Raluca Pancu
Raluca Pancu
3355 vizualizări 17 iul 2017

Liviu Dragnea a ţinut să clarifice, luni, declaraţiile făcute de premierul Mihai Tudose, cu privire la modificarea Codului Fiscal, la 1 ianuarie 2018, potrivit căreia angajatul va prelua în totalitate sarcina de plată a contribuţiilor de asigurări, subliniind faptul că "nu se pune problema ca vreun cetăţean român, angajat undeva, să meargă singur să îşi plătească CAS şi CASS".

"Tot angajatorul, tot firma va face aceste plăţi. Da, în contul angajatului, adică angajatul va avea o contribuţie la pensii şi sănătate mai mare, dar nu el va face acest ordin de plată (...) Angajatul va plăti el, în contul lui, dar operaţiunea efectivă o face firma. Plăteşte firma contribuţia în contul angajatului. Aceste valori vor fi mai mari", a explicat Dragnea. 

Întrebat dacă asta înseamnă că valoarea netă a salariului va scădea, Dragnea a răspuns negativ.

"Probabil că ministrul de Finanţe o să prezinte asta, dar când e tot pachetul finalizat. Acum există trei valori în interiorul unui salariu: este salariul net, este salariul brut, care e mai mare decât cel net şi, peste brut este suma care reprezintă cheltuiala totală a angajatorului. Deci din salariul brut se plăteşte până la salariul net contribuţiile pentru angajat, în contul angajatului. Între salariul brut şi cheltuiala totală a angajatorului există contribuţiile pe care le plăteşte firma, dar în contul cui? Şi părerea mea, am spus-o din campanie, am spus-o şi după alegeri, că aici statul român ne fură. Şi ce este de la salariul brut până la cheltuiala totală a angajatorului vor fi plătite tot de către firmă, dar în contul angajatului. Adică eu care muncesc, dumneavoastră care munciţi veţi avea contribuţii mai mari la asigurările de sănătate", a detaliat Dragnea, adăugând faptul că nivelul crescut al contribuţiilor colectat la stat va fi marele avantaj al măsurii.

Măsura ar urma să se aplice, pentru început, conform celor declarate de premierul Mihai Tudose, salariului minim.

Nu este prima oară când Liviu Dragnea afirmă, în contextul plăţii contribuţiilor sociale de către angajatori, că statul român „ne fură”.

„În opinia mea, statul a furat în toţi aceşti ani 15,8% calculat la salariul fiecărui angajat din contribuţia lui la pensie, pentru că angajatorul, adică firma, plătea contribuţii sociale, dar nu pentru angajat, plătea pur şi simplu în bugetul asigurărilor de stat, ceea ce nu este corect”, preciza Liviu Dragnea în luna mai, la Antena 3.

Citește și: