Sorina Ionaşc
Sorina Ionaşc
51874 vizualizări 21 dec 2014

”O să fiu un preşedinte predictibil, un preşedinte normal”. Aşa anunţa Klaus Iohannis, cu câteva zile înainte de a-şi prelua mandatul, iar ceremonia în care a depus jurământul, din Parlament, a confirmat încă din prima clipă. Multă decenţă, punctualitate şi fără elemente spectaculoase. Nici măcar scaunul pe care a stat în plen nu a fost ieşit din comun, spre deosebire de jilţul pe care l-a cerut Traian Băsescu, cu ocazia aniversării a zece ani de NATO.

Cu câteva plante în ghivece mari, aduse cu câteva zile înainte, mai multe scrumiere răsfirate în holul Camerei Deputaţilor, şi câteva panouri care îndrumau invitaţii către plen, sala arăta aproape ca-ntr-o zi normală de Parlament. Numai agitaţia jurnaliştilor şi părul aranjat inclusiv al senatorilor te făceau să realizezi că astăzi este o zi istorică.

FOTO: Gândul

FOTO: Gândul

Patriarhul Daniel, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Principele Radu, membrii CCR, preşedintele Înaltei Curţi, Livia Stanciu, plus invitaţii de vază, toţi au intrat, rând pe rând, în sala Camerei Deputaţilor.

FOTO: Gândul

Cu aproximativ 20 de minute înainte de începerea ceremoniei, preşedintele ales al României şi soţia sa erau întâmpinaţi de preşedinţii celor două camere, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, încă de la intrarea oficială a Parlamentului. Într-un costum negru, cu o cămaşă albă, asortată cu o cravată vişinie, noul şef al statului a venit alături de soţia sa, Carmen Iohannis, îmbrăcată într-o ţinută decentă, o rochie gri-metalic, şi un palton în aceeaşi culoare.

Video: Gândul

Ceremonia solemnă a început la 12:00 fix, niciun minut mai devreme, niciun minut mai târziu, preşedintele ales fiind primit cu ropote de aplauze. După ce şi-a ocupat locul pe un scaun separat de prezidiu, toţi cei care se aflau în sală s-au ridicat în picioare şi au intonat imnul naţional. Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a citit hotărârea privind validarea alegerii preşedintelui României, apoi Klaus Iohannis a jurat credinţă României.

Video: Gândul

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Şi astfel, de azi, România a intrat în epoca Iohannis.

”România lucrului bine făcut este angajamentul pe care mi l-am luat în faţa oamenilor şi cu care pornesc pe acest drum. Îmi propun ca la sfârşitul mandatului meu de Preşedinte, România să fie spaţiul unei alte stări de spirit, al unui alt climat social, în care să îşi găsească în sfârşit loc stabilitatea, aprecierea valorii şi calmul”, a spus Klaus Iohannis, în timpul primului său discurs ca preşedinte oficial, promiţând ţară a normalităţii şi a decenţei.

”O Românie scoasă din sfera senzaţionalului”, a adăugat noul preşedinte, în timp ce de-a dreapta lui, fostul şef al statului, Ion Iliescu, aţipise, iar în stânga, premierul Victor Ponta butona de zor telefonul mobil.

De altfel, deşi parlamentarii care au participat la ceremonie au fost mult mai atenţi decât la o şedinţă normală, unii dintre ei tot nu s-au putut abţine de la folosirea telefoanelor mobile, iar alţii şi-au făcut chiar şi selfie-uri în timpul şedinţei solemne.

FOTO: Gândul

În paralel, Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, a urmărit ceremonia de la etaj, în spatele uşilor închise ale unei loje, unde a stat alături de noul co-preşedinte al PNL, Alina Gorghiu.

FOTO: Gândul

Şi astfel, după ce a jurat cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie, Klaus Iohannis a primit şi binecuvântarea Patriarhului Daniel. O binecuvântare pe care, în mod indirect, a primit-o şi în ziua turului doi, când Preafericitul a spus că ”în istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru”.

Video: Gândul

Citește și: