66 vizualizări 2 feb 2011

"Totul se joacă acum în PDL şi se joacă dur. Dacă Blaga va candida, va candida nu împotriva lui Boc, ci a lui Băsescu", a descris situaţia un vicepreşedinte pedelist pentru gândul.
Blaga îşi anunţase voalat intenţia de a candida încă din octombrie anul trecut, într-un interviu pentru gândul. "Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, voi candida", spunea atunci fostul ministru de Interne. După înlăturarea sa de la şefia MAI în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema mitingului poliţiştilor, Blaga şi-a pregătit cu grijă candidatura din postura de secretar general al partidului, de unde a avut timp să discute pe îndelete cu şefii de organizaţii şi să încerce să-i atragă de partea sa.

Supărat pe Emil Boc

Sursele citate au spus că supărarea mare a lui Vasile Blaga este nu pe Traian Băsescu, ci pe Emil Boc. Blaga s-ar fi enervat pentru că, atunci când premierul l-a imitat pe preşedinte şi a renunţat la escorta poliţiei, nu l-a înştiinţat şi pe el, în calitate de ministru de Interne. Blaga ar fi spus atunci că de la Traian Băsescu se aştepta la o astfel de atitudine, date fiind animozităţile vechi dintre ei, dar de la Boc - nu. Blaga a interpretat atunci gestul premierului ca un semnal de despărţire şi ca o manifestare publică a neîncrederii în cel care era responsabil pentru tot ce întâmplă în Ministerul de Interne.

CITEŞTE ŞI: Vasile Blaga, la Interviurile Gândul: "Voi candida la preşedinţia PDL dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid"

Premierul, presat de Cotroceni să candideze

Cel mai probabil, Emil Boc va fi cel care-l va contracandida pe Blaga. Şi asta nu pentru că premierul şi-ar mai dori să aibă încă un mandat la şefia PDL, ci din cauza presiunilor pe care Traian Băsescu le-ar face asupra sa. Surse din partid spun că preşedintele a încercat, în ultimul an, fără succes să găsească un nou şef de partid şi de guvern. Atenţia lui Băsescu s-a îndreptat întâi spre primarul Aradului Gheorghe Falcă şi apoi către ministrul de Externe Teodor Baconschi, însă şi-a dat seama că niciunul nu va avea forţa necesară să-l învingă pe Blaga. În calculele făcute de Cotroceni intră şi faptul că o schimbare de guvern, necesară dacă Boc se retrage de la şefia PDL, este anevoiasă în climatul politic actual.

Garanţii pentru Boc

Deocamdată, premierul nu a dat semnalul clar că va candida nici măcar în partid. Boc aşteaptă garanţii de la Băsescu că, dacă va candida din nou, nu se va trezi că din noua conducere fac parte lideri care-i sunt ostili, de genul greilor Blaga - Videanu - Berceanu. Tocmai de aceea, o variantă luată în calcul în acest moment este ca Boc să candideze "în echipă", după modelul PSD şi PNL, adică împreună cu moţiunea - programul politic al candidaţilor la şefia PDL - să pună la vot şi o listă de persoane care vor compune noul Birou Permanent Naţional. O astfel de listă ar face ca Blaga să-şi piardă din susţinători, pentru că cei care nu sunt pe lista lui Boc nu vor mai ajunge în conducerea partidului în eventualitatea în care premierul câştigă.

Frunzăverde, candidatul-iepure

În acest moment, singurul care şi-a anunţat intenţia de a candida este preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin Sorin Frunzăverde. Sursele citate spun însă că Frunzăverde este candidatul-iepure al lui Blaga. Strategia secretarului general al PDL este ca anunţul candidaturii lui Frunzăverde să creeze la nivel public şi de partid sentimentul că Boc nu va fi singurul pretendent la preşedinţia partidului şi că va exista o luptă pentru preluarea acestei funcţii.

Blaga contează pe sprijinul vechii gărzi din partid - Videanu, Berceanu (cel care a şi anunţat ieri că îl sprijină pe secretarul general la şefia partidului), Cezar Preda, Ioan Oltean, Alin Albu -, în timp ce Boc va încerca să vină cu o echipă nouă, din care să facă parte Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu, alături de Elena Udrea şi Gheorghe Falcă.
Alegerile pentru noua conducere a PDL vor avea loc la jumătatea lunii mai

Citește și: