Clarice DINU
29270 vizualizări 18 iul 2017

După ce i-a ascultat pe şefii CJ Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi Borboly Csaba, care au readus în discuţie temele predilecte ale UDMR, autonomia, folosirea limbii materne şi a insemnelor minorităţilor, şeul statului a comentat că „din păcate, de prea multe ori realităţile din judeţele dumneavoastră sunt interpretate într-o manieră care dezbină”. 

„Intoleranţa, respingerea celor de altă etnie sunt căi sigure pentru blocarea evoluţiei comunităţilor. La fel cum izolarea acestor comunităţi nu sunt de natură să favorizeze progresul. (...) Există trei teme politice la care aşteptaţi să mă refer: descentralizare, regionalizarea şi autonomiei. Descentralizarea este obligatorie, pentru că aleşii locali ştiu cel mai bine de ce are nevoie comunutatea. Regionalizarea este de dorit, dar numai dacă se face în aşa fel să fie în interesul cetăţeanului. Autonomia locală şi regională ajută, dar pe criterii etnice nu e de dorit pentru că ar inhiba dezvoltarea”, a spus şeful statului. 

Iohannis a precizat că vrea să-i asculte cu foarte mare atenţie pe liderii comunităţii, adăugând „că doar prin parteneriat puternic, nu mimat, pot fi găsite soluţii”. 

Schimb de steaguri

În timpul dezabaterii, primarul din Miercurea Ciuc, Robert Raduly, i-a oferit cadou preşedintelui steagul Ţinutului Secuiesc. 

În replică, şeful statului i-a oferit acestuia tricolorul. „Dacă e să avem un parteneriat strategic, să vă las ca amintire tricolorul nostru al tuturor”, a spus Iohannis care nu a luat steagul secuiesc în mână, lăsându-l celor de la protocol. 

Şeful statului a încercat să detensioneze momentul, susţinând că el cunoaşte istoria şi preferă să vorbească despre viitor. 

Antal Arpad: Maghiarii nu sunt respectaţi în această ţară

Liderii maghiarilor s-au plâns preşedintelui că sunt persecutaţi, ia comunităţii nu i se garantează drepturile. „Maghiarii nu sunt respectaţi în această ţară. Nu vrem să luăm nimic de la nimeni, vrem ca limba maghiară să fie a doua limbă oficială în Ţinutul Secuiesc, vrem autonomie şi regiunea de dezvoltare a Ţinutului Secuiesc”, a spus primarul din Sfântu Gheorge, Antal Arpad. 

La rândul său, preşedintele Consiliului CJ Covasna, Tamas Sandor, s-a plâns că Ţinutul Secuiesc şi insemnele sale nu sunt recunoscute oficial. 

Nu vrem să ne plângem vrem să găsim soluţii împreună. Zi de zi ne întâmpăinăm de duble măsuri: în legislativ, administraţie, justiţie şi economie. S-a dat lege si s-a decretat Ziua Bucovinei, Dobrogei, a minorităţii turco-tătare, însă când Kelemen Hunor a discutat să fie inclusă pe ordinea de zi 15 martie ziua maghiarilor s-a declansat un scandal internaţional.  Nu vrem autonomie pe criterii etnice. Vrem autonomie pentru bunăstare si pace în regiune. Pe plan administrativ, MAI are câteva unităţi în subordine, ISU Ţara Bârsei, ISU Banat, ISU Bucovina. Există steagul Bucovinei, Steagul Moldovei, nu ni se pare corect şi normal, ca un ţinut tradiţional, Tinutul Secuiesc să nu aibă voie nici la zi, nici la steag”, a spus Tamas Sandor. 

Şeful CJ Covasna a susţinut că „prin justiţie suntem persecutaţi prin liderii noştri. Sunt persecutaţi din motive necunoscute până acum şi nu se termină şirul de persecutări în acest domeniu”

Citește și: