Cătălina Mănoiu
689 vizualizări 27 sep 2017

Constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie a fost adoptată cu 153 “pentru” şi 51 “împotrivă”.

Liberalul Daniel Fenechiu a declarat, în plen, că PNL va vota împotriva constiturii comisiei, însă, dacă ea va fi înfiinţată liberalii vor participa la lucrări.

USR a criticat înfiinţarea comisiei, în plen, senatorul Mihai Goţiu afirmând că obiectivele comisiei depăşesc atribuţiile Parlamentului şi că instituţia nu dispune de instrumentele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor asumate. 

CITEŞTE AICI LISTA CELOR 10 OBIECTIVE ALE COMISIEI

În rândul obiectivelor comisiei se numără: "stabilirea rolului activ al ministerului de resort la adoptarea HG 127/2006 precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni, prevăzut de HG 127/2006, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare prevăzute în art. 3 şi 4 şi de ce nu s-a emis o nouă Hotărâre pentru prelungirea termenului”, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale (...), precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva, verificarea autenticităţii informaţiilor cuprinse în raportul 096/17-04.2008 şi împrejurările în care s-a dispus la data de 18 august 2016 sporirea gradului de secretizare. 

CITEŞTE ŞI: De ce a explodat bomba SIPA acum? O explicaţie a unei realităţi tabu în România ultimilor 27 de ani

Un alt obiectiv asumat de comisie este identificarea persoanelor care în luna ianuarie 2005 au sustras din arhiva SIPA registrul de intrări-ieşiri, documente secrete şi strict secrete, care înseamnă nume de persoane semnalate, conţinutul foarte succint, de unde proveneau şi beneficiarii informaţiilor

PSD a propus ca din comisia de anchetă să facă parte Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu, Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu şi Mihai Popa.

Reamintim că înfiinţarea acestei comisii vine ca urmare a cererii, în acest sens, a  liderului PSD, Liviu Dragnea.

„Am primit o solicitare pentru a înfiinţa o comisie parlamentară de anchetă cu privire la activitatea şi arhiva SIPA. Şi eu susţin această propunere. Cred că săptămâna viitoare vom propune şi vom aproba înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară pentru situaţia de la SIPA”, declara, la începutul lunii, Dragnea.

Întrebat dacă a mai discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, despre acest subiect, Dragnea a răspuns: "Eu m-aş bucura dacă domnul Tudorel ar mai spune nişte lucruri, dacă nu poate sau nu ştie, sau poate le-o fi trimis la alte instituţii şi nu mai poate spune numele respective, cred că o comisie parlamentară de anchetă îl poate ajuta în sensul ăsta".

Chestionat cu privire la declaraţiile făcute de liderul PSD, Toader a declarat că nu le-a văzut, dar a subliniat faptul că dorinţa sa a fost, de la bun început, "ca respectându-se legea, să dispară această temere în legătură cu arhiva SIPA".

"Să avem comisie, proceduri legale. După mine, orice soluţie legală prin care să închidem capitolul SIPA, dar respectându-se procedurile şi legea", a spus Toader.

Citește și: