Raluca Pancu
Raluca Pancu
583 vizualizări 19 iun 2017

"Suntem în situaţia în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu ştim dacă mai există o majoritate parlamentară care să fie conformă cu voinţa exprimată de cetăţeni (...) Am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD pentru că noi suntem şi împotriva clanului Dragnea, şi împotriva clanului Ponta-Grindeanu", a declarat Ludovic Orban, în urma şedinţei primului Birou Executiv al PNL.

Întrebat dacă deţine informaţii potrivit cărora anumiţi liberali ar fi negociat trecerea la ALDE, Orban a răspuns că are "încredere în toţi parlamentarii PNL că vor respecta poziţionarea politică a partidului decisă în organismul statutar proaspăt ales şi că respectă voinţa cetăţenilor care i-au votat".

"La 14:30 am convocat o întâlnire cu toţi deputaţii şi senatorii PNL şi am încredere în fiecare parlamentar al PNL. Mă bazez pe informaţii credibile, nu pe ştiri pe surse", a mai spus Orban, subliniind faptul că "toţi parlamentarii PNL vor respecta decizia partidului".

Orban a reiterat faptul că nu va mai îngădui "nicio negociere pe sub masă, niciun blat cu partidul de guvernământ".

"Toţi liberalii sunt convins că înţeleg această poziţie clară a PNL şi că se vor alinia acestei poziţii", a mai spus Orban.

În ceea ce priveşte celelalte partide din Opoziţie, parlamentarii PMP nu vor fi prezenţi, miercuri, în sala de plen. 

"Nu participăm. Nu vom fi deloc", a declarat Eugen Tomac pentru Gândul.

Deşi au declarat că nu vor participa la vot, cei din USR nu au anunţat încă dacă se vor afla în sala de plen, miercuri, iar cei din UDMR urmează să anunţe, tot miercuri, cum se vor poziţiona faţă de votul pentru moţiunea de cenzură.


Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”, a fost depusă şi citită în Parlament, duminică, fiind semnată de 222 deputaţi şi senatori PSD şi ALDE, cu 11 mai puţin decât ar fi nevoie pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, miercuri. Cei 11 parlamentari au absentat motivat, a explicat Liviu Dragnea, care a dat asigurări că miercuri „votul va fi masiv”.

PSD nu se poate baza pe 10 parlamentari, cei de Timiş, cu excepţia unuia singur, anunţând că îl susţin pe Grindeanu, iar cei din Caraş Severin nepronunţându-se încă. Victor Ponta şi un alt deputat PSD de Gorj nu au semnat nici ei moţiunea.

Grupul ALDE nu se poate baza la moţiune pe cei cinci plecaţi în noul partid condus de Daniel Constantin, fostul lider PC, şi care îi sunt parteneri lui Victor Ponta. De altfel, conform lui Ponta, ar fi suficienţi 14 „dezertori” din majoritatea PSD-ALDE, ca moţiunea să pice. Cu toate acestea, parlamentarii PSD de Iaşi au semnat cu toţii moţiunea, în ciuda informaţiilor că primarul Chirica i-ar ralia în sprijinul lui Grindeanu.

Duminică, PSD a anunţat şi ruperea unui parlamentar PMP care a trecut la social-democraţi. De asemenea, grupul minorităţilor din Camera Deputaţilor numără 17 parlamentari care nu au anunţat încă cum vor vota, iar UDMR va decide abia miercuri, înaintea votului, cum şi dacă votează, existând informaţii că minoritatea maghiară va sprijini moţiunea PSD.

Pentru a trece, moţiunea de cenzură are nevoie de 233 de voturi, adică o majoritate de 50% plus unul din numărul parlamentarilor.

Citește și: