Laura Boico
2507 vizualizări 23 iun 2017

„O să rezolv această problemă foarte repede, voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează, e simplu! Nu e nicio complicaţie”, a spus Iohannis fără a face vreo referire la PSD şi ALDE. 

Şeful statului a precizat că, la consultările de luni, „va asculta toate părţile” şi va trage concluziile după. „Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică, pe real, în Parlament”, a spus preşedintele. 

Klaus Iohannis a atras, totodată, atenţia asupra restanţelor pe care le va avea de rezolvat noul Guvern, atrăgând atenţia că o serie de probleme, mai ales pe relaţia cu UE au fost lăsate în aer. 

Două dintre ele au fost teme la Consiliul European de la Bruxelles din acest zile. 

În primul rând este vorba de aspectele ce ţin de  Colaborarea Structurată în domeniul apărării, la nivelul UE, şi în special de fondul comun de apărare de pe urma căruia România poate profita pentru revigorarea industrie de profil. 

Întrebat cum mai exact poate contribui sau ce proiecte are în acest sens ţara noastră, preşedintele a criticat guvernele de până acum pentru slaba mobilizare. „Noi suntem în faza în care încercăm săptămâna viitoare să construim un Guvern, care pe urmă se va ocupa să intre mai profund în această tematică şi va veni, sper eu, cu proiecte fezabile. Este un pic devreme să vă spun ce va rezulta de aici, dar eu am cerut guvernelor succesive, că deja sunt mai multe pe care le-am prins, să se concentreze pe formule de revigorare a industriei de apărare de la noi, cu oarece succes, dar mai este mult de lucru, şi un astfel de fond, după părerea mea, poate să ne sprijine”, a comentat el. 

În privinţa Agenţiei Europene a Medicamentului, pe care România o revendică după părăsirea de către Marea Britanie a blocului comunitar, Iohannis a spus că şansele ţării noastre sunt „aceleaşi pe care le-a avut şi înainte”. „Nu am avut impresia că la Guvern s-au mişcat foarte rapid”, a arătat el. 

O a treia problemă, adusă în discuţie într-o întrevedere cu premierul danez, cea a condiţiilor din penitenciare, este tot în resortul Guvernului, mai exact a Ministerului Justiţiei. 

„Asta nu e nicio noutate. Am avut tot anul discuţii pe condiţiile din penitenciare şi guvernanţii s-au angajat să le rezolve. Însă, nu îşi imaginează nimeni că o problemă care a fost neglijată timp de 20 de ani se rezolvă într-o zi, dar noi suntem destul de hotărâţi în România să abordăm problema şi să o rezolvăm şi atunci acest lucru l-am şi transmis partenerului de discuţie”, a mai spus Iohannis.

 

 

Citește și: