no author
Dana Stanila
877 vizualizări 14 iul 2017

”Indiferent cât de ambiţios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerinţelor esenţiale de stabilitate şi predictibilitate de care economia are nevoie. De exemplu, în ciuda creşterii economice record de 5,7% pe primul trimestru şi a expansiunii considerabile a consumului, execuţia bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privinţa colectării veniturilor – care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creşterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a afirmat că unele măsuri anunţate recent pot semăna ”incertitudine şi îngrijorare”, subliniind că semnalele primite din partea mediului de afaceri îl determină să ”atragă atenţia” executivului şi coaliţiei de guvernare.

”Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privinţa implicaţiilor pe care unele măsuri recent anunţate le pot avea asupra economiei. Acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine şi îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenţia Guvernului şi coaliţiei politice că o asemenea relaţie dintre stat şi mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă şi investiţii importante, de care România are mare nevoie”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai transmis că este esenţial ca noul guvern să se aşeze la masa dialogului cu mediul de afaceri pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale trebuie să fie precedate de consultări şi dezbateri, dar şi de evaulări ”riguroase” în privinţa impactului economic.

 

 

Citește și: