Clarice DINU
Clarice DINU
4567 vizualizări 9 ian 2017

Primul ministru Sorin Grindeanu a fost convocat miercuri după amiază la Palatul Cotroceni, întrevedere în cadrul căreia şeful statului vrea să afle „direct" de la premier, într-o „întâlnire clarificatoare", ce planuri are Executivul cu privire la bugetul pe anul acesta, întrucât Iohannis s-a declarat „foarte îngrijorat" cu privire la măsurile promise de actualul Cabinet.

„Preşedintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire clarificatoare cu primul ministru Sorin Grindeanu miercuri după amiază. Şeful statului vrea să afle direct de la premier care sunt planurile Guvernului cu privire la bugetul pe 2017. Este o discuţie necesară, în contextul în care există foarte multe îngrijorări cu privire la sustenabilitatea acestor măsuri şi la efectele pe care acestea le-ar putea avea", a transmis purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Mădălina Puşcalău.  

Întrebată în urma căror discuţii sau analize au fost formulate aceste preocupări, aceasta a răspuns că subiectele discutate în spaţiul public în ultima perioadă sunt cunoscute tuturor, începând de la cetăţenii de rând, până la administraţia prezidenţială, acolo unde există studii şi analize bine fundamentate. 

„Nu este străin de nimeni ce se discută în spaţiul public în ultima perioadă şi cu siguranţă ştiţi că la nivelul administraţiei prezidenţiale există analize serioase, dar şi ca cetăţean de rând există aceste îngrijorări bazate pe cifre, date, îngrijorări care au ajuns până la nivelul administraţiei prezidenţiale", a completat Mădălina Puşcalău, care a adăugat şi că nu poate nici să confirme, nici să infirme faptul că ar fi existat discuţii cu reprezentanţi ai BNR. 
 
„Îngrijorările" preşedintelui Klaus Iohannis vin în contextul în care Executivul a aprobat în şedinţa de vineri primele măsuri dintr-o lungă serie de promisiuni făcute în campania electorală, care vizează creşterea veniturilor unor categorii de români. Este vorba creşterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administraţia locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor şi a altor categorii de artişti; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenţi; creşterea punctului de pensie la 1.000 lei; creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creşterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.
 
Dragnea a găsit o „gaură" de 10 miliarde de lei în bugetul pe 2017 şi a cerut comisie de anchetă pentru Guvernul Cioloş
 
După ce a declarat duminică seară că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii pentru „gaura de 10 miliarde" din buget pe care PSD susţine că a găsit-o şi pentru care Dragnea a solicitat comisie de anchetă, preşedintele PSD a anunţat luni că ancheta va fi condusă, de fapt, de comisiile de buget finanţe ale Parlamentului, întrucât, în primul caz, „procedura e de durată".
 
„Mâine vom avea un Birou Permanent Reunit pentru a repartiza la comisiile de buget acele ordonanţe de rectificare bugetară din 2016, pentru că, până astăzi, nu fuseseră repartizate la comisiile de specialitate şi o să le cerem, înainte de a întocmi raportul, să se consemneze o comisie de anchetă şi să facă o anchetă asupra veridicităţii datelor care au stat la baza celor două rectificări pozitive", a declarat Liviu Dragnea, luni, la Parlament.
 
Referindu-se la postarea de pe Facebook a premierului Dacian Cioloş, cu privire la „gaura de 10 miliarde" din buget, Dragnea a afirmat că îi dă dreptate fostului premier cu privire la faptul că „se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici".
 
„Am văzut o postare pe Facebook a cuiva care făcea referire la cifre. Îi dau dreptate domnului că se poate vorbi de o gaură când sunt venituri mai mici. Despre asta vorbim. Veniturile erau estimate pe final de an la 231 milioane lei, la sfârşitul anului veniturile au fost de 221,1 miliarde lei", a spus Dragnea.
 
„Problema serioasă la care comisiile de buget finanţe trebuie să găsească răspunsul, audiindu-i pe cei care au fost pe circuit e cum s-a putut ca în august şi noiembrie, în condiţiile în care se vedea că veniturile erau mai mici, să facă rectificare pozitivă. În august s-a făcut o rectificare pozitivă în plus cu 4,4 miliarde lei, adică au spus că panâ la finele anului veniturile vor fi de 235,4 miliarde lei, iar în condiţiile în care la 30 septembrie, erau deja informaţii esenţiale că veniturile sunt mai mici cu 9,5 miliarde lei, în noiembrie au mai făcut o rectificare pozitivă, astfel că au ajuns la 235,4 miliarde lei.
 
Pentru a se realiza o rectificare pozitivă, ANAF-ul, Ministerul de Finanţe, probabil Ministerul Fondurilor Europene şi Consiliul Fiscal fac analize şi arată sursele care pot sta la baza (n.r - fundamentării pozitive). Toate acestea trebuie să le explice la comisiile de buget finanţe la ce s-au referit când au minţit", a mai detaliat Dragnea.
 
În acest context, Dragnea a precizat că „nu se pune problema" ca programul de guvernare al PSD-ALDE să fie afectat de „această situaţie". 
 
„Asta nu înseamnă că am decis să acoperim neregulile (...) Adevărul trebuie spus până la capăt. Asta e raţiunea pentru care am făcut acest anunţ (...) Trebuie să explice de ce nu s-au făcut veniturile. Dacă în 23 noiembrie, tu ca Guvern spui că peste o lună veniturile vor fi mai mari, adică 235,4 miliarde lei şi sunt mai mici decât ai spus, cu asta nu se poate juca", a mai spus Dragnea. 
 
Întrebat pe ce venituri ca surse de finanţare a calculat promisiunile din campania electorală, Dragnea a răspuns că Ministerul de Finanţe va anunţa, în zilele următoare, care vor fi veniturile pentru 2017.
 
„O să vă spună Ministerul de Finanţe care vor fi veniturile, poate mai mari decât cele anunţate în campanie. O să vă prezentăm zilele următoare care vor fi veniturile pentru 2017şi care vor acoperi toate programele noastre. Asta vă garantez. Chiar dacă încercaţi să mutaţi subiectul pe altă temă, asta nu merge", a spus liderul PSD.
 
Liviu Dragnea declara, duminică seara, că ia în calcul constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea deciziilor Ministerului de Finanţe de la ultima rectificare bugetară, el spunând că Dacian Cioloş şi Anca Dragu trebuie să dea explicaţii, nominalizând cinci persoane care ar trebui, în viziunea sa, să dea explicaţii: premierul, ministrul de Finanţe, ministrul Fondurilor Europene, şeful ANAF şi preşedintele Consiliului Fiscal.
 
Fostul prim ministru, Dacian Cioloş, a reacţionat la spusele lui Liviu Dragnea printr-o postare pe Facebook, afirmând că PSD îşi acoperă nerealizările şi promisiunile mincinoase cu diversiuni şi propagandă.
 
„Confruntat probabil cu câteva cifre şi realităţi ale economiei româneşti pe care eu le tot spun de câteva luni, conştient că nu ştie pe unde să scoată cămaşa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie şi anunţă că ar fi găsit, citez, «o gaură de zece miliarde în buget». Pentru orice om cu minime cunoştinţe economice, o astfel de «gaură» ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate şi, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar - ceea ce nu este cazul. Această «gaură» NU există", a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.
 
 
 

Citește și: