24 vizualizări 10 dec 2009

Surse din PD-L ne-au declarat că şeful statului încearcă să-l convingă pe Isărescu să accepte, oferindu-i garanţia unei perioade în care să-şi păstreze şi postul de la Banca Naţională, aşa cum s-a întâmplat în perioda 1999 - 2000, când acesta a condus guvernul CDR. Sursele citate ne-au spus că, la rândul său, guvernatorul, dacă va fi convins să ia măcar în considerare oferta, ar dori să aibă în spate un guvern politic puternic, format nu doar din PD-L şi UDMR, ci şi din alte partide, fie PNL, fie PSD.

Dacă, totuşi, Isărescu va refuza oferta, varianta lui Băsescu este un premier politic, din rândul democrat-liberalilor. Deocamdată, preşedintele nu s-a hotărât asupra unui nume din PD-L, urmând să ia o decizie la sfârşitul acestei săptămâni. La nivelul conducerii democrat-liberale, se vehicula faptul că, în viitorul Cabinet, fostul pesedist Gabriel Oprea va fi ministru de Interne, urmând ca Vasile Blaga să primească Ministerul Dezvoltării Regionale, iar Elena Udrea îşi va menţine portofoliul Turismului. În componenţa noului guvern se vor găsi şi Adriean Videanu, şi alţi "grei" ai partidului.

Aceste discuţii sunt însă premature, câtă vreme nu se ştie cine va fi premierul. O eventuală acceptare din partea lui Isărescu i-ar forţa şi pe liberali să-şi reconsidere poziţia, primind garanţie, graţie personalităţii puternice a guvernatorului, că noul guvern nu va fi "marioneta lui Băsescu".

Liberalii au avansat numele lui Crin Antonescu tocmai ca garanţie că noul Executiv nu va fi o păpuşă manevrată de şeful statului. Dacă Băsescu va avansa însă un nume răsunător de prim-ministru, unii dintre liderii PNL, mai ales cei din teritoriu, care au respins ideea guvernării se vor folosi de acest pretext pentru a-şi reconsidera poziţia.

Geoană: Antonescu ar fi un excelent premier, chiar şi din partea PD-L

"PSD este gata şi pentru opoziţie şi pentru guvernare", a declarat, ieri, la postul public de radio, liderul social-democrat Mircea Geoană. El a precizat însă că preferă un "bloc" PNL-PSD în Parlament şi că preşedintele liberal Crin Antonescu ar putea fi un premier "excelent", fie al unui Guvern construit în jurul PSD, fie în jurul PD-L. Referindu-se la faptul că liberalii sunt invitaţi la guvernare de PD-L, Geoană a spus că PNL are dreptul să decidă cea mai bună politică de alianţe, dar că el ar prefera continuarea colaborării între PSD şi liberali: "Fiecare partid şi fiecare lider trebuie să-şi facă un calcul în funcţie de interesul propriului partid, dar eu îndrăznesc să cred într-un bloc consistent PNL-PSD în Parlament, de ce nu într-o majoritate care să dea Guvernul acestei ţări. Majoritatea am creat-o e adevărat, pentru Iohannis iniţial, dar nu văd nicio dificultate să avem o majoritate pentru un prim ministru liberal, de exemplu". Sperând încă într-un verdict al Curţii Constituţionale favorabil pentru el şi al repetării alegerilor, Geoană a declarat că ar putea numi un premier liberal, inclusiv pe Crin Antonescu. "Mi se pare firesc, în condiţiile în care PSD dă un preşedinte al ţării, ca liberalii să aibă primul ministru. Pentru mine relaţia cu liberalii este foarte importantă. Evident, Crin Antonescu este primul nume care mi se pare onorabil pentru postul de premier", a adăugat preşedintele PSD. Geoană a apreciat că este puţin probabil ca PD-L să ofere liberalilor postul de premier: "Dacă va fi o majoritate, alta decât PSD, evident că noi vom fi atunci în opoziţie. Dar asta nu înseamnă că dacă s-ar ajunge la o formulă, care nu cred că se va întâmpla, ca PNL să primească din partea lui Băsescu postul de prim ministru - nu cred că Băsescu va mai da vreodată liberalilor o astfel de poziţie după experienţa Tăriceanu - aş spune că din două rele, răul cel mai mic s-a produs. Sunt convins că domnul Antonescu ar putea să fie un excelent prim-ministru al acestei ţări, indiferent de formula de susţinere pe care ar avea-o. Noi suntem pregătiţi să guvernăm sau suntem pregătiţi de opoziţie".

La rândul său, vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat, ieri, că, în opinia partidului său, majoritatea formată împreună cu PNL şi cu UDMR ar trebui să dea postul de prim-ministru: "Noi avem o majoritate parlamentară, este o majoritate pe care o avem cu PNL şi cu UDMR. Această majoritate are dreptul moral şi constituţional de a se pronunţa şi de a-şi desemna un candidat pentru funcţia de prim ministru pentru că poate să-l şi ajute. Un prim-ministru care nu are o majoritate în Parlament este o marionetă".

UDMR vrea la guvernare, în orice formulă

Udemeriştii sunt deschişi către toate formulele de guvernare, fie în cadrul majorităţii PSD - PNL - UDMR, fie cu PD-L - PNL - UDMR. Liderul maghiar Marko Bela a susţinut, ieri, că un Guvern minoritar ar fi o soluţie de avarie, respingând însă ideea unui Guvern de uniune naţională. "Nici nu sunt convins că în acest moment neapărat am avea nevoie de aşa ceva", a afirmat Marko, după şedinţa Consiliului Consultativ al Preşedinţilor Organizaţiilor Teritoriale ale UDMR. "UDMR încearcă să păstreze colaborarea strânsă şi consultarea cu PNL în ceea ce priveşte posibilitatea participării comune într-un viitor Guvern, dar, în acelaşi timp, suntem deschişi către diferite formule de guvernare dacă se solicită participarea UDMR, în condiţii clare, transparente şi fără echivoc", a conchis liderul Uniunii.

Motivele pentru care Isărescu nu vrea să fie premier (expuse pentru ziarul Gândul de consilierul Guvernatorului, Adrian Vasilescu
Nu mai e tânăr (Isărescu apreciază că vârsta optimă pentru noul prim-ministru este de 50 de ani)
• Este independent, nu are în spate un partid puternic şi, implicit, o susţinere politică solidă
• Criza economică (guvernatorul crede că este mult mai eficient să rămână la conducerea Băncii Naţionale, "frontul BNR" urmând să fie cel mai important în bătălia cu situaţia economică gravă)
• Expuse pentru Gândul de consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu

UPDATE: Întrebat dacă Mugur Isărescu ar fi o soluţie pentru funcţia de prim-ministru, Hrebenciuc a răspuns: "Nu este fezabilă, pentru că el este un independent, un profesionist foarte bun, dar trebuie susţinut politic în toate demersurile în care le face domnia sa. Or locul lui este acolo la BNR".

Întrebat dacă PSD ar putea să îl susţină pe Isărescu, în eventualitatea în care ar fi nominalizat ca premier, liderul deputaţilor PSD a menţionat că social-democraţii nu au luat în discuţie un astfel de scenariu şi că nu este momentul pentru aşa ceva.

Citeşte mai multe despre declaraţiile lui Hrebenciuc pe www.mediafax.ro

UPDATE 2: Băsescu: N-am discutat cu Isărescu despre funcţia de premier

Traian Băsescu a declarat, vineri, că nu a discutat cu guvernatorul BNR despre posibilitatea ca acesta să ocupe funcţia de prim-ministru.

Preşedintele a afirmat că "a venit timpul să introducem şi o oarecare decenţă", afirmând că a citit în presa de la Bucureşti de vineri că în timpul mandatului său i-a crescut averea unui şef de serviciu de comunicaţii şi că şeful statului îi momeşte pe liberali intenţionând să-l desemneze pe Mugur Isărescu premier.

"Ce treabă am eu cu averea acestuia? (...) Nu am discutat cu Murug Isărescu problema", a continuat Băsescu.

Citește și: