Versiunea Beta

Institutul PSD-ului recomandă alegerea preşedintelui de Parlament şi posibilitatea sancţionării acestuia

de Marian SULTĂNOIU

Institutul PSD-ului recomandă alegerea preşedintelui de Parlament şi posibilitatea sancţionării acestuia

Institutul "Ovidiu Şincai", condus de Adrian Severin şi patronat de Adrian Năstase, a lansat, luni, un "raport de analiză politică", intitulat "Parlamentarismul în România: diagnoză şi propuneri de reformă". Concluziile pot fi interpretate drept varianta cu care social democraţii contracarează proiectul de reformă instituţională anunţat de Traian Băsescu. Pesediştii se întâlnesc cu şeful statului şi în câteva idei, cum ar fi finanţarea campaniei electorale de la buget.

Ce recomandă Institutul:

• Preşedinte ales de Parlament

Alegerea Preşedintelui Republicii de către Parlament, cu menţinerea duratei mandatului la cinci ani, măsură care, potrivit studiului, instituţia parlamentară ar deveni mai puternică, iar o parte din conflictele instituţionale ar fi soluţionate.
În cazul în care ar fi menţinut actualul sistem de alegere al preşedintelui, Raportul recomandă introducerea unui sistem de alegeri primare - care ar reduce rolul tranzacţiilor oculte de partid în desemnarea candidaţilor -, precum şi crearea unui mecanism de control şi sancţiune a acţiunilor prezidenţiale, care depăşesc limitele competenţelor constituţionale.

• Două camere parlamentare

Păstrarea structurii bicamerale a parlamentului trebuie să fie, conform Raportului, o precondiţie a oricărui proces de revizuire a Constituţiei României, ca urmare a avantajelor acestui sistem şi a tradiţiei sale în societatea românească. "Această recomandare pleacă de la premisa constituţională că referendumul din 6 decembrie 2009, pentru trecerea la sistemul unicameral, a avut doar o valoare consultativă, iar opţiunile majoritare în favoarea parlamentului unicameral, sunt rezultatul unui vot emoţional, nu al unei alegeri informate şi conştiente" se arată în Raport.Argumentul favorabil este acela că democraţia presupune nu doar consultarea cetăţenilor, ci şi pregătirea lor pentru o opţiune informată.

În urma acestei premise, sunt identificate două variante:

Radicală, prin diferenţierea Camerei Deputaţilor şi Senatului, atât în ceea ce priveşte modul de constituire, cât şi a competenţelor fiecăruia;

Moderată, în sensul menţinerii aceluiaşi mod de constituire, dar a adâncirii diferenţelor de competenţe.

• Moţiunea simplă demite ministrul

Moţiunile simple, adoptate cu majoritate absolută a parlamentarilor unei camere, ar trebui să aibă ca efect demiterea ministrului în cauză, spune raportul. Angajarea răspunderii guvernului ar trebui să se poată face într-o sesiune parlamentară o singură dată, asupra unui singur proiect de lege (cu excepţia Legii bugetului).

• Reforma Curţii Constituţionale

Iraportul recomandă delimitarea strictă a competenţelor Curţii, conform Constituţiei şi revenirea la acele prevederi ale Constituţiei din 1991, potrivit căreia "Dacă legea este adoptată în aceeaşi formă, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, obiecţia de neconstituţionalitate este înlăturată, iar promulgarea devine obligatorie".

• Reducerea numărului de parlamentari

Diminuarea numărului de parlamentari este o măsură care ar putea fi luată printr-o nouă lege electorală, fără necesitatea modificării Constituţiei. "Cu toate că România este în media UE în ceea ce priveşte numărul parlamentarilor la 10.000 de locuitori, considerăm că numărul parlamentarilor ar putea fi redus fără a afecta în mod esenţial calitatea reprezentării cetăţenilor. În mod concret, în ipoteza în care Constituţia nu va fi modificată, Camera Deputaţilor ar trebui să fie compusă din 220 parlamentari, la care să se adauge cei 18 parlamentari ai minorităţilor etnice, altele decât cea maghiară. Senatul ar putea fi compus din 110 persoane. În urma acestor modificări, ar fi posibilă reducerea cu 26 la sută a numărului de parlamentari" se arată în raport.

• Campanie cu bani de la buget

Potrivit studiului, campania electorală va trebui finanţată exclusiv din fonduri publice, fiind interzise finanţările private, sub sancţiunea invalidării mandatului. Finanţarea s-ar face în limita a 150 de salarii minime pe economie pentru un deputat şi 200 salarii minime pentru un deputat. Finanţarea se acordă doar partidelor care au intrat în Parlament. Ideea a fost susţinută, în urmă cu două săptămâni, de preşedintele Traian Băsescu.


 

 

11 Comentarii [+] Adauga un comentariu

#1 Ghicitoarea Viagra ...///... ...///... [ http://www.raph.com/3dartists/artgallery/6225.jpg ] 31.01.2011 20:38

...da maică,fir-ar mama lui a dreaqului de Basescu și cine l-a votat,bine că a crăpat cwrva de mă-sa că ni l-a dat pacoste ( sic!) !!!

 
#2 leo 31.01.2011 20:44

la puscarie va e locul jigodii comuniste,langa colegu de partid

 
#3 petrica 31.01.2011 20:55

CARE INSTITUT PSD? CARE PARLAMENT? PONTA CRED CA A INEBUNIT. EI VISEAZA SA CONDUCA ROMANIA .CU ASEMENEA LICHELE ,CHIAR CA DUCEM TARA DE RAPA. SINGURUL DREPT PE CARE-L AVEAM DE A ALEGE PRESEDINTELE VOR SA NE PRIVEZE . POATE MAINUTA CU OCHELARI POVESTESTE CU MASA SI MATUSISA A PUS MANA PE CASA LUI LUCRETIU PATRASCANU ,MINTIND CU NERUSINARE CA ILIESCU CU AL LUI VOR SA IA CASA. MOSTENITOAREA A CAZUT IN CAPCANA LOR SI FORMAL I-A FACUT UN ACT DE VANZARE CUMPARARE .ATAT LE-A FOST CA S -AU DUS LA NOTARIAT SI AU PUS * PE CASA. ASTA TIPA DIN RANUNCHI ,CA BASESCU SI-A LUAT CASA , DAR EL CU MASA A PUS MANA PE CEVA CE NU A APARTINUT. DE ASTA LE ESTE FRICA .IN CURAND II VINE SI LUI RANDUL ,CA MOSTENITOAREA ISI REVENDICA CASA IN ISTANTA. DE CE NU VORBESTE SI DE SMECHERIILE LUI . ASTA PARTID CU CREDIBILITATE ,CAND TOTI FUG DE JSTITIE CA DRACUL DE TAMAIE. CITITI DIN CURENTUL ,CINE A FOST NICULESCU CONSTANTIN SI MATRAZAPALACURILE FACUTE DE EL .ASTA A FOST PRIMAR SI PE TIMPUL RAPOSATULUI. PROCURORII AU DOVEZI CLARE. GESTUL PSD DE AZI ESTE INCALIFICABIL SI VOR PIERDE F. MULT A CAUTA SA INSTIGI * ESTE CHIAR UN ATENTAR ASUPRA TARII.

 
#4 nelutiu 31.01.2011 20:56

Florin Piersic actorul

Sunt veteran actor clujean
Nu ma consider doar un pici
Adaugand in acest an
La patruzeci, un trei cu cinci

Dar am aflat azi cu stupoare
De un prieten, se-ntelege
Un cascador de nume mare
Prin CNSAS cu-aceasta lege

De securisti el santajat
Chiar de facea cascadorie
Pe mine poate m-a turnat
Dar asta, poate Domnul stie
..............................................
Iar astazi rolul-mi voi juca
Un rol mai mic, sau foarte mare
Mergand si eu la cinema
Cu Florin Piersic la intrare
..........................................
Regizor doar de cinema

Sunt veteranul, regizor
Cu multe filme la activ
Am regizat pe dictator
Doar Revolutia-n pasiv!

Se pune totusi intrebarea
N-enlocuit de comunisti?
Doar ei au instalat tradarea
Numindu-si ... delationisti!
.........................................
Dar astazi eu, n-am regizat
Lui Ponta, sa-i trimit scenariu
O noua Lovitura-n Stat,
El ramanand, in derizoriu

 
#5 Peetre 31.01.2011 21:05

DAR CUM SE VOR RAZGANDI DACA LA URMATOARELE ALEGERI NE "PRICOPSIM" CU UN PRESEDINTE PESEDIST !!!

 
#6 tytyrez 31.01.2011 21:12

Boborul,pe timpul guvernarii(si presedentiei)PSD,a votat ca durata mandatului de pres.din rromanika sa se lungeasca de la 4 ani la 5 ani ! Daca pica si doua mandate consecutive(cum este cel actual)...trai p'vatrai,in total 10 ani chititi...

 
#7 ron 31.01.2011 21:14

Desi toate partidele din Romania sunt adunaturi de potlogari, P.S.D.-ul este categoric cea mai * asemenea adunatura. Daca nici circul pe care-l fac acum sub deviza ,,Uniti in hotie" nu convinge pe toti romanii de acest lucru, nu mai este speranta pentru tara asta.

 
#8 VOX POPULI 31.01.2011 21:33

Scarbele PSD-iste inventeaza tot felul de modificari ale constitutiei si nu vor sa tina cont de vointa electoratului la referendum, doar pentru ca acesta a fost initiat de Basescu. Electoratul a votat, cu o majoritate covarsitoare, (mai mare decat cea care l-a votat pe Basescu), trecerea la parlament unicameral si reducerea numarului de lichele (numiti parlamentari) la 300 de indivizi. PSD-ul ignora vointa poporului, dar are pretentia ca reprezinta interesele acestuia. Idiotii cred ca poporul va renunta sa-si aleaga Presedintele (tatucul), lasand aceasta alegere pe mana politrucilr din parlament. Dobitocii dau cu bata in balta.

 
#9 petre 31.01.2011 22:22

Intuiesc ca din randurile PSD-istilor nu va fi ales in graba un presedinte,deoarece in 2004 ,cand erau siguri ca va fi ales Nastase i-au pregatit o sedere de 10 ani la Cotroceni,marind durata unui mandat prezidential de la 4 ani la 5 ani.Inseamna ca geniile din PSD doresc sa adapteze aceasta lege la fiecare candidat.Asta zic si eu legislatie predictibila.

 
#10 LUKY 1.02.2011 14:03

ponta doreste sa-si aleaga marioneta din fruntea statului fara sa fie consultata "prostimea" ,le-ar placea unul cum a fost tapul

 
Vezi toate »

Adauga un comentariu

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Gândul. Campurile marcate cu rosu nu sunt valide! Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numarul din imagine:
Versiune mobil | completa
ULTIMA ORĂ
O păţeşte şi cel mai puternic om de pe pământ! Când şi-au dat seama era deja prea târziu! FOTO Imagine TRUCATĂ cu Obama dată publicităţii. TOP GAFE