Cristina ANDREI
Cristina ANDREI
3092 vizualizări 18 iun 2017
„PNDL faza a doua este unul din obiectivele mele şi ale noastre principale, ca premier. În ultimele luni am avut foarte multe întâlniri cu primarii de comune, cu primarii de municipii, cu preşedinţii de consilii judeţene pentru a-i asculta şi a găsi împreună soluţii pentru ca PNDL 2 să fie un succes şi să aducă dezvoltarea în România.  Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh în coordonarea căreia se află acest program extrem de important a avut la dispoziţie 5 luni şi nu a făcut nimic. Acum o lună  am avertizat-o că sunt întârzieri foarte mari, iar acum două zile am avertizat-o şi public, în sală, că sunt întârzieri nepermise. A doua zi, brusc, şi-a amintit de PNDL şi a dat comunicat că-i va da drumul", a declarat Grindeanu la Palatul Victoria, cu puţin timp înainte de citirea moţiunii împotriva sa care va avea loc la Parlament. 
 
Premierul a argumentat că nu-şi doreşte ca programul să fie folosit în scopuri politice, că nu va accepta acest lucru şi că atitudinea şi  întârzierile lui Shhaideh l-au făcut să ia decizia de a da afară întregul aparat de conducere de la Ministerul Dezvoltării. 
 
„Astfel, am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii generali din Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, pentru secretarul general şi pentru secretarul general adjuct. De astăzi, Sevil Shhaideh nu mai poate semna niciun fel de act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri şi nu pentru a bloca programul. Trebuie să continue şi vă asigur că va continua, dar doar cu respectarea legii. O invit pe doamna Shhaideh luni la o discuţie ca să-mi comunice stadiul tuturor programelor. Ştiu că este un om care în final, în final va respecta legea", a încheiat Grindeanu declaraţia, fără a răspunde la întrebări din partea jurnaliştilor. 
 
Sevil Shhaideh anunţă că ia în calcul să depună plângere penală împotriva premierului 
 
La câteva ore de la anunţul făcut de Grindeanu, Sevil Shhaideh a transmis că prin decizia acestuia se blochează toate fondurile europene şi că se gândeşte să depună plângere penală împotriva lui Grindeanu, după ce acesta a acuzat-o că nu a făcut nimic în cinci luni de zile la Ministerul Dezvoltării. 
 
„În acest moment am venit la minister pentru a verifica toate efectele juridice ale măsurii. Prin decizia sa, doreşte blocarea fondurilor europene. Să nu uităm că mâine erau discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene. Sunt cu tot aparatul de specialitate pentru a vedea efectele juridice. Si cu avocaţii”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3.
 
Aceasta spune că este posibil să depună o plângere penală împotriva premierului: „Nu permit unei persoane cu pregătirea domniei sale să facă acuzaţii de la un pupitru care nu îl mai reprezintă. Iau în calcul să fac o plângere penală împotriva sa. Grindeanu nu a ştiut nicio procedura a niciunui program, spune ca de cinci luni nu am făcut nimic, nu ştie nici măcar când s-a terminat data de depunere, numărul lor”, a mai declarat ministrul demisionar al Dezvoltării.
 
Vineri, premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne, funcţie care a fost deţinută de Carmen Dan, şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, post ocupat de Sevil Shhaideh. 
 
„Cred că demisiile acceptate de premierul aşa-zis în funcţie sunt motivele sale personale sau să spunem complexele dânsului. Mă aşteptam ca Sorin Grindeanu să preia interimatul de la Dezvoltare, având aşa-zisa sa experienţă în administraţie. Ca de obicei, cum a făcut în şase luni, premierul fuge de muncă şi de răspundere. Am încercat să asigur şi în această perioadă funcţionarea ministerului, orice act a fost îndeplinit, orice blocaj anunţat e în imaginaţia sa”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3.
 
Aceasta susţine că Sorin Grindeanu a avut întotodeauna o problemă cu faptul că nu a fost prima opţiune în iarnă pentru funcţia de premier: „Întotdeauna a existat acest complex după ce practic am refuzat”, a mai spus Shhaideh, care a fost prima propunere a PSD pentru funcţia de premier.
 
Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), „puşculiţa lui Dragnea" pentru teritoriu
 
Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost implementat începând cu anul 2013 şi a preluat mai multe dintre proiectele gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) care se ocupau, separat, de administrarea infrastructurii de drumuri, a alimentării cu apă şi canalizare, realizarea bazelor sportive din mediul rural, problemele de mediu şi reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes judeţean şi local. În perioada demarării Programului deţinătorul portofoliului de la acest minister era actualul lider PSD, Liviu Dragnea, care a ocupat funcţia de ministru la administraţie şi dezvoltare din 21 decembrie 2012, până în 15 mai 2015.
 
Implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, de către Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Liviu Dragnea, cu Sevil Shhaideh secretar de stat şi coordonatoare a implementării acestui program, a funcţionat defectuos şi ineficient, fără a fi urmărită realizarea în teren a obiectivelor finanţate, arată un raport al Curţii de Conturi din 2015, făcut public integral de deputatul USR Cristian Ghinea. Inspectorii de conturi arată că evidenţa sumelor plătite, care s-au ridicat la aproape 3 miliarde de lei, a beneficiarilor şi a proiectelor era ţinută într-un fişier Excel neparolat, care putea fi modificat de oricine şi care era salvat pe Google Drive, deci nu pe un mediu de stocare controlat de statul român. Mai mult, la această evidenţă nu aveau acces şi contabilii ministerului, neexistând o corelare între datele din acest sistem de evidenţă improvizat şi cel oficial. În prezent, PNDL este gestionat de vicepremierul Sevil Shhaideh, din postura de ministru al Dezvoltării, având un buget din credite de angajament de 30 de miliarde de lei (aproximativ 7 miliarde de euro). Curtea de Conturi arată că, în trecut şi cu aceeaşi coordonatoare, acest program nu a avut nici o strategie reală şi a reprezentat în practică o posibilitate a primarilor din teritoriu de a-şi plăti datoriile acumulate din alte programe de finanţare, dar şi de a-şi finanţa „cele mai diverse domenii de interese local”.
 
Programul funcţionează pe baza transferurilor de la bugetul de stat  către autorităţile publice locale, iar, în total, între 2013 şi iunie 2016 au fost executate pentru PNDL plăţi de 5,719,641,554 de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării şi citate de EFor. Cele mai mari sume, adică 4,419,514,542 lei au ajuns la comune şi au fost folosiţi pentru construirea de drumuri (1916), realizarea instalaţiilor necesare pentru furnizarea de apă curentă şi pentru realizarea de canalizări (717), dar şi pentru ridicarea de baze sportive (615).  
 
Plăţile efectuate în cadrul acestui Program au crescut de la an la an. După ce, în primul an de implementare au fost livrate 443,852,991 de lei, în 2016 suma a ajuns deja la 848,291,101.9 lei, iar miza pentru selectarea obiectivelor care ajung pe listele Ministerului este una foarte mare.

 

Citește și: