no author
Cătălina Mănoiu
1283 vizualizări 10 ian 2017

„Este o solicitare din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune ale comisiilor de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prin care să fie verificate condiţiile în care s-a realizat rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor de stat din august şi noiembrie 2016 de către Guvernul României din acea perioadă", a declarat deputatul PSD Marcel Ciolacu, secretar al Camerei, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.

Scopul anchetei este verificarea condiţiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din august şi noiembrie 2016, de către Guvernul României din acea perioadă "prin audierea tuturor personalelor implicate, care pot furniza infomaţii şi clarificări despre această temă", a mai spus deputatul PSD.

„Obiectul anchetei este adresarea" a 17 întrebări de către comisiile de specialitate, urmând ca acestea să prezinte un raport în termen de 10 zile de la data încuviinţării plenului comun asupra efectuării acestei anchete, potrivit solicitării depuse la Birourile permanente reunite.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului vor stabili săptămâna viitoare când va avea loc plenul comun pentru a da votul necesar ca cele două comisii să înceapă ancheta, a mai spus Ciolacu.

Comisiile comune ar urma să afle răspunsuri la întrebări precum: „Care este modul în care s-au constituit veniturile potenţiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă? Care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului general consilidat la prima şi a doua rectificare? Care sunt investiţiile/programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte?", potrivit solicitării depuse la Birourile Permanente Reunite.

 

Nicuşor Dan: PNL, USR şi PMP s-au opus înfiinţării comisiei de anchetă; Parlamentul, masă de manevră
 
PNL, USR şi PMP s-au opus, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, înfiinţării unei comisii de anchetă privind rectificările bugetare din lunie august şi noiembrie 2016, a declarat, marţi, preşedintele USR Nicuşor Dan, el afirmând că Parlamentul este „un fel de masă de manevră".
 
„(…) la constituirea comisiilor de anchetă s-au opus PNL, USR şi PMP. (…)Sunt nişte întrebări care pot să fie puse în mod evident, însă, nu este necesară constituirea unei comisii de anchetă, este suficientă consultarea unor documente oficiale ale statului român, note de fundamentare, care au justificat acele rectificări bugetare", a declarat preşedintele USR Nicuşor Dan, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.
 
Nicuşor Dan a afirmat că Parlamentul este „un fel de masă de manevră", criticând atât convocarea Parlamentului „de pe o oră pe alta", cât şi sesiunea extraordinară.
 
„Activitatea parlamentară şi democraţia încep să se degradeze, nu este în regulă nici ca Guvernul să fi propus o lege de abilitare în care să fie propuse modificări prin ordonanţe de guvern a legilor organice, motiv pentru care s-a făcut sesizarea de la CCR. Nu este în regulă nici convocarea Parlamentului de pe o oră pe alta, nu este în regulă nici convocarea Parlamentului doar ca pretext ca Guvernul să poată da ordonanţe de urgenţă. Deci toate astea sunt cumva, Parlamentul este aşa un fel de masă de manevră, pentru ca guvernul să poată să dea ordonanţe - nu poate simple, şi atunci le dă de urgenţă", a mai spus deputatul USR.
 

Citește și: