Raluca Pancu
Raluca Pancu
8240 vizualizări 9 ian 2017

"Mâine vom avea un Birou Permanent Reunit pentru a repartiza la comisiile de buget acele ordonanţe de rectificare bugetară din 2016, pentru că, până astăzi, nu fuseseră repartizate la comisiile de specialitate şi o să le cerem, înainte de a întocmi raportul, să se consemneze o comisie de anchetă şi să facă o anchetă asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive", a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament.

Referindu-se la postarea de pe Facebook a premierului Dacian Cioloş, cu privire la "gaura de 10 miliarde" din buget, Dragnea a afirmat că îi dă dreptate fostului premier cu privire la faptul că "se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici".

Potrivit liderului PSD, ''gaura'' de miliarde este diferenţa dintre veniturile prognozate şi cele realizate. Liderul PSD a precizat că, în conformitate cu programarea iniţială, la adoptarea bugetului pentru 2016 veniturile era estimate pe final de an la 231,1 miliarde lei, iar la sfârşitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei, mai puţin cu 10 miliarde.

"Am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului că se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici. Despre asta vorbim. Veniturile erau estimate pe final de an la 231, miliarde lei, la sfârşitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei.

"Trebuie să explice de ce nu s-au făcut veniturile. Dacă în 23 noiembrie, tu ca Guvern spui că peste o lună veniturile vor fi mai mari, adică 235,4 miliarde lei şi sunt mai mici decât ai spus, cu asta nu se poate juca", a ţinut să precizeze liderul PSD.

Problema serioasă la care comisiile de buget finanţe trebuie să găsească răspunsul, audiindu-i pe cei care au fost pe circuit e cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care se vedea că veniturile erau mai mici, să facă rectificare pozitivă. În august s-a făcut o rectificare pozitivă în plus cu 4,4 miliarde lei, adică au spus că panâ la finele anului veniturile vor fi de 235,4 miliarde lei, iar în condiţiile în care la 30 septembrie, erau deja informaţii esenţiale că veniturile sunt mai mici cu 9,5 miliarde lei, în noiembrie au mai făcut o rectificare pozitivă, astfel că au ajuns la 235,4 miliarde lei", a detaliat Dragnea.

În acest context, Dragnea a precizat că "nu se pune problema" ca programul de guvernare al PSD-ALDE să fie afectat de "această situaţie". 

"Asta nu înseamnă că am decis să acoperim neregulile (...) Adevărul trebuie spus până la capăt. Asta e raţiunea pentru care am făcut acest anunţ", a mai spus Dragnea.

Întrebat de ce a renunţat la comisia parlamentară de anchetă, anunţată duminică seară, Dragnea a explicat că "acea procedură e de durată".

"Comisiile de buget finanţe pot întreprinde aceste acţiuni, pe acest subiect. Cât de repede se poate. O săptămână-două", a adăugat preşedintele PSD.

Pe de altă parte, întrebat pe ce venituri ca surse de finanţare a calculat promisiunile din campania electorală, Dragnea a răspuns că Ministerul de Finanţe va anunţa, în zilele următoare, care vor fi veniturile pentru 2017.

"O să vă spună Ministerul de Finanţe care vor fi veniturile, poate mai mari decât cele anunţate în campanie. O să vă prezentăm zilele următoare care vor fi veniturile pentru 2017şi care vor acoperi toate programele noastre. Asta vă garantez. Chiar dacă încercaţi să mutaţi subiectul pe altă temă, asta nu merge", a spus liderul PSD.

Liviu Dragnea declara, duminică seara, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii.

''Este foarte posibil ca mâine, o să mă consult cu colegii mei, să iniţiem o comisie de anchetă, pentru că ceea ce s-a întâmplat la Ministerul de Finanţe este ilegal. Ei au estimat pe hârtie, având la bază probabil nişte angajamente scrise din partea unor decidenţi, că veniturile în România la finalul anului 2016 vor creşte cu aproape trei miliarde. Drept pentru care au făcut o rectificare pozitivă. Asta era undeva în 23 noiembrie. 31 decembrie ne arată că veniturile sunt mai mici cu 10 miliarde sau cu 14, o să primesc toate datele mâine dimineaţă. Asta este total ilegal. Cine a minţit cu aceste date, ceea ce nu s-a mai întâmplat în România, va trebui să plătească'', afirma, la România TV, preşedintele PSD.

În acest context, Dragnea a nominalizat cinci persoane care ar trebui, în viziunea sa, să dea explicaţii: prim-ministrul, ministrul de Finanţe, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Ulterior, fostul premier, Dacian Cioloş, a reacţionat la spusele lui Liviu Dragnea, afirmând că PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă.

"Confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există", a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Citește și: