Cristina ANDREI
1036 vizualizări 7 sep 2017

„Guvernul Tudose este ţinut în viaţă de UDMR. Ieri, UDMR a anunţat că prelungeşte protocolul de colaborare parlamentară cu PSD (adică susţinerea în Parlament a guvernului Terente). M-am întrebat care este preţul plătit de pesedişti. Am aflat răspunsul tot ieri, din Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, unde coaliţia majoritară a votat favorabil proiectul de modificare a legii administraţiei, care coboară de la 20% la 10% pragul pentru minorităţi.

Deci, preţul este TRADAREA. În prag de 2018, PSD cedează în faţa celor care refuză să sărbătorească Centenarul Marii Uniri şi este gata să sfideze românii acordând privilegii inexistente în vreo ţară europeană, doar ca să rămână la putere. Şi asta în timp ce guvernul Ungariei ne cauta nod în papură. Opriţi-vă neruşinaţilor!", a scris Orban pe pagina lui de Facebook. 

PNL a mai cerut şi ca PSD „să nu vândă România, bucată cu bucată, pentru voturile UDMR" ameninţând cu depunerea unei moţiuni şi cu proteste de stradă pentru „apărarea drepturilor românilor”.

Vicepreşedintele PNL, Florin Roman, a făcut referire la proiectul de modificare a legii administraţiei publice, aflat în dezbatere în Parlament. „Partidul Naţional Liberal solicită PSD să nu vândă România la bucată, să nu permită această federalizare paşnică, pentru voturile UDMR. Ne pregătim, totuşi, de sărbătoarea centenarului. Ce s-ar întâmpla dacă şi etnicii rromi ar avea aceleaşi pretenţii? PNL solicită PSD să pună capăt acestor cerinţe extremiste ale UDMR şi ale liderului UDMR Kelemen Hunor. PNL susţine drepturile tuturor minorităţilor, (...) dar nu putem accepta privilegii doar pentru o anumită categorie”, a declarat vicepreşedintele PNL, Florin Roman.

Acesta a afirmat că PNL ia în calcul toate căile de atac, între care o moţiune în Parlament sau proteste de stradă: „PNL va apela la toate căile constituţionale pentru a bloca acest proiect. Sunt măsurile parlamentare, moţiune. Discutăm foarte serios despre posibilitatea, sper să nu ajungem acolo, de a ieşi în stradă pentru a apăra drepturile românilor, cu puţin timp înainte de anul centenarului. Aşa ceva nu se poate. Domnule Dragnea, pentru acest troc, nem todom”, a conchis Roman.
 
Proiectul de modificare a legii administraţiei publice, aflat în dezbatere în Parlament, prevede că „în unităţile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezenţei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte".
 
Iar prin prin număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale se înţelege, potrivit proiectului:
 
a) 10.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 50.000 - 100.000;
c) 1.000 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 25.000 - 50.000;
d) 500 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 10.000 şi 25.000;
e) 300 de cetăţeni aparţinând minorităţii naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.
 
PSD a decis să continue colaborarea parlamentară cu UDMR 
 
Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, joi, că UDMR va continua colaborarea parlamentară cu PSD şi ALDE şi în această sesiune parlamentară, agenda legislativă urmând a fi stabilită la nivel de lideri de grup PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi în cadrul unor întâlniri săptămânale.
 
„M-am văzut cu domnul Kelemen Hunor, la sediul UDMR. Am discutat, mi-a spus despre discuţiile pe care le-au avut în cadrul UDMR în vară, înainte de sesiune. Au decis în unanimitate să continue colaborarea cu coaliţia majoritară. Am spus că, şi PSD şi ALDE, dorim continuarea colaborării parlamentare”, a precizat Dragnea.
 
El a arătat că agenda legislativă va fi stabilită la nivel de lideri de grup PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi în cadrul unor întâlniri săptămânale.
 
„O să îmbunătăţim modul de colaborare şi informare şi în fiecare săptămână va exista o întâlnire a liderilor de grup PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi pentru a stabili agenda legislativă. De asemenea, o solicitare firească - toate actele normative care urmează să vină de la Guvern în Parlament, şi ei (UDMR, n.r.) trebuie informaţi pentru punct de vedere şi sprijin”, a mai spus Dragnea.
 
 
 
 

 

Citește și: