Clarice DINU
Clarice DINU
1914 vizualizări 26 sep 2017

„Eu vreau să cred că că România întăreşte statul de drept. Într-un stat de drept , persoane urmărite penal, judecate, condamnate nu au ce căuta în conducerea statului. Da, doamnele ministru trebuiau să demisioneze. A doua variantă democratică, trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur (...) Ar trebui ca persoane urmărite penal să nu fie în conducerea statului, să nu fie în Guvern”, a spus Iohannis. 

Şeful statului a precizat că, în lipsa unei demisii, PSD ar fi trebuit să le retragă sprijinul. 

CITEŞTE ŞI PSD face zid în jurul lui Shhaideh şi Plumb. Dragnea: „Nu ne învârtim toţi în jurul unei bălţi” 

Iohannis a precizat că e treaba judecătorilor să stabilească vinovăţia.

”Nu mă antepronunţ prin această afirmaţie şi nu cunosc detaliile din dosar şi nu este treaba mea. Îmi doresc foarte mult să avem un guvern care nu este supus unor suspiciuni, un guvern care acţionează pentru România şi pentru români. Nu ştiu dacă doamnele sunt vinovate sau nevinovate. Nici nu e treaba mea şi nu este nici treaba PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a precizat că în acest moment nu are „niciun temei” pentru suspendarea celor doi miniştri. El a explicat că în cazul lui Sevil Shhaideh acuzaţiile vizează activitatea sa ca secretar de stat, nu ca ministru, iar în privinţa Rovanei Plumb este nevoie ca parlamentul să ceară începerea urmăririi penale. 

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu de procurorii anticorupţie în dosarul Insula Belina. În aceeaşi cauză DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi deputat, fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu.  

Potrivit procurorilor, în anul 2013, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. 

„Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menţionate. În susţinerea acestor demersuri, persoane cu funcţii de decizie din Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, precum şi din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administraţia Naţională "Apele Române" şi Consiliul Judeţean Teleorman au servit intereselor unei societăţi particulare, încălcând dispoziţii prevăzute în mai multe legi". 
 
Concret, procurorii susţin că, prin lege, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public şi nu ar fi putut fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Aceste mişcări ar fi fost făcute sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", în vara anului 2013, atunci când Consiliul Judeţean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului şi din administrarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Administraţia Naţională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului judeţean Teleorman.
 
Odată cu primul proiect de hotărâre de guvern, însă, două dintre ministerele de pe lanţul de avizare, Justiţia şi Finanţele, au atras atenţia că scoaterea din domeniul public al statului şi din administrarea regiei „Apele Române" nu se poate face decât modificând legea. „În aceste condiţii, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparenţa că Insula Belina şi Braţul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparţin domeniului public al statului aflate în administrarea 'Apelor Române', astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.
 
Astfel, în şedinţa de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificaţie ale Insulei Belina şi Braţului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenenţa acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparenţa că trecerea lor în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern", se arată în comunicatul DNA. 
 
În acest context, procurorii au cerut aviz şi pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, actualul ministru al Fondurilor Europene, pentru complicitate la abuz în serviciu, arătând că în calitatea sa de la data săvârşirii faptelor, şi anume cea de ministru al Mediului, „a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative". 
 
Hotărârea de guvern a fost adoptată câteva luni mai târziu, pe 27 noiembrie, Braţul Belina şi Braţul Pavel fiind trecute din domeniul public în administrarea CJ Teleorman. Procurorii susţin că modul în care au fost făcute aceste demersuri încalcă Constituţia României, dar şi o serie de dispoziţii care reglementează procesul de legiferare.
 
„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condiţiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh şi-a însuşit în totalitate conţinutul notei de fundamentare şi a proiectului de hotărâre de guvern, a iniţiat şi a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfinţea transmiterea unor părţi din imobilele Insula Belina şi Braţul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei", arată procurorii referitor la implicarea lui Shhaideh în acest dosar.

Citește și: