată cu PSD şi PC. Cu doamna Daniela Popa, preşedinta PC, nu am ajuns să vorbesc încă la telefon", a spus Lucian Croitoru.

Agenda este următoarea:
-Luni, la ora 11.00, dacă domnul Geoană şi cu doamna Daniela Popa vor fi de acord mă voi întâlni la sediul unuia dintre partide, dacă vor dori domniile lor.
-La ora 14.00, mă voi întâlni cu liderii PD-L, la sediul partidului.
-La ora 16.00, mă voi întâlni cu liderii PNL. Am avut o convorbire telefonică cu domnul Crin Antonescu şi vom merge la sediul partidului.
-La ora 18.00, ne vom întâlni cu liderul grupului minorităţilor naţionale, la Parlament.
-În ziua de marţi, mă voi întâlni cu liderii UDMR, la sediul partidului. Am avut o convorbite cu şeful partidului, domnul Marko Bela, şi am stabilit ora 14.00.

Depunerea mandatului nu este o soluţie de rezervă

Premierul desemnat a evitat, sâmbătă, să nominalizeze posibilii membrii ai Cabinetului. "Am spus de mai multe ori că voi discuta cu liderii partidelor propunerile pe care ei vor să mi le facă şi, în funcţie de aceasta, voi stabili lista Guvernului. Deci, nu vreau să vă spun nume acum pentru că nu pot să fac acest lucru înainte de a mă discuta cu liderii partidelor", a subliniat Croitoru. Întrebat cum va acţiona dacă liderii partidelor politice nu îl vor susţine sau nu vor participa până la urmă la consultări, premierul desemnat a admis că are o "soluţie de rezervă", dar pe care nu o divulgă. În mod cert planul B nu va fi acela de a-şi depune mandatul.

Citește și: