Raluca Pancu
Raluca Pancu
612 vizualizări 11 sep 2017

"Există, din păcate, mulţi elevi în România care încep anul şcolar fără manuale, sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Aşa însă lucrurile însă nu se îmbunătăţesc. În România anului 2017, soluţia salvatoare a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local. Această abordare nu este cea bună şi acestea nu sunt singurele probleme", a declarat Iohannis, prezent la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, cu ocazia începerii noului an şcolar.

În acest context, şeful statului a ţinut să precizeze că în această vară a trimis Parlamentului trei iniţiative legislative care modificau cadrul actual legislativ, pe care l-a catalogat ca fiind unul "confuz şi greoi".

"Legea educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară (....) Chiar dacă ne place să credem că am bifat «misiune îndeplinită» pe tema alfabetizării cândva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică, deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi, prin urmare, întâmpină dificultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii", a spus Iohannis.

În rândul problemelor din învăţământ, şeful statului s-a referit şi la abandonul şcolar, subliniind faptul că în ultimii ani acesta "a atins o rată alarmantă", fiind "una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană".

"Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la autorităţile locale, de la un guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie", a mai spus şeful statului.


 
 

Citește și: