Gabriel Pecheanu
1242 vizualizări 27 sep 2017

„Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a prezentat premierului Mihai Tudose o opinie potrivit căreia hotărârile de Guvern să aibă acelaşi regim cu legile şi ordonanţele în ceea ce priveşte analiza de oportunitate”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, opinia presupune exonerarea de răspundere penală pentru oportunitatea aprobării unei hotărâri de guvern.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, nu a exclus posibilitatea ca Executivul să conteste la Curtea Constituţională deschiderea dosarului Belina în care sunt vizate vicepremierul Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Întrebat de un jurnalist dacă există posibilitatea ca ministrul Justiţiei, în numele Guvernului, să atace dosarul Belina la CCR, preşedintele Senatului a răspuns: „Nu ministrul Justiţiei are dreptul... Sesizarea poate să fie făcută de primul ministru în numele Guvernului sau de preşedinţii Camerelor.”

Chestionat în continuare dacă s-a decis cine va face sesizarea CCR, Tăriceanu s-a mărginit să spună „Eu nu fac parte din Guvern”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, întrebat dacă ancheta DNA în cazul Shhaideh-Plumb este similară celei privind OUG 13, că în BPN s-au adus argumente privind asemănarea, el arătând că trebuie analizat dacă există elementele unui posibil conflict constituţional între Guvern şi DNA.

Întrebat dacă ancheta DNA în cazul Shhaideh-Plumb este similară cu ancheta privind OUG 13, Dragnea a răspuns: „Au fost argumente aduse, este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunităţii”.

„Am vorbit şi azi, am spus şi eu şi domnul Tăriceanu - poate şi Guvernul, nu ştiu - trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui elementele unui conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului. Nu ştiu la ora asta, nici domnul Tăriceanu nu ştie. Domnul Tudorel Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere în sensul acesta, dacă va veni din partea Guvernului. Şi noi o să ne consultăm cu specialiştii cu care ne consultăm în astfel de situaţii”, a adăugat Dragnea, întrebat despre posibilitatea sesizării CCR în această speţă.

După ancheta procurorilor DNA privind aprobarea OUG 13/2017, CCR a decis că Ministerul Public nu are competenţa de a desfăşura activităţi de cercetare penală cu privire la legalitatea şi oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

Potrivit deciziei CCR, niciun parlamentar sau ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acţiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu putere de lege.

Procurorii DNA au făcut referire la aceeaşi decizie a judecătorilor CCR, precizând că se aplică doar legilor şi ordonanţelor de urgenţă, nu şi hotărârilor de guvern. „În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de guvern”, se mentiona într-un comunicat DNA.

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, miniştri în guvernul Mihai Tudose, sunt implicate în ancheta DNA privind modul în care insula Belina a ajuns, printr-o hotărâre de Guvern, în administrarea societăţii Tel Drum.

Citește și: