Liviu Dadacus - Mediafax
936 vizualizări 18 sep 2017

Solicitat să spună ce ar fi de făcut pentru a evita astfel de situaţii, Dragnea a răspuns: „Ar fi bine să evităm să mai dăm SMS-uri din alte ţări când apar astfel de nenorociri în ţară. Cred că ar fi primul lucru care ar trebui să-l facem pentru că nu ajută la nimic, decât tulbură lucrurile (...) Guvernul a acţionat corect, repede”.

Întrebat ce l-a deranjat la faptul că a fost transmis un comunicat al Administraţiei Prezindenţiale, în condiţiile în care şeful statului se afla în New York, Dragnea a răspuns: „Nu m-a deranjat, dar totuşi mi s-a părut – poate greşesc - că imediat a încercat să dea vina e Guvern. Nu cred că e Guvernul de vină aici, putem să-i găsim alte vinovăţii”.

„Eu cred că prima preocupare e să ne rugăm ca cei răniţi să-şi revină; a doua - să se facă evalurările rapid şi să se aloce despăgubirile şi, în paralel, să vedem care sunt sistemele de avertizare”, a mai spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, luni, Guvernului să implementeze ”de urgenţă” un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, să explice dacă procedurile au fost respectate şi cine este vinovat de ”neglijenţă şi incompetenţă”.

”Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a afirmat că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea în cazuri extreme sunt ”obiective prioritare” ale Guvernului, iar în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului ”nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi”. ”În consecinţă, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, mai precizează Iohannis.

Citește și: