Raluca Pancu
Raluca Pancu
7845 vizualizări 7 iul 2017

25 octombrie 2016. Taxele. "Noi n-am spus şi nu vom spune că introducem vreo taxă nouă, pentru că n-am introdus niciodată nicio taxă nouă. N-a fost momentul astăzi: în zilele următoare o să prezentăm toate aceste 102 taxe, de când şi cine le-a inventat. Se va vedea foarte clar, este pur şi simplu o statistică. PSD a redus mereu taxele", declara, la acel moment, în plenul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Discursul său prin care asigura atât în campania electorală pentru alegerile parlamentare, cât şi ulterior de fiecare dată când jurnaliştii îl întrebau despre acest subiect, că PSD nu va introduce nicio taxă nouă, avea să se schimbe la nouă luni distanţă, odată cu învestirea unui nou Guvern PSD-ALDE care a venit, la pachet, cu modificări substanţiale la nivelul programului de guvernare şi, implicit, cu taxe noi. Este vorba despre impozitul pe cifra de afaceri şi introducerea taxei de solidaritate.

La scurt timp după ce acestea au fost puternic criticate, în spaţiul public, de principalii actori din domeniu, Dragnea a revenit asupra deciziei, spunând că măsurile economice din programul de guvernare al Cabinetului Tudose, respectiv impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, nu vor fi aplicate dacă, în urma analizelor şi simulărilor, se va vedea că fac rău economiei.

„Nu înseamnă că cele două-trei posibile măsuri nu pot fi discutate. Dar nu va fi nicio măsură aplicată abrupt decât după ce se vor face analize şi simulări în detaliu. Dacă printr-o măsură care ar avea în vedere scoaterea la lumină a unor posibile transferuri de profit firmele care acţionează corect ar fi afectate, acea măsură nu se va adopta (...) Şi cu taxa de solidaritate va fi făcută o analiză, o simulare. Dacă efectul gândit pozitiv în urma aplicării acestei măsuri nu se justifică, nu va fi aplicată”, declara, săptămâna aceasta, Liviu Dragnea. 

1 noiembrie 2016. UDMR. "Dar de ce să discutăm asta? Eu nu vreau să facem alianţă cu UDMR-ul la guvernare. Punct! Eu cred şi sper că românii vor acorda suficiente voturi PSD-ului şi colegilor de la ALDE, în aşa fel încât împreună să putem guverna în România aşa cum îşi doresc românii, pentru o viaţă mai bună. Dacă nu vom avea aceste voturi, de ce să vorbim despre variante de prim-ministru? Dacă românii o să aibă mai multă încredere în nişte cuvinte fără acoperire şi nişte oameni care au foarte slabă moralitate, arătând în ultimele zile lucrul ăsta, atunci asta e soarta. Nu am planul B, planul C, planul D, planul E", declara, la acel moment, liderul PSD la Antena 3.

Şi de această dată, vehemenţa cu care Dragnea enunţa o decizie, în acest caz - necooptarea UDMR la guvernare - avea să se schimbe la doar opt luni distanţă:

"UDMR a fost pentru oricine un partener de guvernare eficient şi serios. Nu am avut o discuţie aplicată despre o invitaţie efectivă de a intra în Guvern, dar nu exclud (această posibilitate, n.r.). Asta nu înseamnă că nu putem să avem o discuţie în perioada următoare", afirma Dragnea pe 9 iunie, cu mai puţin de două săptămâni înaintea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

13 decembrie 2016. Iar taxele. Deşi în campania electorală pentru parlamentare promitea că scăderea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei pe stâlp şi a supraaccizei la carburant vor intra în vigoare la începutul anului, la nici o lună distanţă, liderul PSD, Liviu Dragnea, îi solicita premierului Dacian Cioloş să amâne tăierea acestor taxe, prevăzute de la 1 ianuarie 2017.

„Ne-am auzit de ieri şi am convenit ca astăzi să avem o discuţie. Mi s-a părut o abordare responsabilă din partea premierului şi am apreciat asta pentru că dincolo de supărarea legată de rezultatul alegerilor, s-a gândit ca România să nu intre într-un derapaj financiar anul viitor. Mi-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normtive care să proroge unele termene. (...) A rămas că se consultă cu cei din Ministerul de Finanţe şi ne anunţă. Am făcut câteva solicitări referitoare la prevederi care trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie", declara, la acel moment, Dragnea.

28 decembrie 2016. Grindeanu. "Sorin Grindeanu nu merge la Guvern pentru o perioadă scurtă, ci pentru un mandat de patru ani. Dacă el va putea gestiona acest program complex bine şi lucrurile merg bine, eu nu voi iniţia vreo discuţie pentru ca el să plece de acolo. Dacă la un moment dat se va simţi nevoia de o forţă proaspătă, atunci discutăm. Colegii au spus să meargă pe o perioadă determinată la Palatul Victoria, dar nu sunt de acord. Sper să aibă puterea şi capacitatea să ducă la capăt acest program. Va avea sprijinul meu total", declara Liviu Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament.

"Mandatul de patru ani" s-a restrâns la şase luni. Din prietenul cu care mergea la pescuit de ştiuci, Grindeanu a devenit, pentru Dragnea, un om "transformat total" şi o "unealtă" mânată de forţe oculte, pe care PSD a decis, cu unanimitate de voturi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, să o scoată din joc prin excluderea din partid şi depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva propriului Guvern. Totul după ce Grindeanu refuzase să-şi depună mandatul în urma retragerii sprijinului politic din partea coaliţiei de guvernare.

„Este un om la care eu am ţinut foarte mult, pe care l-am ajutat. (...) Este clar că el nu mai e el. În opinia noastră, o spun cu regret şi cu părere de rău. În opinia noastră, Sorin Grindeanu este o unealtă. A cui, e greu să ne dăm seama. Toţi au spus că parcă avea în spate ceva care îl obliga să spună acele lucruri. E transformat total", spunea Dragnea, pe 15 iunie, după şedinţa CExN al PSD, adăugând că nu înţelege ce resorturi i s-au activat premierului, în aşa fel încât „nu mai e el".

3 ianuarie 2017. Salariile parlamentarilor. "Eu o să susţin ca acea ordonanţă să fie picată în Parlament. Mă afectează inclusiv pe mine. Eu acum ca preşedinte al Camerei Deputaţilor am un salariu… nici nu ştiu cât am, foarte mare, nu ştiu 100 şi ceva de milioane de lei. Habar nu am! Nu este corect şi asta nu este populism. Sunt oameni care au salarii foarte mici pentru care muncim să facem un sistem şi să creăm creştere economică ca să aibă acces la venituri mai mari. Nu pot să fiu de acord ca un grup de oameni, 40-50 de oameni să avem aceste salarii mari şi vom vedea ce vom face cu ei cum refacem legea. Eu vreau să picăm această OUG şi în legea salarizării unitare pe care o vom face să fie cuprinse şi aceste salarii. Le-am spus colegilor mei că vreau să pice acastă OUG şi să revenim la salariile pe care le avem", declara, la acel moment, Liviu Dragnea, despre OUG 14/2015 privind creşterea indemnizaţiilor înalţilor demnitari.

Ce s-a întâmplat până la adoptarea Legii salarizării şi promulgarea ei de către preşedintele Klaus Iohannis, care practic a abrogat prevederile din OUG 14/2015, asumată de premierul interimar, Gabriel Oprea, în şedinţa de Guvern din 8 iulie? Nimic. Mai exact, nu a ajuns să fie respinsă de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, ci doar de Senat.

2 februarie 2017. Protestele anti-OUG 13. "Colegii sunt încărcaţi de mesajele pe care le primesc de la oamenii care ne susţin care simt şi ei dorinţa la un moment dat să se exprime în stradă. Nu am de gând să dau posibilitatea colegilor noştri să organizeze vreun miting, nu am de gând să scoatem în stradă un milion de oameni, ar fi o luptă între români şi eu aşa ceva nu accept. Am cerut să declanşeze de mâine o strângere de semnături în speranţa că violenţele de azi-noapte nu o să mai fie văzute în zilele următoare", declara Liviu Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament, după şedinţa CExN al PSD, în contextul în care Guvernul adoptase OUG 13 de modificare a Codurilor penale şi un proiect de lege privind graţierea, transmis Parlamentului, care a dus la proteste masive de stradă.

Nu a fost singura declaraţie de acest fel. Însă, deşi în repetate rânduri afirmase că nu va accepta organizarea unor contramanifestaţii PSD, după declanşarea protestelor masive de stradă în urma adoptării OUG 13 de către Guvernul Grindeanu, Liviu Dragnea ar fi avut, în seara de 31 ianuarie, un alt discurs faţă de liderii din partid, cu care discuta pe Whatsapp, conform jurnaliştilor de la Rise Project.

Concret, la scurt timp după ce protestatarii au început să se adune în faţa Guvernului, în urma anunţului făcut de ministrul Justiţiei de la acel moment, Florin Iordache, privind adoptarea OUG 13, Dragnea le-ar fi cerut mai multor lideri de partid, printre care se numărau şi Marian Neacşu, Lia Olguţa Vasilescu, Doina Pană, Rovana Plumb, Gabriela Firea, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Ecaterina Andronescu să vorbească cu preşedinţii de filiale PSD şi să se pregătească de "un miting pentru apărarea României", primind confirmări din partea celor din urmă, care au arătat că susţin această idee.

Redăm mai jos fragmentele citate de Rise Project, care arată cum ar fi decurs dialogul în seara de 31 ianuarie, după adoptarea OUG 13 care modifica Codurile penale, între preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi alţi lideri de partid:

Liviu Dragnea: „Marian Neacşu. Vorbiţi deja din seara asta cu preşedinţii de organizaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea României”.

Liviu Pleşoianu: „Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac faţă la mesaje… Vor să fie alături de noi! Sunt conştienţi că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, şarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm ţara asta de HIDRA!”.

Gabriela Firea: „Suntem prezenţi! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!”

Ecaterina Andronescu: „Da, să apărăm România!”

Foştii miniştri de la Sănătate şi Mediu, Nicolae Bănicioiu şi Rovana Plumb şi-au exprimat şi ei acordul.

Codrin Ştefănescu: „În sfârşit!!! 👍 ”.

Liviu Dragnea: „Organizaţi-vă!”

Codrin Ştefănescu: „Începem de acum! Trebuie doar să decizi unde îl organizăm şi când!”.

Liviu Dragnea: „Vreau să atrageţi toţi membrii de partid, fără Chirica de la Iaşi. Că e omul SIE. Nu v-am zis până acum. Şi câte spune în stânga şi-n dreapta, instigă.”

Doina Pană: „Da, un miting uriaş! Să nu-ncapă comparaţie cu numărul lor de participanţi".

6 iunie 2017. Creşterea salariului minim. "Nu se amână nimic, dimpotrivă, creşterile sunt mai mari decât am discutat iniţial (...) Este o lege destul de complicată, cu foarte multe cifre. Noi nu am spus nici în campanie, nici după alegeri că toată legea va intra în vigoare de la 1 iulie. Asta este o greşeală. Noi nu am spus aşa ceva niciodată, nici nu se poate lucrul ăsta. Am explicat, dimpotrivă, foarte clar că va fi o aplicare etapizată, respectiv până în 2020 o etapă şi până în 2022 altă etapă", declara Liviu Dragnea, pe 6 iunie, după ce ministrul Muncii anunţase amânări în cazul majorării salariilor bugetarilor, medicii şi profesorii cărora PSD le promisese creşteri substanţiale de lefuri fiind puşi în situaţia de a mai aştepta cel puţin câteva luni pentru a simţi în buzunar efectele deciziei.

Deşi în programul de guvernare cu care PSD câştigase alegerile parlamentare şi pe care Liviu Dragnea se lăuda că este "singurul" care îl ştie "din scoarţă-n scoarţă" era prevăzut faptul că primele majorări aveau să se acorde de la 1 iulie 2017, parlamentarii Puterii au modificat calendarul avansat.

Concret, în varianta iniţială a programului de guvernare, de la 1 iulie 2017 era stabilită majorarea cu 20% a soldelor de funcţie acordate personalului militar şi cu 5% a salariilor poliţiştilor, dar şi mărirea salariilor de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale şi personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale. În ceea ce îi priveşte pe medici şi profesori, salariile trebuiau să li se dubleze, conform promisiunilor PSD din campanie, de la 1 ianuarie 2018. În schimb, aceştia vor fi nevoiţi să se mulţumească cu 25% de la 1 ianuarie, urmând ca de la 1 martie să se facă restul majorărilor salariale, adică de până la 50% pentru profesori şi până la 100% pentru medici şi asistenţi.

Cei "norocoşi" rămân aleşii neamului care, în urma intrării în vigoare a Legii salarizării, înaintea celorlalţi bugetari, vor beneficia de salarii dublate.

Citește și: