Versiunea Beta

Emil Constantinescu îi scrie preşedintelui Parlamentului European, acuzând presiuni asupra României venite de la Reding şi Barroso

de Departamentul Politic - Mediafax

Mediafax//Razvan Chirita

În scrisoarea adresată cu ocazia dezbaterilor organizate de PE asupra situaţiei politice din România, Constantinescu susţine că în ultimele două luni România "a fost supusă unor presiuni inacceptabile pentru un membru al UE, presiuni venite din partea comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding şi a preşedintelelui Comisiei Europene, Jose Barroso".

"Presiunile asupra Parlamentului României, Guvernului şi preşedintelui interimar, care au acţionat în litera şi în spiritul Constituţiei României, nu au justificare în niciun articol al Constituţiei Europene sau a altor reglementări şi reprezintă un abuz care creează un precedent extrem de periculos de încălcare a suveranităţii unui stat membru UE. Aceste presiuni au fost făcute în baza unor acuzaţii care nu au legătură cu realitatea şi sunt contrazise de orice analiză corectă şi imparţială a evenimentelor şi a documentelor. Acum, când procesul de suspendare a preşedintelui şi referendumul de demitere a acestuia s-au încheiat cu revenirea în funcţie, în condiţiile impuse de UE, îl putem considera ca un studiu de caz", apreciază el.

Emil Constantinescu mai susţine în scrisoare că "ceea ce comisarul pentru Justiţie şi preşedintele Comisiei Europene ignoră este faptul că mandatul actual al preşedintelui României este ilegitim".

"În urma unei hotărâri de suspendare a preşedintelui României şi a organizării unui referendum pentru demiterea acestuia, în condiţiile prevăzute prin lege şi considerate constituţionale prin decizia Curţii Constituţionale a României, 7,4 milioane de cetăţeni, o majoritate covârşitoare reprezentând 87% din cei prezenţi la vot, s-au pronunţat pentru demiterea preşedintelui. Cei 8,4 milioane care au votat (46% din listele permanente) reprezintă în realitate cu mult peste 50%, cvorumul luat în considerare. (...) Realitatea politică actuală a României, exprimată prin votul a 87% din cei care au votat pentru demiterea preşedintelui, reprezentând cu mult peste 50% din numărul celor înscrişi în listele electorale permanente, dacă acestea sunt alcătuite corect, arată că în prezent mandatul preşedintelui Băsescu este ilegitim şi că domnia sa nu-i poate reprezenta pe cetăţenii României nici pe plan intern, nici pe plan extern. Revenirea în funcţie a preşedintelui nu are nicio legătură cu statul de drept şi este rezultatul unor acţiuni discutabile pe plan intern şi extern", scrie fostul preşedinte.

Acesta mai invocă în scrisoare "impunerea abuzivă a unui cvorum de către Curtea Constituţională, susţinută prin presiuni politice de către comisarul pentru Justiţie şi preşedintele Comisiei UE".

Emil Constantinescu mai susţine, în scrisoarea adresată preşedintelui PE, că, "toate hotărârile Curţii Constituţionale în problema referendumului de demitere a preşedintelui au avut caracter politic". "Nu în sensul rezolvării unei situaţii politice, conform literei şi spiritului Constituţiei, ci al unei decizii partizane menite să împiedice cu orice preţ demiterea preşedintelui prin votul liber exprimat al majorităţii alegătorilor", consideră el.

"Mediile de informaţii occidentale au preluat o afirmaţie aberantă a preşedintelui suspendat şi a acoliţilor săi despre o «lovitură de stat» sau un «puci» în România. Chiar şi după ce Curtea Constituţională a hotărât că înlocuirea preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor de către o nouă majoritate parlamentară a fost legală şi constituţională, la fel ca şi hotărârea de suspendare a preşedintelui, această etichetare absurdă s-a menţinut. Într-o declaraţie stupefiantă, chiar după revenirea ilegitimă a preşedintelui Băsescu în funcţie, doamna Reding continuă să vorbească despre o «lovitură de stat parlamentară», în dispreţul votului a 7,4 milioane de cetăţeni reprezentând 87% din numărul votanţilor", mai scrie Emil Constatinescu.

În privinţa celor 11 puncte cerute Parlamentului, Guvernului şi preşedintelui interimar al României, Emil Constantinescu spune că "recomandările Raportului s-au plasat la limita respectării suveranităţii unui stat membru al UE, atunci când s-a indicat în termeni ultimativi ce decizii să ia, ori să nu ia Guvernul sau preşedintele României".

"Cea mai gravă dintre acestea mi se pare cerinţa imperativă de a «nu se acorda graţieri pe perioada preşedinţiei interimare». E vorba de interzicerea unei competenţe de natură constituţională acordată preşedintelui României (art. 94, d) recunoscută şi celui care asigură interimatul funcţiei (art. 98/2) şi care se exercită fără nicio prealabilă autorizare internă sau externă. Cerinţa a plecat de la un «proces de intenţie» privind o eventuală graţiere a fostului prim ministru Adrian Năstase, deşi nu a existat nicio declaraţie în acest sens şi era evident că ea nu era posibilă. Formularea ei la modul general nu numai că făcea ca graţierea să nu poată fi acordată nimănui, chiar dacă raţiuni de ordin umanitar ar fi impus-o, dar a adus atingere unui atribut al conducătorului oricărui stat suveran, stabilit prin cutumă, de-a lungul istoriei. Nu cred că există vreun stat în UE care să accepte o asemenea cerinţă abuzivă fără nicio bază legală în legislaţia europeană şi mai ales un astfel de afront la suveranitatea naţională", adaugă el.

"Care a fost obiectivul intervenţiei în forţă a comisarului pentru Justiţie şi a preşedintelui Comisiei UE în problemele politicii interne a României? În mod evident, a fost susţinerea regimului corupt al preşedintelui Băsescu, autoritar pe plan intern, docil şi servil în faţa deciziilor autorităţilor UE. În ultimii opt ani, rapoartele de monitorizare a României au ignorat toate derapajele politice şi corupţia regimului Băsescu, mulţumindu-se cu condamnările pentru corupţie ale adversarilor politici", mai susţine Constantinescu.

El mai apreciază în scrisoare că "reacţiile nejustificate ale Uniunii Europene faţă de evenimentele politice din România şi maniera în care au fost exprimate vor avea consecinţe pe timp mediu şi lung, pe multiple planuri".

"Dacă a fost vorba de o impunere a respectării valorilor morale ale democraţiei europene, cum a invocat doamna Reding, atunci este şi mai grav, pentru că ne putem întreba cum sunt înţelese aceste valori în Uniunea Europeană?, unde este respectul pentru voinţa cetăţenilor unei ţări membre?, dacă Comisia Europeană poate impune unui Guvern, unei majorităţi parlamentare şi în final voinţei unei covârşitoare majorităţi a cetăţenilor exprimate prin vot o anume soluţie, prin ameninţări politice şi economice făţiş exprimate. Modul în care a fost impusă această soluţie a fost un «diktat» şi el loveşte în ceea ce are mai preţios un stat independent şi un popor – demnitatea naţională", mai scrie el.

"Dacă intervenţia brutală a doamnei Reding şi a preşedintelui Barroso, care astăzi se felicită pentru rezultatele ei, va avea drept consecinţă creşterea ponderii unor formaţiuni politice populiste şi antieuropene, pe fondul dezamăgirii faţă de actuala majoritate guvernamentală care, aşa cum consideră mulţi, a cedat nepermis la presiunile europene şi al desistării euroentuziaştilor, care acum îşi reevaluează atitudinea, poate că abia atunci vor înţelege efectele acţiunilor lor, care au provocat o criza inutilă într-o ţară care nu punea probleme legate de criza financiară şi de fidelitate faţă de UE", se mai arată în scrisoarea lui Constantinescu.

El apreciază, în final, că şedinţa din 12 septembrie a Parlamentului European poate fi o bună ocazie pentru "recâştigarea încrederii cetăţenilor României în UE şi, de asemenea, a încrederii cetăţenilor din alte state membre, care doresc ca voinţa lor să nu fie desconsiderată cu aroganţă şi viitorul lor să nu fie dictat de jocuri de culise la nivel european".

 


 

 

24 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Cristian 12.09.2012 17:01

Pe asta l-au invins rau de tot "structurile". Inca e confuz, nici nu mai stie cine i-a fost inamic.

 
#2 Jos Guvernescu 12.09.2012 17:17

Iată un fost preşedinte patriot şi responsabil, adică foarte diferit de actualul preşedinte de garaj Traian Băsescu.

 
#3 andaluzer 12.09.2012 17:33

Niciodata nu ati stiut pe ce lume traiti.Si acum balmajiti aceleasi propozitii pe care le-au produs alde Iliescu si Voiculescu si aceasta cu cea mai mare naturalete.Pe domniate te invinge orice sistem.Nu v-am votat ca sa-mi spuneti ca nu va ridicati la nivelul necesar ca sa combateti sistemul.Ati fost si continuati sa produceti probe ca este asa ,cea mai mare dezamagire politica pentru mine.Domnul Basescu a facut mai mult decat v-ati inchipuit vreodata ca se poate pentru Romania si va macina invidia,Sa va fie rusine!

 
#4 LIA 12.09.2012 17:44

@andaluzer
PRIETENE, NU E VB DE SISTEM E VB DE FAPTUL CA 7.4 MIL DE ROMANI AU ZIS PAPA LUI BASE.... PROCES CARE A FOST CONSIDERAT PERFECT LEGAL DE CATRE CURTEA CONSTITUTIONALA.... DACA TU IMI SPUI CA 7.4 MIL DE OAMENI NU AU FACUT CVORULUL FAPTIC, FIZIC , NU SCRIPTIC AL ROMANILOR CU DREPT DE VOT.... TE ROG SA TE DUCI TU SA-I NUMERI PE TOTI ROMANII...

 
#5 Jos Guvernescu 12.09.2012 17:44

@ #3 andaluzer :

Da, într-adevăru, nu ştim pe ce lume trăim, avem mare nevoie de andaluzeri care să ne traducă realitatea.

Andaluzere, mai vorbim după ce votăm în decembrie contra metastazelor băsesciene PDL + Ungureanu + Neamţu & Co.

 
#6 Dupa ZEGREAN - VOTUL meu = NEVOTUL unui SCLAV; SCLAVII nu voteaza, rezulta eu=SCLAV 12.09.2012 17:51

Daca va creste salariul minim de la 700 la 800, atunci salariul dlui Zegrean va creste de la 16000 la 18285 lei.
Adica eu voi lua 100 lei in plus, dl Zegrean 2285 lei.
Adica inca 3 salarii de-ale mele. Cati SCLAVI trebuie sa munceasca pentru salariul dlui Zegrean? Daca fiecare sclav da statului 300 de lei impozit, rezulta 60 de sclavi?
Propun ca legea asta sa se numeasca LEGEA ZEGREAN.

PS. E adevarat ca dl Zegrean mai are si alte venituri?

PS2: Cine imparte (DREPTATEA), parte (DREAPTA) isi face in Republica Sclavagista Romania?

 
#7 bianca 12.09.2012 17:53

Maaare dezamagire. Un om declarat invins de structurile mafioto-comuniste mai are tupeul sa loveasca in cel care are puterea sa se lupte cu ele?

 
#8 Alf 12.09.2012 17:56

Pe ăsta, cine l-a sunat? Poate dormea sau îi dădea palme lui gigel.

 
#9 belisima 12.09.2012 18:04

Constantinescu ar fi trebuit sa se dovedeasca luptator atunci cand a fost in locul lui Traian Basescu si ar fi putut sa realizeze , cu adevarat, ceva pentru Romania. Din pacate acest personaj a dezamagit pe foarte multa lume si ,prin apropierea lui de oamenii lui Iliescu si Voiculescu, nu face decat sa demonstreze si dupa atatia ani ca a fost o alegere nefericita, o paranteza trista in tranzitia Romaniei.

 
#10 Anti-CTP 12.09.2012 18:18

Bai, care e adresa de mail a CTP-ului ? Cum poate fi batracianu ista contactat ?

Aici nu pot decat sa-l bag in piz-- ma--si, dar vreau sa-i explic dinozaurului de ce e dobidog, si sa-l intreb cum * de a ajuns ziarul asta cuibul securistilor ...

Nu ca ar fi prea batran (si suntem cam de aceeasi varsta, nu conteaza ca eu am mai multe diplome universitare decat majestatea sa CTP intaiul .. si ultimul, sper). Da e dinozaur si retragerea din "zona Politica" si pastrarea doar a statutului de mosier s-ar cuveni. Asta e totusi alta problema.

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
Scandalul care ne va face de râs în întreaga lume. O franţuzoaică de culoare a venit în România pentru a-şi îndeplini visul, dar trăieşte o dramă: "Nu se mai poate opri din plâns!"