Raluca Pancu
5025 vizualizări 29 sep 2017

"CSM a dat un aviz negativ total, înţeleg, adică nu sunt de acord cu nicio propunere de acolo. În schimb am văzut că o parte din beneficiarii acestei legi, din cei care sunt priviţi de aceste legi au alte puncte de vedere, mă refer aici la UNJR, la o serie de magistraţi care s-au exprimat public şi care o fac în continuare. Nu cred că poziţia preşedintelui Iohannis e cea corectă - ultimatumuri date, 'legile trebuie să fie îngropate', 'să dispară' pentru că CSM şi încă trei judecători au spus aşa, în condiţiile în care cea mai mare parte a magistraţilor din România susţin că trebuie să apară nişte modificări. Mi se pare puţin forţat în momentul în care respingi absolut tot (...) E greu să credem că acolo (n.r - CSM) a fost vorba de bună-credinţă. Nu vrem să acuzăm, dar am văzut şi alte opiinii, alte unor judecători", a declarat Dragnea, în cadrul unei conferinţe de presă, la Suceava, după şedinţa CExN al PSD. 

Dragnea a ţinut să sublinieze că dezbaterile pe marginea proiectului de modificare a legilor Justiţiei urmează să continue în Legislativ. 

"Eu cred că dezbaterile din Parlament vor fi benefice pentru sistemul de justiţie, în general. Nu avem de gând să afectăm independenţa justiţiei. Punctual, care sunt prevederile care pot să afecteze independenţa justiţiei?", a adăugat liderul PSD. 

În acest context, liderul PSD a mărturisit faptul că, în cadrul unei discuţii cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, i-a transmis oficialului american că cele două prevederi privind trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei şi eliminarea şefului statului din circuitul de numire al şefilor de parchete ar putea fi modificate. 

"Mi-a zis clar, în engleză, dar am înţeles, că are două îngrijorări legate de două prevederi: Inspecţia Judiciară şi numirea de către preşedinte a şefilor de parchete şi eu i-am spus că poate avea o viaţă liniştită. De ce? Pentru că există foarte serioase intenţii ca aceste două prevederi să fie modificate în sensul bun. În condiţiile astea, de unde mai apar din nou îngrijorări? Care prevederi sunt alea periculoase şi se vorbeşte despre independenţa justiţiei şi că se sufocă lupta anticorupţie?", a spus Dragnea. 

Întrebat dacă asta înseamnă că cele două prevederi vor fi modificate sigur, Dragnea a replicat: "Dar am spus eu, în spaţiul public comun, că legile se votează şi se aprobă în Parlament. Eu am înţeles toată această nervozitate, luptă, supărare, luptele din CSM. În continuare, în România, Parlamentul funcţionează. Mă întreb de unde e această încrâncenare, care e articolul care deranjează? Ce deranjează, de fapt, de acolo?".

Pe de altă parte, referindu-se la ultimul schimb de replici acide între şeful Senatului şi preşedintele Iohannis, Dragnea a opinat că "atitudinea" şefului statului "nu e în regulă". 

"Încă o dată spun: atitudinea asta, din partea preşedintelui Iohannis, câteodată, pentru că are perioade când e foarte în regulă, câteodată e foarte tranşant, nu e în regula, nu poţi să ai această atitudine. Nu cred că e bine, un război politic în România nu va avea câştigători, de pierdut sigur va pierde Romania", a spus liderul PSD. 

Reamintim că CSM a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei, cu 10 voturi la opt, potrivit Mediafax. 
 
Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi a declarat, joi, că evaluarea făcută legilor justiţiei de către Consiliul Superior al Magistraturii este identică celei a preşedintelui Klaus Iohannis, iar avizul CSM nu trebuie ignorat.
 
”Preşedintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Preşedintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a evaluat în detaliu şi cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiţiei înainte de a le respinge”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul l-a dat proiectelor de lege ale justiţiei.
 
Ulterior, şeful statului a revenit cu noi afirmaţii, declarând, după ce ministrul Justiţiei a afirmat că votul din CSM asupra proiectelor de lege privind justiţia „exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au”, că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia.
 
”Este un răspuns simplist să spui că se opun reformării sistemului (...) Îmi este greu să cred că reforma sistemului se poate face împotriva sistemului”, a declarat Iohannis.
 
El a pledat pentru o nouă negociere a prevederilor textelor de lege între Ministerul Justiţiei şi corpul magistraţilor. ”Trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat (...) Este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul de justiţie”, a mai spus Iohannis.
 
.
 
 
 
 
 
 
 

 

Citește și: