Clarice DINU
Clarice DINU
32028 vizualizări 16 feb 2017

„Am avut discuţii în aceste zile cu mai multe persoane. În perioada următoare o să mă decid, vreau să vă spun că iau extrem de serios să propun o persoană neimplicată politic. Am avut discuţii cu câteva persoane care au în acest moment un background profesional dincolo de orice contestare, care au arătat şi au făcut în acest domeniu foarte multe lucruri. Continuă în aceste zile, chiar şi în week-end întâlnirile pe care o să le am cu asemenea persoane pe care le consider eligibile. Probabil la începutul săptămânii viitoare, la mijlocul săptămânii viitoare o să fac o propunere şi ar putea fi una care nu face parte din coaliţia de guvernare, adică este o persoană apolitică”, a declarat Grindeanu. 

La rândul său, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a comentat că „este bine că ordonanţa 13 a fost retrasă”.

„Este bine că Guvernul vrea să armonizeze legislaţia naţională cu normele UE, dar acest lucru trebuie făcut transparent”, a spus oficialul european, în contextul în care Guvernul şi-a motivat demersul de modifica prin OUG legea penală prin faptul că trebuie transpusă în legislaţa naţională o directivă europeană.  

„Acest lucru trebuie făcut cu totală deschidere astfel încât oricine are un interes în acest lucru să vadă ce se întâmplă, să vadă ce se face astfel încât se evite orice neînţelegere, orice idee că acest lucru s-ar face pentru a slăbi lupta împotriva corupţiei. Dacă acest proces este făcut în mod transparent, cu implicare autorităţii locale şi a responsabililor care trebuie atunci sigur noi, cei de la Comisia Europeană, putem fi siguri că lupta împotriva corupţiei va fi continuată la aceeaşi intensitate ca şi până acum”, a adăugat Timmermans.

Referindu-se la MCV, oficialul european a spus că România se află ”pe ultima sută de metri a maratonului”.

”Totul depinde de alergător. Viteza reprezintă hotărârea Guvernului României şi a Parlamentului României. Comisia poate ajuta, poate asista, dar nu poate dicta viteza. Aceasta este decisă de autorităţile române, care pot spune când vor trece linia de sosire. Este important să se continue şi noi încurajăm Guvernul României s-ă facă toţi paşii în această direcţie”, a apreciat Timmermans.

La rândul său, Sorin Grindeanu a spus că, în timpul discuţiilor, a reiterat poziţia fermă de a continua lupta împotriva corupţiei.

”Eu pot să vă asigur de dorinţa noastră de a avea viteza corectă, astfel încât următorul raport să fie unul foarte bun. Îmi doresc 2019 fără MCV”, a mai spus premierul român.

Potrivit prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, întâlnirea a fost una ”extrem de constructivă, extrem de aplicată pe ceea ce înseamnă stadiul implementării măsurilor din MCV”.

”O să transmitem ceea ce dorim a fi clarificat, astfel încât să putem să îndeplinim toate cerinţele din MCV”, a conchis Timmermans.

Citește și: